Mandelshake med bär

Rawfood på svenska är den senaste medlemmen i min lilla kokboksfamilj. Den har massvis med spännande och inspirerande recept så räkna med att det kommer trilla in en del inlägg i Rawfood-kategorin här framöver. Jag började att göra en näringsrik Mandelshake med jordgubbar o blåbär imorse innan jag kilade till gymmet. Mums!
Mandelshake med bär
Ingredienser:
2 dl mandelmjölk
2 färska dadlar
1/2 dl blåbär, färska eller frysta
1/2 dl jordgubbar, färska eller frysta
Gör såhär: Häll mandelmjölken i mixern. Söta med dadlarna och tillsätt bär och mixa. Vill du ha en sötare shake, ta fler dadlar.
//L
Laxlasagne med fetaost

Mammas köttfärslasagne kan jag inte konkurrera med därför testade jag en ny variant när jag skulle bjuda några vänner på middag. Lax, fetaost, spenat och vitlök är en smakkombination som är väldigt god och vi blev mätta och belåtna.
Laxlasagne med fetaost 4-6port
Ingredienser:
400 g skinn och benfri laxfilé
400 g fryst bladspenat
150 g fetaost
500 g keso
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater med örter
ca 9 lasagneplattor gärna fullkorn
olja, salt, vitpeppar
Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenaten enligt ansvisningen och pressa ur vätskan. Blanda spenaten med smulad fetaost, keso och pressad vitlök. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Skär laxen i ca 2 cm stora bitar och blanda med krossade tomater och 1/2 tsk salt. Lägg ut hälften av spenatröran i en oljad ugnssäker form (cirka 20x30cm). Varva sedan lasagneplattor och laxröra och avslutamed resten av spenatröran. Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 min. Låt stå kvar och vila ca 10 min.
//L
Lingongott

Ris à la Maria: Citrusvariant

//M
Lyxig varmchoklad

Tillsätt resten av mjölken, socker, vaniljsocker och kanel. Vispa skummig och värm tills den är riktigt het.
Semla

Lördagsgodismellis

Fruktsalladfrukost

Ris à la Maria: Lingon och kanel

//M
Laxrullar med philadelphia och soltorkade tomater
Jag och Linda gjorde laxrullar för två veckor sedan när jag var på besök hos henne i Örebro. Det var mitt livs första laxrullar, och jag blev faktiskt riktigt såld. Även om de inte skulle ha vunnit pris i laxrullarnas skönhetstävling så var de himla goda. Och som med det mesta, träning ger färdighet. Så idag var det tredje gången och jag måste säga att nu har jag fått in den här "laxrulls-svingen". Detta recept fick bli med philadelphiaost med smak av gräslök, samt rödlök och soltorkade tomater. Jag antar dock att philadelphia kan väljas efter tycke och smak, alla är nog goda att blanda i. Och föredrar man helt naturell (som det faktiskt var i grundreceptet) går det bra det också. Kryddning/smaksättning är upp till var och en. Här kommer i alla fall dagens små delikatesser!
Laxrullar med philadelphia och soltorkade tomater
ca 8-10 bitar
Ingredienser
150 g kallrökt lax i tunna skivor
ca 100 g philadelphiaost
2 msk turkisk yoghurt
1 liten rödlök
4 soltorkade tomater
Valfria örter, ex. rosmarin, timjan, oregano
Gör så här
Lägg ut två ark med plastfolie så att de överlappar varandra och bildar en yta på ca 40 x 30 cm. Finhacka rödlöken och blanda med philadelphiaosten och turkisk yoghurt. Hacka de soltorkade tomaterna och blanda i dem och örterna.
Lägg ut laxskivorna lite omlott så att de bildar en ca 25 x 12 cm stor yta och bred på philadelphiaost-krämen. Lämna ca en cm på ena långsidan utan kräm.
Börja från den sida där krämen ligger ända ut i kanten och rulla en så tight rulle som möjligt med hjälp av plastfolien. Linda sedan in laxrullen i plastfolie och lägg in i frysen i ca 2 timmar. Detta gör att den blir betydligt lättare att skära i skivor.
Ta fram laxen ur frysen, och skär ca 2 cm tjocka skivor. Lägg upp på en tallrik och servera!
//M
Tonfiskfyllda spanska ägg

Fyll de urgröpta ägghalvorna med tonfiskröran och lägg äggen med den platta sidan nedåt på ett serveringsfat. Smula resten av äggulan över äggen. Servera med gröna oliver.
Blåbärs och bjönbärssmoothie

