Lila blåbärsdröm

Denna purpura dröm hittade jag receptet på i Vibeke Anderssons bok "Pigg och Glad med Rawfood". Massor med blåbär i fyllningen och de är även blåbär som färgar kokosflingorna vackert lila.
 
Lila blåbärsdröm
 
Ingredienser:
 
Kakbotten:
200 g mandel
6-7 torkade dadlar
 
Fyllning:
8 dl cashewnötter
2 dl blåbär
1 1/2 dl mandelmjölk
3/4 dl agavesirap
1/2 dl kokosolja
 
Dekoration:
2 dl kokosflingor
ca 10 st blåbär (ju fler du har desto mörkare färg får kokosflingorna)
 
Så här gör du: 
Kakbotten: Häll ingredienserna till kakbotten i matberedaren och mixa allt till en enda stor massa. Skrapa vid behov ner det som fastnat på sidorna i matberedaren ett par gånger. Häll massan i en springform och tryck ut den i formens botten. Använd en form som är högst 23 cm i diameter eller gärna en lite mindre för då blir kakan högre.
 
Fyllningen: Häll ingredienserna till fyllnigen i matberedaren och mixa väl. Skrapa vid behov ner det som fastnat på sidorna i matberedaren ett par gånger. Häll sedan fyllningen ovanpå botten i springformen och ställ kakan i kylskåpet.
 
Dekorationen: Lägg kokosflingor och blåbär i matberedaren oc mixa väl. Strö sedan de lilafärgade kokosflingorna över kakan. 
 
Denna går superbra att förbereda och frysa in!
 
/ Linda

Pasta på sojabönor med soltorkade tomater, basilika och vitlök

Pastan har jag köpt från märket "Á la eco". Det är en fettuccine av ekologiska sojabönor - ingenting annat. Denna tillsammans med en tomatsås gjord på tomater, basilika och vitlök blev en otroligt enkel och god söndagspasta!
 
/Linda
 

Penutbutter & Tahini cookies

Regnet bara droppar ner och vädret påminner mer om November än i mitten på Maj. Då finns det för mig inget härligare än att spendera hela dagen i köket, kanske varvat med en löptur för att ta vara på den friska luften. Ett resultat av detta blev dessa Penutbutter & Tahini cookies. Små,  naturligt söta och naggande goda till eftermiddagskaffet.
 
Receptet är inspirerat från den fina bloggen "Green Kitchen Stories"
 
Penutbutter & Tahini cookies
 
Ingredienser, ca 10-12st

60 g havremjöl (Havregryn mixade till ett mjöl)
60 g bovetemjöl
1 tsk bakpulver
0,75 dl jordnötssmör (ekologiskt)
3 msk tahini
3 msk maple sirap
1 nypa havssalt
4 msk mandelmjölk
2 msk kokosolja
 
Så här gör du:
Värm ugnen till 170 grader. Hetta upp en liten kastrull och tillsätt jordnötssmöret, tahinin, kokosoljan och sirapen. Rör väl och låt den smälta i hop till en röra. 
Medans röran står på spisen, blanda då habremjölet, bovetemjölet, salt och bakpulvret i en bunke. Häll över den varma röran till de torra ingredinserna i bunken och blanda ihop. Tillsätt sedan mandelmjölken och rör om tills det bildar en tjock kakdeg. Rulla degen till bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Använd en gaffel och tryff ner kakorna lätt. Baka i ugnen 10-15 minuter tills de fått en fin färg. Var vaksam så de inte bränns vid. Bon apetít!
 
/Linda
 
 

Raw vanilj-bovetegröt

Underbart söt, god och mättande morgongröt!
 
Raw vanilj-bovetegröt
 
Ingredienser:
1,5 dl blötlagt helt bovete (lägg i en vatten med skål över natten)
2 bananer
2 dadlar
1 msk kokosolja
ekologiskt vaniljopulver
 
Topping
hallon
 

Så här gör du: Skölj bovetet och lägg dom i en matberedare eller använd handmixer. Mixa bovetet med resten av ingredienserna tills det blir en slät gröt. Servera i en skål och toppa med hallonen.

 

/Linda

 

Mumsig glutenfri Medelhavsfocaccia

Focaccia  är ett italienskt bröd med olivolja som man kan fylla med olika goda smaker.  Jag gjorde en glutenfri variant som blev överraskande saftig och god. Den toppades med de härliga medelhavssmaker av kalamatioliver, körsbärstomater, fetaost och rödklök. Det fina med foccacian är att man kan ställa fram den och låta gästerna skära en bit i den storlek som man själv vill ha, jag rekommenderar den varmt till sommarens buffébord!
 

