Äppelgrötsmoothie

Vem har sagt att man inte kan köra gröt i mixern!? Nej, ingen. Fömodligen för att ingen har känt behovet, eller ens tänkt tanken - förrän nu. Och fördelen är att gröten på en gång blandas med äpplet (om man nu, som jag, oftast äter hackat äpple till gröt). Dock låter grötsmoothie kanske inte alltför delikat, men låt dig inte avskräckas av namnet, jag lovar, det är faktiskt himla gott!
 
Äppelgrötsmoothie
1 portion
 
Ingredienser
1 dl havregryn
1 msk kruskakli
2 dl vatten
1 äpple
kanel, ingefära
 
Gör så här
Koka gröten och låt svälla ett par minuter. Hacka ett äpple och lägg i mixern. Krydda med kanel och ingefära. Tillsätt sedan gröten och kör till en slät blandning. Servera med mjölk eller naturell yoghurt.
 
//M

Kokosräkor i röd curry

Tasty thuesday är något jag och tre lagkamrater har tillsammans. Varje tisdag turas vi om att bjuda varandra på en god middag efter kvällsträningen. Denna kväll var det Marias tur och hon bjöd på kokosräkor i röd curry, hett och gott! Receptet hade hon hittat från Arla och ni finner det här nedan. Jag kan varmt rekommendera er att gå ihop några vänner och turas om att bjuda på middag. Vi går alltid därifrån med ny inspiration och många goda skratt.
 
Kokosräkor i röd curry
 
Ingredienser, 4port:
1 kg stora räkor med skal (ca 400 g skalade)
2 paprikor
100 g sockerärtor
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk röd currypasta
1 hönsbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
2 dl lätt crème fraiche
färsk koriander eller
persilja
 
Gör såhär:
Skala räkorna. Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Dela sockerärtorna på längden. Skala och hacka vitlöken. Fräs grönsakerna i smör i en wok eller stor stekpanna. Rör ihop currypasta, smulad buljongtärning, kokosmjölk och crème fraiche. Låt räkorna fräsa med grönsakerna någon minut och häll på såsen. Låt allt koka upp. Strö över koriander. Servera med limeklyftor och jasminris.
 
//L

Äppelpäppelselleri

Hittade detta fräscha recept i en gammal Amelia-tidning. Gjorde min egen lilla tolkning av receptet och valde ett mer (enligt mitt tycke) passande namn. Ett riktigt smakrikt och fräscht mellanmål!
 
Äppelpäppelselleri
ca 2 port
 
Ingredienser
1 äpple
1 päron
3 stjälkar selleri
1 msk vatten
Kanel, ingefefära
 
Gör så här
Hacka äpple, päron och selleri. Kör i mixer tillsammans med lite vatten och smaksättning. Servera i glas.
 
//M
 

Himmelsk hummustallrik

Hummus är så otroligt gott och här presenteras det tillsammans med oliver, fetaost och lite olivolja. Jag beställde in detta på en resturang i Barcelona och sen dess har jag gjort detta ett flertal gånger. Servera och dippa med kex eller bröd, Mums!
 
Ps. Recept på hummus: http://kanelapple.blogg.se/2010/october/kikartor-i-massor.html 
chilihummushttp://kanelapple.blogg.se/2012/march/chilihummus.html
 
//L
 

Broccolisoppa med pesto

 
Nu har det gått tio dagar sedan olyckan och purékosthållningen rullar på bara fint. Har dessutom (tvingats) att vara hemma hela den gångna veckan så har haft tid att göra en rad delikata smoothie, soppor och andra halvflytande röror. Måste dock medge att jag smått börjar längta efter tuggmotstånd, gärna en hårdbrödsmörgås eller lite knaprig müsli.. 
 
Här kommer en god broccolisoppa som blev resultatet av fredagens blixtsnabba middagsimprovisation. Önskar man att få lösare soppa; tillsätt lite mjölk eller vatten.  
 