Jag är verkligen inne i en smoothieperiod vilket är perfekt nu under förkylningstider. Denna gång blev det denna smoothie blåbärs och bjönbärssmoothie toppat med musli innan jag stack iväg på fotbollsträningen.
Blåbärs och bjönbärssmoothie
Gör såhär: Mixa ihop Blåbär, björnbär, kvarg och mjölk. Häll upp i ett stort glas och toppa med musli och kanel.
//L
Vaniljrisifrutti med kokos och nötter

Saffranscouscous med spenat och fetaost

Hårdmacka med gravad lax, VB, fetaost och tomater

Chocolate chip cookies

I dag hade jag ett lite försenat inflyttningsfika för mitt nya fina lag. Bättre sent än aldrig och här kommer receptet på Chocolate chip cookies som bla fanns uppdukade. Jag smaksatte mina med macadamiannötter, mörkchoklad och nonstops. Vitchoklad, apelsin och hasselnötter är även smaksättningar som säkerligen smakar gott.
Chocolate chip cookies
Ingredienser:
225 g svenskt smör
2 1/2 dl farinsocker
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl av valfri smaksättning
Gör såhär: Värm ugnen till 175 grader. Smöra en plåt eller täck den med bakplåtspapper. Arbeta samman smör-farin och strösocker. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa till allt är vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ihop med smörblandningen och smaksättningen. Forma till en boll med smakstättning inbakat i bollen samt några bitar på toppen (de flyter ut till kakor när de gräddas). Grädda i cirka 10 min.
Ett tips är att göra lite extra och frysa och ha i frysen. Perfekt att ta fram och grädda när man plötsligt känner sig sugen eller får besök och vill njuta av varma nygräddade cookies..
//L
Färskpasta med lax och spenat

Denna bild är ingen fröjd för ögat men denna pasta tar på sin topp 10 minuter att slänga ihop och den kirrar dödsskönt i kistan!
Färskpasta med lax och spenat
Ingredienser:
Färskpasta
Lätt cremefraiche franska örter
Gravad lax
Bladspenat
Salt o peppar
Gör såhär: Koka upp pastan enligt anvisning, värm samtidigt upp cremefraichen och rör sedan ner den gravade laxen (som du skurit i bitar). Salta och peppra och blanda sedan ihop pastan med laxsåsen och färsk bladspenat. Voilá!
//L
Gudomlig morotskaka med citronkräm

Om det ska bakas gofika till helgen tipsar jag om denna morotskaka med citronkräm. Den smakar gudomligt!
Morotskaka med citronkräm
Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl rivna morötter
1 dl matolja
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
Citronkräm:
100 g philadelphiaost eller creamcheese
30 g smält smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbarkant. Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smeten. Häll sedan i formen och grädda 35-40 min. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Citronkräm: Rör samman alla ingredienser till en jämn smet. Bred krämen på den avsvalnade kakan och dekorerea. Här använde jag mig av citronmellis och lime.
//L
Fisksoppa med tomat och saffran

Fisksoppa med tomat och saffran
4 port
Ingredienser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 morot
½ zucchini
1 msk olivolja
0,5 g saffran
400 g krossade tomater
1 burk hela tomater (400 g)
2-4 dl vatten (beroende på hur ”soppig” man vill ha soppan)
1,5 msk koncentrerad fisk -och skaldjursfond
3 lagerblad
salt
cayennepeppar
400 g fisk benfri, ex lax, torsk, sej
200 g räkor
Tillagning
1. Skär löken i bitar. Finhacka vitlöken. Skär zucchini och paprika i små bitar. Skala och skär morot i bitar.
2. Fräs löken och vitlöken i lite olja. Tillsätt paprika, zucchini och morotsbitarna. Lägg resten av ingredienser i en kastrull utom fisk. Låt koka 15 minuter.
3. Skär fisken i bitar och låt koka med i soppan de sista 5 minuterna. När någon minut återstår, lägg i räkorna. Smaka av med salt och cayennepeppar.
//M
Hälsopannkaka