Mumsig glutenfri Medelhavsfocaccia

 

Ingredienser:

1 liten burk keso (250 gram)
6 ägg
Drygt 1,5 dl kokosnötmjöl 
2 msk fiberhusk
8 msk kruskakli 
4 tsk bakpulver
4 msk smält smör
1 krm salt
1 tsk torkad timjan
12 st svarta urkärnade kalamataoliver
1/2 rödlök
4 gula och röda körsbärstomater
fetaost
färsk timjan

 

Såhär gör du: Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna först, mixa sedan ägg och keso med stavmixer. Blanda ihop allt. Pensla en form (20x25) och fördela degen i den. Platta inte för hårt. Pensla rikligt med olivolja. Halvera rödlöken och skär tunna skivor och fördela ovanpå. Halvera tomaterna och tryck ner tomater, oliver och fetaost i degen. Avsluta med att strö flingsalt ovanpå och fördela lite färsk timjan på. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg!

 

/Linda


Quinoasallad med rödbeta, rostad vitlök och feta

När jag fyllde år fick jag en boken "Honestly Healthy" (http://honestlyhealthyfood.com ) av mina underbara vänner! Den har blivit min kvällsläsning denna vecka och jag har redan provat ett flertal recept. Säkerligen kommer det dyka upp ett flertal här på kaneläpple. 
 
Denna quinoasallad handlar mycket om kontraster och "den hemliga salladsdressingen" är verkligen pricken över i:et, mums!
 
Quinoasallad med rödbeta, rostad vitlök och feta, 2 portioner
 
Ingredienser:

1 hel vitlök
1 stor rödbeta, sköljd och delad i 8 delar
1 rödlök skalad och delad i 8 delar
4 msk olivolja
1 lång kvist med babytomater
70 g quinoa
1 tsk buljongpulve
En nypa rosa himalyasalt 
40 g blandade salladsblad
40 g feta
 
Så här gör du: 
Värm ugnen till 170 grader.
 
Skär toppen av vitlöken så att klyftorna syns lite grann och ställ den på en plåt med rödbetan och löken. Droppa över 2 matskedar av olivoljan och låt det rosta i 35 minuter. Tilsätt tomaterna, fortfarande på kvisten, och låt dtå i ytterligare 5-7 minuter, tills de är mjuka.
 
Mät under tiden upp quinoan och koka upp dubbla mängden vatten i en kastrull. Tillsätt quinoan och buljongpulvret och koka upp igen, sjud sedan i 20 minuter eller tills "groddarna" släpper. Låt det rinna av och ställ åt sidan. 
 
När grönsakerna är klara tar du tag i botten av vitlöken med en duk och kramar ut det mjuka klttet på en skärbräda och mosar det med en flat kniv. Bred mycket försiktigt ut den mosade vitlökrn på quinoan för att undvika klumpbildning, och blanda sedan in den noggrant. Rör ner den återstående olivoljan och en nypa salt. 
 
Servera genom att lägga upp salladsbladen på 2 tallrikar och lägg quinoan ovanpå. Sprid ut rödbetan och rödlöken längskanten, smula över fetan och toppa med kvisttomaterna och den hemliga salladsdressingen.
 
 
Den hemliga salladsdressingen
 
Ingredienser:

4 msk olivolja
2 msk tamari
2 msk balsamvinäger
1 msk agavesirap
 
Så här gör du: Blanda bara samman och droppa över den väntande salladen!
 
/Linda
 

Chokladkick med bovete

Dessa godingar hittade jag i senaste numret av tidningen Buffé. Otroligt goda och hälsosamma godbitar med kokos,choklad och sötade med dadlar!
 
Chokladkick med bovete, 10st
 
Ingredienser:
 
50 g mörk choklad
12 dadlar (à ca 15 g)
1 dl boveteflingor
1 1/2 tsk kokosolja
2 msk riven kokos eller rostade sesamfrön
 
Gör så här:  Smält chokladen i vattenbad. Kärna ur dadlarna. Mixa dadlarna med choklad, boveteflingor och kokosolja till en slät smet i matberedare. Forma smeten till en rulle, ca 4 cm i diameter. Rulla den i riven kokos eller sesamfrön. Låt rullen vila i kylen 1 timme och skär sedan upp i 2 cm breda bitar. Mumsa på!
 
/Linda

Marinerad örtkyckling med färgglad sallad

Första maj och jag bjöd mina föräldrar på en vårig middag med marinerad örtkyckling och en färsprakande sallad med galiamelon, kalamataoliver, körsbärstomater,cashewnötter och balsamico. En fröjd för både ögat och smaklökarna!
 
Receptet på denna kyckling som är en favorit sedan tidigare finner ni här;
http://kanelapple.blogg.se/2011/october/marinerad-ortkyckling-och-sotpotatisgratang.html
 
/Linda

RSS 2.0