Broccolisoppa med pesto
1 person
 
Ingredienser
ca 400 g fryst broccoli
4 msk pesto
1-2 dl crème fraiche
Örtsalt, peppar
Färsk basilika
 
Gör så här
Koka upp vatten och häll över den frysta broccolin. Låt stå ett par minuter tills broccolin blivit varm. Skär i mindre buketter och lägg i mixern. Tillsätt ett par matskedar pesto, crème fraiche samt kryddor. Kör till önskad konsistens. 
 
//M

Mangolassi

Smoothie-frukostarna fortsätter.. Här en ljuvlig mangolassi. Tack kära V för receptet!
 
Mangolassi
1 stort glas
 
Ingredienser
1 dl mineralvatten
1 mango (alt. ca 2-3 dl fryst mango)
1 dl naturell yoghurt
1 nypa kanel
 
Mangoskivor och kanelstång till garnering
 
Gör så här
Lägg alla ingredienserna i mixern och mixa tills lassin är slät och fin. Häll upp i ett stort glas och garnera med skivad mango och en kanelstång. 
 
//M

Valnöt och äppelmuffins

Supergoda muffins fyllda med äppel och valnötsbitar för dig som vill ha ett lite lyxigt och hälsosamt alternativ på ditt eftermiddagsfika såhär mitt i veckan. Ät dom gärna tillsammans med ett glas mjölk.
 
Valnöt och äppelmuffins, 12st
 
Ingredienser:
 
2 st ägg
2 dl mjölk
150 g naturell keso 
50 g smält smör
4 dl dinkelmjöl fullkorn
2 tsk bakpulver
 
Fyllning:
2 st fint tärnade äpplen
2 msk flytande honung/agavesirap
1 dl hackade valnötter
1 tsk malen kanel + 1 tsk malen kardemumma
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader (175 varmluft). Blanda ihop fyllningen. Vispa sedan ihop resten av ingredienserna och vänd ner fyllningen. Klicka ut i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Klárt!
 
//L
 

Tomatsoppa med fetaost

 

Tomatsoppa med fetaost

4 portioner

 

Ingredienser

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk olivolja

3 msk tomatpuré

3 dl vatten

2 burkar krossade tomater

3 st färska tomater

2 grönsaksbuljongtärningar

0,5 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

1 msk blandade örter (basilika, oregano, timjan)

 

Till servering:

200 g fetaost

1 burk à 250 g crème fraiche

Basilikablad

 

Gör så här

Finhacka lök och vitlök. Fräs i olja någon minut utan att de får färg. Hacka tomaterna och lägg ner i grytan. Tillsätt purén och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt småkoka minst 10 minuter. Smaka av med kryddor och örter. Servera soppan toppad med fetaostkräm och några basilikablad, gärna även med ett gott (surdegs)bröd!

 

//M


Time for smoothies

 
Jag skulle nu bara vilja lägga upp bilder och berätta om en idyllisk semestervecka med sol och bad på härligaste Mallorca, fullspäckad med delikat mat! Men det blir inte riktigt så .. Sista dagen åkte jag nämligen ut för en liten olycka. Tre frakturer i käken och operation. Nu åter i Sverige där en av förhållningsordrarna lyder: purékost i sex veckor. Detta kommer för kaneläpples del att innebär en hel del "flytande" recept som smoothies och soppor. Herr Mixerstav och Fru Blender kommer med andra ord att vara mina bundsförvanter den närmsta tiden.
 
Denna morgon serverade jag mig själv en energi- och vitaminfylld smoothie med nektarin, svarta vinbär, hallon, naturell yoghurt och en skopa vassleprotein. 
 
//M
 

Delikat yoghurtdessert

Grekisk yoghurt toppat med valnötter,granatäpple och algarve sirap.. Så enkelt och delikat efter maten!

//L


Räkpaj med chili

Denna räkpaj är en mycket välsmakaande en med lite extra sting i. Serverades ikväll tillsammans med en mango o kidneybönsallad.
 
