Pestopastasallad


En riktig "man-tager-vad-man-haver"-måltid! Håller på att rensa skafferi, kyl och frys för fullt nu inför sommaren så har blivit en hel del ihopplock de senaste dagarna. Denna pestopasta blev som en riktigt hit med goda smakkombinationer och diverse blandade livsmedel!

Pestopastasallad


Ingredienser
Fullkornspasta
Haricot verts
Färsk vitkål
Kikärtor
Pesto
Crème fraiche parmesan-vitlök
En klyfta vitlök
Örtsalt, svartpeppar

Gör så här
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skala och finhacka vitlöken. Ta fram haricot vertsen ur frysen och stek tillsammans med vitlöken tills de tinat och fått fin färg. Skölj kikärtorna, hacka vitkålen och blanda med en klick pesto. Krydda med lite örtsalt och svartpeppar.
När pastan kokat färdigt, blanda ihop den med haricot versten och kål- och kikärtsblandningen. Tillsätt den smaksatta Créme fraichen och en extra klick pesto och rör om så att allting blandas väl.

Äppelmuffins



Äppelmuffins
12 st

Ingredienser
3 dl sojamjöl 
0,75 dl havrekli 
0,75 dl psylliumfrö 
2 dl siktat dinkelmjöl 
3 tsk bakpulver 
1 tsk salt 
2 st ägg 
1,5 dl yoghurt 
1,5 dl vatten 
1 dl rapsolja 
2 msk kanel 
1 msk kardemumma
1 msk ingefära

3 st äpplen 
100 g sötmandel 

Gör så här
Värm ugnen till 200 grader. Ställ upp muffinsformarna. Skiva och kärna äpplena. Hacka nötterna.
Blanda samman mjöl, kli, psylliumfrö, bakpulver och salt. Vispa upp äggen. Blanda ägg, vatten, yoghurt och olja. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt kryddorna och mandeln.
Fördela smeten i formarna. Stick ner äppelskivorna. (Tryck ner dem ordentligt, annars kommer de att flyta upp under gräddningen)
Grädda i ca 20 minuter. Använd gärna en potatissticka för att avgöra.

Grekisk sallad


Sommartider = salladstider. Och en grekisk sallad tackar jag garanterat aldrig nej till. Så underbart gott! Här kommer mitt favoritrecept:

Grekisk sallad
4 portioner

Ingredienser
½ huvud friséesallad eller isbergssallad
1 gurka
4 tomater
2 gröna paprikor
1 röd eller gul lök
Kalamataoliver 
200 g fetaost
1 msk vitvinsvinäger
2 msk god olivolja
1 tsk torkad oregano
Salt, svartpeppar

Gör så här
Skölj och skär salladen i strimlor och lägg den i stor djup tallrik eller salladsskål. Skär gurkan och tomaterna och lägg ovanpå. Strimla paprikorna och fördela dem över salladen. Avsluta med lök skuren i tunna ringar. Strö över lite salt. Lägg oliverna på salladen och droppa över vinäger. Toppa med fetaost och ringla över lite olivolja. Dra ett par varv med pepparkvarnen över fetaosten och avsluta med torkad oregano. Servera salladen med tsatsiki och ev ett gott bröd.

Rågbröd med sallad och soltorkad tomat


Gott i all sin enkelhet; en skiva danskt rågbröd med philadelphiaost, sallad och soltorkad tomat!

Zucchiniplättar


Dessa pannkakor är gröna (i dubbel bemärkelse)! Jag smulade lite fetaost över de nygräddade pannakakorna och serverade med rårivna morötter, tomat och en klick vitlökscrème fraiche. Kan även tänka mig att det är väldigt gott att pressa ned en vitlöksklyfta i plättsmeten. Kan tipsa om att det behövs ordentlig kryddning eftersom zucchinin i sig är rätt smaklös. Så veva friskt med pepparkvarnen så kommer de nog att smaka riktigt smarrigt! Denna sats ger två stora pannkakor eller fyra mindre plättar.

Zucchiniplättar
1 portion

Ingredienser
½ zucchini
1 ägg
1 msk vetemjöl
Örtsalt
Svartpeppar
Basilika

Gör så här
Riv ca 10 cm av en normalstor zucchini grovt. Blanda med vetemjöl och och kryddor i en skål. Vispa upp ägget lite lätt i en djup tallrik. Tillsätt ägget i zucchinirivet och blanda ihop. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka i smeten. Stek tills plättarna fått en gyllenbrun färg. Servera gärna med tsatsiki!