Hälsopannkakor
Ingredienser:
4 st ägg
2 dl grahamsmjöl
2 dl dinkelmjöl
0.5 dl krossade linfrön
1 tsk salt
8 dl mjölk
Smör till stekning
Gör såhär:
Vispa ihop ägg, mjöl, linfrö, salt och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Grädda i stekpanna tills pannkakan fått n fin gyllenbrun färg. Använd ca 1 dl smet per pannkaka.Servera med lingon och keso eller sylt och grädde eller osm jag gjorde här turkiskyoghurt, hallon och pumpafrön.
Pyttes parmesanärtor

Hembakad bagel med lax och philadelphia

Fullkornsbagels med sesam -och pumpafrön
Fullkornsbagels med sesam -och pumpafrön
Ingredienser
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 msk flytande honung
6 dl vetemjöl special
3 dl grahamsmjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
2 dl rågmjöl
Vatten till kokning
Pensling och garnering
1 st uppvispad äggvita
1 dl pumpafrön, sesamfrön (eller solrosfrön, linfrön, blå vallmofrön)
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung.
2. Tillsätt lite mjöl i taget.
3. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård.
4. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
6. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.
7. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
8. Koka upp vatten i en stor kastrull.
9. Sätt ugnen på 175 grader.
10. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.
11. Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
12. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön (kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön).
13. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
//M & L
Morgonstund har guld i mund

Fredagsmys med morotsscones

//M & L
Välkommen till Nya Kaneläpple
Fattigmansmat deluxe

När min mormor var liten var det inte tal om att slänga någon mat inte. Hon berättade för mig att blev det gröt över var det bara att spara för att senare steka upp och äta. Även om jag inte har det lika knapert så har jag anammat idén och älskar den. Pimpa upp den stekta gröten med goda tillbehör och det blir fattigmansmat deluxe!
Stekt gröt
Ingredienser:
1 dl valfria gryn
1msk linfrön
1 kryddmått salt
1,5 dl vatten
Tillbehör:
Grekisk yoghurt
Ett skivat äpple och päron
Krossade valnötter
Flytande honung
Kanel
Gör såhär: Blanda ihop ingredienserna till gröten och koka upp. Låt svalna och bred ut i en matlåda (ca 1,5cm tjockt lager) och låt stå i kylen över natten. Ta fram gröten ur kylen, skär upp i fyrkanter och stek på medelhög värme. Servera med goda tillbehör.
Tonfisk -och tomatsås

Ingredienser
//M
Söndagsfrukost

Jag hade lyckan att få ha två fina vänner här på frukost denna morgon. Det blev mangosmoothie, nybryggt kaffe samt det supergoda fruktbrödet med diverse pålägg framför Vinterstudion. Receptet på brödet hittar ni här: http://kanelapple.blogg.se/2011/october/fruktbrod-med-bikarbonat.html#comment
//L
Citrus-vanilj-yoghurt med dinkelpuffar

//M
Äpple och hallonsmoothie

En läskande äpple och hallonsmoothie toppat med musli och kanel.
Äpple och hallonsmoothie
Ingredienser:
1 äpple
1 dl frysta hallon
1,5 dl havredryck
1/2 avokado
1/2 dl Proviva mango
Topping:
Musli och kanel
//L
Broccolipuré

Grönt är skönt och broccoli är gott. Tidigare i veckan fick jag ett infall att göra något av broccolin jag hade liggande i kylen. Resultatet blev en broccolipuré. Det var inte sista gången jag gjorde detta kan jag lova, kors i taket så gott! Jag åt den tillsammans med torsk men kan tänka mig att den passar till det mesta. Grillad kyckling och lax är två exempel jag tror passar bra. Testa!
Broccolipuré
Ingredienser:
Broccoli
Smör
Olivolja
Citron
Salt o peppar
Gör såhär: Koka broccolin mjuk genom att ånga den över vattenbad. Försök få bort så mycket vatten som möjligt. Kokar man den i vatten blir purén lätt vattnig. Lägg broccolin i en matberedare eller använd stavmixer. Häll i olivolja och ta en rejäl klick smör. Salta och peppra. Kör tills det har blivit en puré.
// L
Ingefära-citron-yoghurt med müsli

//M
Fikonboll

Denna lilla energiboll är gjord med en bas på fikon och fiberhavregryn och smakar gott till eftermiddagskaffet.
Fikonboll
Ingredienser:
Färska fikon
Fiberhavregryn
Honung
Svarta sesamfrön
Gojibär
Mandlar
Gör såhär:
Hacka mandlar och skär upp fikonen, mixa tillsammans med resten av ingredienserna i en mixer till en massa. Rulla till bollar och förvara i kylen.
// L