Räkpaj med chili
 
Ingredienser:

Pajdeg:
2 ½ dl grahamsmjöl
75 g Smör 
¾ dl lätt kvarg
 
Fyllning:
3 ägg
250 g keso cottage cheese chipotle
200 g skalade räkor
2 dl riven lagrad Västerbottens ost
 
Gör såhär:
Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter). Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 min. Vispa upp äggen och blanda med cottage cheese, räkorna och den rivna osten. Häll blandningen i pajskalet. Grädda pajen i ca 25 min tills den har stelnat.
 
//L

Ceasarsallad med lax och västerbottenost

 
 
Norrlänningar som vi i grund och botten faktiskt är har vi en egen variant på den klassiska Ceasarsalladen! Här kommer kaneläpples vinnande recept på Ceasarsallad med lax och västerbottenost! Receptet hittar du här
 
/ V
 

Hemmagjort Jordnötssmör

Dett finns massvis med amerikanska varianter av jordnötssmör som dryper av socker och andra tillsatser. Gör du ditt egna kan du njuta av ett hälsosamt jordnötssmör proppat med antioxidanter och nyttiga fetter. En perfekt energiboost till mellanmålet! Bre på äppelklyftor, mackan eller som min favorit.. i en god smoothie. Go nuts!
 
Hemmagjort Jordnötssmör
 
200 g jordnötter
1 1/2 msk rapsolja
1-2 nypor havssalt
nypressad citronsaft efter smak
 
Skölj nötterna om de är saltade. Kör dem i en matberedare eller mixer till en grynig massa (hur mycket beror på om du vill ha ett smör som är crunchy eller slätt) . Tillsätt oljan i en fin stråle medans matberedaren är igång. Smaka av med salt och lite nypressad citronsaft. Förvara smöret i kyken så håller det någon månad.
 
//L
 
 

Äppelgröt på quinoa

Imorse provade jag en ny variant av gröt, äppelgröt gjord på quinoa. Lite väl söt för min smak tidigt på morgonkvisten men smakade väldigt gott. För när slår egentligen smakkobinationen av äpple, kanel och russin fel?
 
Äppelgröt på quinoa 2port
 
Ingredienser:
1 1/2 dl quinoa
3 dl äppeljuice
2 msk russin
2 tsk malen kanel 
1 äpple
 
Skala och skär äpplet i bitar. Skölj quinoan och låt den rinna av. Koka upp quinoan i äppeljuicen och tillsätt därefter äppelbitarna, russinen och kanelen. Koka på ganska hög värme i cirka en kvart eller till konsistensen är lagomt "grötig". Servera med mjölk.
 
//L

Ge-bort-present

"En gåva är precis så mycket värd som den kärlek med vilken den är vald".
 
Är du bjuden på middag, kalas eller bara vill överraska någon du tycker om finns det enkla knep för att göra något fint och personligt. Gör eller baka något gott, tex som jag gjort här fröknäcke och hemmagjord musli. Förpacka i cellofanpåsar, knåpa ihop en etikett och jag lovar att personen i fråga känner sig uppskattad. Om du inte har tid att baka själv går det alldeles utmärkt att köpa tex färdiga kakor och ta ut dom ur orginalförpackningen och packa om. 
 
En vän till mig har precis flyttat in i en ny lägenhet så detta blir min inflyttningspresent till henne. Jag hoppas bara hon inte är allt för duktig på att läsa här på kaneläpple så att jag nu förstör överraskningen:) Cellofanpåsarna och snöret är inköpta på Lagerhaus och etiketterna har jag klippt ut ur ett grövre papper.
 
Trevlig helg på er!
 