Sallad med vinägerdressing


En fräsch bönsallad med frisk smak av vinäger, lagom syrlig och lagom salt!

Sallad med vinägerdressing
2 portioner

Ingredienser
1 burk stora vita bönor
½ gurka
2 morötter
1 klyfta vitkål
Isbergssallad
½ gul lök

Dressing:
½ dl vinäger
1 msk olja
Salt, peppar
Cayennepeppar
Pressad citron
Basilika, färsk eller fryst

Gör så här
Skölj bönorna i kallt vatten. Hacka gurka, vitkål och sallad. Skala och grovriv morötterna. Finhacka löken.
Blanda ihop ingredienserna till vinägerdressingen. Lägg i bönorna och löken och blanda ordentligt. Låt det gärna få stå och dra en stund i kylskåpet. Med andra ord kan bönblandningen med fördel förberedas. När det sedan är dags för servering är det bara att hälla den över salladen och röra om så att allt får smak av dressingen.
Servera salladen med gott grovt bröd!


Färgglatt fika i solen


Fruktsallad med äpple, vindruvor och jordgubbar med en klick keso, toppat med några solrosfrön. Danskt rågbröd med hummus, rucola, gurka och tomat.

Hallonsmoothie med gojitopping


Lördagsmornar är bra härliga.. Hallonsmoothie toppad med gojibär och müsli, mmums!

Kräftstjärtsröra


Kräftstjärtar, med härlig sälta och god smak, så lätt att bara sväng ihop någonting som känns lyxigt! Här en röra med keso, hackad rödlök och dill som serveras på en skiva grovt lantbröd, men denna röra passar precis lika bra tillsammans med bakad potatis.

Kräftstjärtsröra

Ingredienser
Keso
Kräftstjärtar
ca ½ röd lök
Pressad citron
Dill (färsk eller fryst)
Salt och peppar

Ruccola
En skiva gott, grovt bröd

Gör så här
Hacka rödlöken. Krama lite lätt ur vätskan från kräftstjärtarna och blanda med keso och lök. Tillsätt dill och citronsaft, smaka av med salt och peppar. Lägg ett lager ruccola på brödet och klicka på kräftstjärtsröran.

Falafelburgare


Dessa kikärtsbiffar är mycket goda och passar lika bra att göra i modell större och äta som burgare.

Falafelburgare
4 biffar eller 2 burgare

Ingredienser
1 burk kikärtor (400 g)
1 ägg
1 msk dinkelmjöl
1 tsk spiskummin
salt, peppar
ev. paprika- och/eller chilipulver

Gör så här
Häll av spadet från kikärtorna och skölj dem i kallt vatten. Mosa kikärtorna med en gaffel eller mixa dem grovt med mixerstav eller i matberedare. Blanda med ägg, mjöl och kryddor. Smaka av med ev. paprikapulver och för ännu mer hetta föreslås chilipulver.
Forma smeten till önskad storlek och stek i smör tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Servera med hamburgebröd, sallad, tomat, lök och dressing alt. som biffar till exempelvis bulgur eller annat liknande. Jag kan även rekommendera att bara lägga biffarna på en skiva grovt bröd, men lite grönsaker och en klick tsatsiki. Goda är de i vilket fall som helst!

Rostade rotfrukter med fetaost och pinjenötter


En somrig rätt med härliga smaker av fetaost och rostade pinjenötter. Att blanda vanlig isbergssallad med pesto och låta det stå en stund ger en mycket god sallad att servera som tillbehör.


Rostade rotfrukter med fetaost och pinjenötter
2 personer

Ingredienser
2 stora potatisar
1 palsternacka
3 morötter
100 g fetaost
2 msk pinjenötter

Isbergssallad
Grön pesto

Olivolja
Flingsalt

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Borsta av potatisarna och skär i smala skivor. Skala morötter och palsernacka och skär i stavar. Blanda alltsammans i en ugnsform. Häll på lite olivolja och strö över flingsalt. Låt rostas i ugnen i ca 25 minuter.
Hacka isbergssallad och blanda med pesto. Ställ in i kylskåpet.
Rosta pinjenötterna hastigt i en torr stekpanna. Låt de få en gyllenbrun färg men var försiktig så att de inte bränns.
När rotfrukterna är färdigrostade, ta ut dem ur ugnen och lägg upp på tallrikar. Smula över fetaost och strö över pinjenötterna. Avsluta ev. med lite extra flingsalt. Servera tillsammans med pestosalladen!


