Norrländsk gourmetpalt med skogens guld

 

 

Norrländsk gourmetpalt med skogens guld

ca 20 paltar

 

Ingredienser

1 pkt Kungsörnen Pitepalt

12 dl kallt vatten

 

Fyllning:

2 scharlottenlökar

2 vitlöksklyfta

ca 3-4 dl finhackad färsk vitkål

ca 200 g färska kantareller

100-150 g fetaost

Salt + peppar

Basilika, oregano, rosmarin, timjan

 

Till servering:

Pecorini romano/parmesan, flagad

Basilikapesto

Färsk rosmarin

 

Gör så här

Blanda 1 kg paltmix med ca 12 dl kallt vatten, blanda väl. Låt blandningen svälla 10 minuter. Fukta händerna med rikligt med vatten och forma palten till ca 20 bollar, något mindre än tennisbollar. (Du kan också välja att mjöla händerna – det ger palten en glansigare och jämnare yta.)

 

Platta till en palt åt gången i handen och fyll den med ca 1-2 matskedar av fyllningen. Knip ihop degen runt fyllningen till en boll och lägg på ett mjölat fat.

 

Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg ned palten, en och en, i vattnet och sjud i ca 45 min. Koka helst i två omgångar eller i två stora kastruller samtidigt. Dela palten i två delar och lägg upp på en tallrik, förslagsvis med ett stort salladsblad/vitkålsblad under. Strö över pecorini/parmesan-flingor, klicka på en tesked pesto och toppa med några färska rosmarinblad. 

 

/M


Hallonbollar

 
Dessa godingar blev utav en spontanmix av det jag hade i hemma i skafferiet och frysen. Mixa valfri mängd av frysta hallon, mandlar, valnötter, färska dadlar, kokos, honung och kanel och vips har ni utsökta hallonbollar att mumsa på!
 
//L
 

Krämiga potatis-muffins, toppade med kesellakräm, rom räkor och dill

Igår kväll hade vi reunion med ett härligt gäng gamla lagkamrater från året då vi gick upp i damallsvenskan. 
Vi kallar oss själva järngänget och som vanligt då vi är tillsammans är stämningen på topp, trots alla år som passerat. Ett bra järngäng rostar aldrig:)
 
Grillat med tillbehör hade vi till middag och jag bjöd på dessa små potatismuffins. Perfekt till sommarbuffeérna!
 
Potatis-muffins, toppade med kesellakräm, rom räkor och dill, 8st
 
Ingredienser:

1 dl hackad dill
1,5 dl kesella
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
8 små kokta färskpotatisar
flingssalt
 
Topping:
3 msk kesella
1 msk majonäs
8 räkor med skal
1 burk romkorn
dill
 
Gör såhär:
Placera muffinsformar på en plåt (gärna en muffinsplåt) och hacka dillen.
Blanda kesella, mjölk, ägg, salt och dill och rör ner det i äggsmeten.
Fördela smeten i formarna.
Skär potatisarna i små båtar och tryck ner dem i formarna och strö sedan över lite flingsalt. 
Grädda muffinsarna i ugnen i 200 grader cirka 25-30 minuter. Låt dem sedan kallna.
Toppingen: Blanda kesella, majonäs och lite salt. Skala räkorna. 
Toppa muffinsen med krämen, romkorn, räkor och en liten dillkvist.
 
//L
 
 

Blåbärscheesecake med kardemumma botten

Mumma med kardemumma och blåbär i en härlig kombination!
 
Blåbärscheesecake med kardemumma botten
 
Ingredienser 12 stora bitar eller 24 mindre:
 
600 g digestivekex
1,5 msk kardemummakärnor
300 g smör från 
6 st gelatinblad
250 g frysta blåbär tinade
6 dl  smetana
500 g kesella vanilj
3 dl strösocker
12 tsk salt
 
Garnering:
stora amerikanska blåbär
 
Gör såhär:
Mixa kexen med kardemumma till fina smulor. Smält sedan smöret och blanda med smulorna. Tryck ut dem i en form, ca 30x40 cm.
 
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Vispa ihop smetana med kvarg, socker och salt i en bunke. Värm bären i en kastrull mixa dem släta. Låt koka upp. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen.
 
Vispa ner blåbärspurén i kvargblandningen. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Ställ kallt att stelna i minst 5 tim. Skär i rutor och garnera med blåbär.
 
//L 
 
 

Sunday smoothie bowl

Gudomligt god och krämig smoothie serverad i en skål och toppad med pumpafrön, chiafrön och gojibär. Perfekt en lat söndag som denna!
 
Gör såhär: Mixa valfria mängder av dessa ingredienser i en blender och njut: Jordgubbar, banan, kesella, apelsin, avokado, proteinpulver med chokladsmak och kallt vatten.
 
//L

Cheesecakemuffins med hallon och vitchoklad & Chokladpraliner med blåbär, pecannötter och havssalt

Tror aldrig jag lyckats så bra med att göra just chokladpraliner förut, kokosoljan var nog succéfaktorn till den blanka och fina ytan. Fyllningen med blåbär, pecannötter och lite havssalt var underbart god, de blev inte alls sådär söta som praliner ofta kan bli. Receptet är hämtat från fantastiska Fanny Roethlisberger (http://bloggaromtraning.se/roethlisberger/) 
 
Sedan till cheesecakemuffinsen.. kan kombon vitchoklad och hallon någonsin slå fel?
 
Chokladpraliner med blåbär, pecannötter och havssalt
 
Ingredienser, 10st:
 
Choklad:
3/4 dl kokosolja
kakao efter smak (ungefär lika mycket som kokosolja)
ev. sötning efter smak
 
Fyllning:
3 msk upptinade blåbär 
2-3 msk hackade pecannötter
1/2-1 skopa proteinpulver med chokladsmak
en rejäl nypa havssalt
 
Gör såhär: Smält kokosfettet och rör ner kakao och ev. sötning. Häll lite i botten av formarna (använd antingen vanliga små formar eller pralinformar som jag gjorde) och frys. Rör under tiden ihop fyllningen, börja med 1/2 skopa proteinpulver och tillsätt mer tills du har en lagom trögflytande röra. Lägg lite i varje form, häll över resten av chokladen och frys.
 
Cheesecakemuffins med hallon och vitchoklad
 
Ingredienser 10 st:
50 g smör 
100 g digestivekex 
3 dl vispgrädde 
100 g vit choklad
100 g frysta hallon
 
Dekoration:
kakao 
chokladknappar
 
Gör såhär: 

Smält smöret. Krossa kexen grovt och blanda med det något avsvalnade smöret. Tryck kexmassan till en kakbotten i 8 st dubbla bullformar. 

Värm en halv deciliter av grädden i en kastrull. Tag av från värmen och bryt ner chokladen i grädden. Rör tills den har smält. Vispa upp resten av grädden, den ska bli riktigt fast. Blanda med den helt avsvalnade chokladröran. Fyll upp muffinsformarna med chokladgrädden tryck ner bitar av frusna hallon och ställ i frysen minst 2 timmar.

Sikta över kakao och dekorera med en liten chokladknapp vid servering.

 

//L



RSS 2.0