Havre & russin proteinkakor

Med inspiration från Tasty health bakade jag denna soliga eftermiddag dessa Havre & russin proteinkakor. Små, söta och goda till kaffe eller ett glas mjölk.
 
Havre & russin proteinkakor, 8st
 
Ingredienser:
 
1,5 dl havregryn
2 msk proteinpulver med vaniljsmak (valfritt)
1 msk kokosolja
2-2,5 msk havremjölk (eller valfri mjölk)
1,5 msk russin
1 krm salt
1 msk stevia strö
1 krm bikarbonat
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel (kan uteslutas)
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 175 C. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Ha i de blöta och "mosa" ihop allt med händerna. Forma 8 små bollar, lägg dem på en bakplåt och tryck till dem lite (de flyter inte ut i ugnen). Grädda i ca 10-12 minuter. Ta gärna ut dem ta ut dem och låt svalna, de stelnar när de svalnar.
 
//L


Teryakilax med sesam och pumpafrön

 
Tänkte på min fina vän i japan när jag serverade denna japaninspirerade lax till middag ♥
 
Teryakilax med sesam och pumpafrön
 
Ingredienser:

600 g laxfilé 
2 dl teriyakisås 
1 dl blandade frön, t ex sesam-, pumpa- och solrosfrön
 
Gör såhär: Värm ugnen till 200 grader. Lägg laxsidan i en smord ugnsform och pensla över rikligt med teriyakisås. Baka laxen ca 20 minuter. Ta ut laxen och häll över fröblandningen. Sätt in fisken ytterligare några minuter i ugnen. 
 
//L
 

Gröna wraps

Jag kan inte få nog av dessa enkla och delikata wraps! Inte så konstigt kanske när man kan variera innehållet efter kylkåpets utbud och dagens smakbehov. Denna gång fylldes wrappen med avokado, paprika,tomat, gurka, skinka samt en örtsås gjord på yoghurt och örter. I själva wrapp-smeten tillsatte jag en näve bladspenat för att få denna vackra färg! Orginalreceptet på wrappsen finner du här 
 
//L

Antioxidantsmoothie med mandel

 
Dags för bloggens fjärde deltagare att bli mer aktiv i verksamheten. Det gör jag i förkylnings- och influensatider, så vad passar inte bättre än en riktig "antioxidantbomb" till immunförsvarets tjänst?
 
Antioxidantsmoothie med mandel
1 stort glas
 
Ingredienser
1/2 päron
1 dl blåbär
40 gr spenat
1 dl mandelmjölk
1/2 avocado
1 tsk riven färsk ingefära (går bra med mald också)
 
Gör så här
Lägg allt i en mixer och blanda till en jämn konsistens, vill du ha den lösare kan du ta i lite mer mandelmjölk eller vatten. Använder du frysta blåbär blir smooothien härligt kall. Toppa med lite mandel och servera i ett stort glas.
 
// I

Bananpannkakor

Bananpannkakor (bananvåfflor ) är både mycket enkelt och gott. Här i Tokyo har det blivit min favorit på helgmornarna och jag serverar de nystekta pannkakorna tillsammans med tofukanelyoghurt (mosad silkestofu med kanel) och kaffe. Mysmorgon!
 
Bananpannkakor
 
Ingredienser
1 banan
1 ägg
 
Gör så här
Mosa bananen och knäck ägget. Blanda ihop och stek i stekpanna. Servera med önskat tillbehör. 
 
/M
 
Ps. Här har ni min Tokyo-blogg: http://maria-tokyo.blogspot.se/

Glutenfria hälsosemlor

Trots att man är glutenintolerant skall man kunna njuta av goda semlor på fettisdagen.. och med denna hälsovariant kan man med gott samvete äta några extra!
 
Glutenfria hälsosemlor
6 små semlor eller 3 stora

Bullarna:
250 g lättkesella
1 dl (50g) havremjöl (mixa havregryn till ett mjöl)
0,5 dl (30 g) rismjöl
0,5 dl (20g) whey complete vanilj (alternativt mer mjöl)
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
2 msk stevia strö

1. Sätt på ugnen på 175C.
2. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke med en sked.
3. Forma (med händerna) 6 små bollar och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
4. Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Sockerfri mandelmassa:
0,75 dl (30g) mandelmjöl
1 msk stevia strö
1 msk valfri mjölk
kanel och kardemumma

1. Blanda ihop alla ingredienser med en sked tills du får en kletig massa. Låt stå och dra till sig i ca 10-15 minuter.

Keso-krämen:
250 g keso (eller lättkesella)
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk stevia strö

1. Mixa allt till en slät kräm med en stavmixer.
 
Bygg i hop till en semla, pudra på lite florsocker, brygg kaffet och NJUT!
 
//L

Chokladbräck med torkade bär och nötter

Strö på dina favoritnötter och torkade bär. Dessa chokladbräck är fyllda med antioxidanter, enkla att göra och smakar underbart.
 
Chokladbräck med torkade bär och nötter
 
Ingredienser:
200 g mörk choklad
2 dl blandade torkade bär och nötter
 
Gör så här: Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. Häll ut chokladen på ett bakplåtspapper. Strö över bären och nötterna och låt svalna. Bryt eller skär med kniv i bitar.
 
//L

Kyckling och kantarellpaj på kikärtsbotten

En glutenfri paj med botten gjord på mixade kikärtor. Smakkombon kantarell/curry är fantastiskt god! 
 
Kyckling och kantarellpaj på kikärtsbotten
 
Pajskal:
  • ca 2 dl kikärtor 
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 msk smör
  • en nypa havssalt
  • 2 tsk linfrö
Fyllning:
  • grillad kyckling eller stekta filé bitar
  • gula kantareller
  • 1/2 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl keso
  • en rejäl skvätt mjölk
  • 1 ägg + 2 äggvitor
  • havssalt, svartpeppar, chilipulver, curry
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader och smörj en form. Mixa allt (utom linfrö) till pajskalet i en mixer. Knåda ner linfrö och platta ut med händerna i formen. Nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Stek under tiden upp kantareller, rödlök och vitlök i smör (eller olivolja), krydda med lite salt och curry. Mixa keso, ägg, äggvitor, kryddor och mjölk i en mixer till en jämn sås. Hacka kycklingen och lägg i botten på det förgräddade skalet, på med svampblandningen och toppa med ost/ägg-såsen. In i ugnen igen (200 grader) i 30 minuter eller till pajen är klar.
 
//L

Carobmousse med avokado

Min vän Lisa är nu utbildad inom Raw food och under ett besök i min gamla stad Skellefteå bjöd hon mig på denna underbara mousse. Raw food är spännande och inspirerande!
 
Carob påminner om choklad i smaken och  den mjuka kokosoljan tillsammans med avokadon ger en extra krämig och len smak.. Toppa med hallon och en smaksuccé är skapad!
 
Carobmousse med avokado, 2portioner
 
Ingredienser:
2 msk kokosolja
2 dl vatten
2 msk carobpulver
1 krm vaniljpulver
2 avokado
 
Till servering:
1 dl tinade hallon
 
Gör så här: Gör kokosoljan flytande över ett ljummet vattenbad. Kör vatten och dadlar i matberedaren. Tillsä'tt kokospolja, carobpulver och vaniljpulver. Kör igen. Tillsätt till sist avokadon och kör en kort stund. Servera i en skål eller iett glas tillsammans med hallonen.
 
//L

RSS 2.0