//L

Havrekex

 
På fredag ska jag på tjejkväll där vi ska umgås över en ostbricka. Mitt bidrag blir dessa små havrekex som jag bakade i eftermiddag. Knapriga och salta och passar perfekt med goda ädelostar. Jag vill även tipsa er om att göra denna dadelkompott nästa gång ni ska avnjuta en ostbricka: http://kanelapple.blogg.se/2012/april/dadelkompott.html 
 
Havrekex
 
Ingredienser:
1 dl havregryn 
1 dl solrosfrön 
1 dl linfrön 
2 dl vetemjöl 
2 dl rågmjöl, fint 
1 tsk bakpulver 
1 dl solrosolja 
2 dl vatten 
1 st ägg 
2 tsk flingsalt 
1 dl pumpafrön 
2 dl sesamfrön 
 

Gör såhär: Sätt ugnen på 200⁰. Blanda alla torra ingredienser utom flingsalt, pumpafrön och sesamfrön i en skål. Häll över vattnet och solrosoljan och arbeta till smidig deg. Kavla ut degen på mjölat bakbord och stansa ut kex med ett glas och lägg sedan på plåt med bakplåtspapper. Vispa upp et ägg och pensla kexen, strö därefter på flingsalt, sesamfrön och pumpafrön. Grädda dem i mitten av ugnen tills fin färg, ca 20 min.

//L

 

 


Jordgubbscheese på mandelskorpbotten

 
Jordgubbscheese på mandelskorpbotten
 
Ingredienser:

250 g mandelskorpor
75 g smör
1 1/2 liter jordubbar (1 liter till kakan och 1/2 liter till dekorering)
200 g cream cheese
2 1/2 dl kesella
4 msk florsocker
3 gelatinblad
2 citroner (1 till kakan och 1 till dekorering)
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg mandelskorporna i en matberedare eller en mixer och kör till fina smulor. Smält smöret i en kastrull och häll ner skorpsmulorna, blanda runt. Lägg skorpblandningen i en smord form med löstagbar kant och platta till ordentligt. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, ta ut och svalna.
Lägg jordubbarna i en bunke och mosa dem med en gaffel. Blanda ner färskosten, kesellan och sockret. Smaka av om det är tillräckligt med sötma, kan variera beroende på hur söta bären är. 
Lägg gelatinbladen i blöt och smält dem sedan på svag värme i en kastrull tillsammans med saften från citronen. Blanda sedan snabbt ner det i jordgubbssmeten. Häll över allt på den avsvalnade skorpbotten och låt stå kallt i minst fyra timmar före servering. Ta försiktigt loss kanten, lägg upp på ett fat och garnera med jordubbar och citron.
 
//L
 
 
 

Äppelsurdegsbröd

Detta är utan tvekan sommarens stora brödhit! Ett saftigt och mycket smakrikt rågsurdegsbröd med äpple. Grundreceptet är baserat på vetemjöl men jag valde att byta ut det mot motsvarande mängd rågmjöl. Detta gör brödet grövre och mer mättande men sker till priset av minskad "fluffighet". Då receptet innehåller jäst blir brödet ändå mindre kompakt än vanligt surdegsbröd. Det tar dessutom lite tid att baka men är absolut värt det, för detta bröd blir nämligen såå gott!! Alla som har smakat det har formligen älskat det (bortsett från min bror, men han räknas inte riktigt..) Så lyd mitt råd - sätt en surdeg, baka, njut!!
 

Äppelsurdegsbröd

3 bröd

 

Ingredienser

50 g färsk jäst

9 dl ljummet vatten

3 msk salt

2 msk kanel

2 msk honung

1,5 dl rågsurdeg

ca 13 dl grovt rågmjöl

6 dl grahamsmjöl

2 dl kruskakli

2-3 äpplen

 

Gör så här

Smula jästen i bunken och lös upp i vattnet. Tillsätt salt, kanel, honung och surdeg. Blanda i rågmjöl, grahamsmjöl och kli. Tillsätt lite i taget. Knåda degen på medelhastighet i ca 10 min.

Skala och kärna ur äpplena, skiva eller tärna. Arbeta försiktigt in äppelbitarna i degen. Strö över lite mjöl och jäs under bakduk i ca 1,5 timme.

Knåda degen lätt, baka ut till ett runt bröd och lägg på en plåt. Jäs ytterligare 1-1,5 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Snitta brödet med en vass kniv och pensla över lite vatten. Grädda i ca 40 minuter.

 

/M


RSS 2.0