Müslitoppar


Jag är en stor naturgodisfantast och några av mina favoriter är de klassiska müsli -och kokostopparna. Att jag desstuom älskar allt med vit choklad gjorde denna idé väldigt självklar - att göra en hemmagjord variant av dessa mumsbitar!

Innehållet i form av müsli och kokos kan varieras beroende på vad som önskas men ett tips är att bland annat krossa lite k-special eller liknande och blanda i. Det ger en härlig krispighet som passar utmärkt till den söta vita chokladen! Och självklart är hemmagjord müsli allra godast men vanlig müsli fungerar precis lika bra. Att blanda i pumpakärnor, solrosfrön och liknande är också ett förslag. Hur som helst kan jag garantera att dessa kommer göra succé, och jag måste nästa varna för ett starkt beroendeframkallande..

Müslitoppar


ca 30 st

Ingredienser
200 g vit choklad
1 dl kokos
ca 4 dl müsli

Gör så här
Smält chokladen över ett vattenbad. Blanda kokos och müsli i en skål och häll över den smälta chokladen. Rör ihop allting och tillsätt mer müsli om så önskas. Klicka sedan ut små toppar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt stå kallt för att stelna. Sedan är det bara att njuta av dessa ljuvliga små godsaker!

Rågbröd med lax, avokado och annat gott


Rågbrödssmörgås med keso i botten, därefter örtsalt och ett lager med mosad avokado, rucola, en skiva kallrökt lax, tomat och toppat med groddar!

Hallonyoghurtglass


Mumsfilibaba vad glass är gott på sommaren! Att göra den själv behöver inte alls kräva vare sig någon glassmaskin, långa förberedelser eller annat komplicerat som ofta förknippas med hemmagjord glass. Något så enkelt och så gott som yoghurtglass tar bara någon minut att mixa ihop.

Hallonyoghurtglass

Frysta hallon
Vaniljyoghurt

Mixa ihop vaniljyoghurt och frysta hallon till en väldigt tjock smoothie = glass! Superlätt och supergott!

Brunch på String


Vill tipsa om en grymt bra och mysig frukostbufféCafé String. Buffén kostar endast 70 k och erbjuder allt vad man vill ha i frukostväg; olika sorters bröd och pålägg, grönsaker, fil och yoghurt, flingor, pannkakor, glass, bär, hummus, ägg, juice, kaffe och te. Ger en riktig toppenstart på dagen!

Hallon -och björnbärssmoothie


Ljusare tider = smoothietider! Med solen och värmen kommer längtan efter härligt fräscha smoothie's i alla dess färger och former. Till frukost, mellis, lunch eller som efterrätt - alltid lika gott, alltid lika rätt! Här en variant med hallon och björnbär.

Hallon och björnbärssmoothie

1 dl vaniljyoghurt
1 dl mjölk
Frysta hallon
Frysta björnbär

Mixa alltihop och häll upp i ett stort glas. Extra lyxigt med några fina bär på toppen!


Gratinerade rödbetor med chèvre


En njutning för gommen, så underbart gott! För mig kommer dessa chévreöverbakade rödbetor att bli ett frekvens återkommande tillbehör till sommarens alla grillningar. Kan även serveras som bufférätt, som tapas, som förrätt eller till en god och fräsch sallad - ja, helt ärligt kan jag inte komma på många tillfällen när jag inte skulle vilja njuta av denna delikatess. Mmm..  

Gratinerade rödbetor med chèvre
4 portioner

Ingredienser
1 kg rödbetor, ca 6-8 st beroende på storlek
100 gram getost
Flingsalt
Ev. Pinjenötter

Gör så här
Koka rödbetorna med skal cirka 25 minuter. Skölj rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalen. Skär i klyftor eller tunna skivor.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg rödbetorna i en ugnsfast form. Smula över chèvre och flingsalt. Toppa eventuellt med pinjenötter. Gratinera i 5-10 minuter tills osten smält och fått en gyllenbrun färg.

RSS 2.0