5 minuter- Hallon-Chia sylt

Storheten med den här lilla syltburken är dess enkelthet: 3 ingredienser. 5 minuter. 
Den är även full av de små mäktiga chiafröna som är fulla av fiber, omega-3, kalcium och mineraler. Vispa upp denna och du har en underbar hemmagjord hälsosam sylt i din kyl! 
 

5 minuter- Hallon-Chia sylt

 

Ingredienser:

2 dl hallon

1,5 msk chiafrön

1 msk varmt vatten

2 msk honung

1/2 tsk vaniljpulver (valfritt)

 

Gör såhär: Lägg alla ingredienser i en matberedare och pulsa tills den har fått den konsistens du önskar, om det är mer chunky eller slät. Addera mer honung om du vill ha en sötare sylt. Lägg sylten i en burk och ställ i kylen, låt den sätta sig i en timma innan den serveras. Enjoy!

 

/Linda


Bananpannkakor deluxe

 
Denna söndagsmorgon blev jag bjuden på en underbar frukost av min lillasyster och hennes pojkvän. Hanna hade bland massa annat gott gjort dessa bananpannkakor, vilka är de godaste jag smakat! Hennes knep var att blanda i lite glutenfri mjölbladning för att de skulle bli lite fastare/fylligare. Drömstart på denna söndag!
 
Bananpannkakor deluxe
 
Ingredienser (3 portioner):
 
3 bananer
3 ägg
Ungefär 1 dl glutenfritt mjöl (eller valfri mjölsort)
1 nypa salt

Smör till stekning
 
Så här gör du: 
 
Mosa bananerna i en bunke till en röra, men låt gärna den vara lite klumpig och inte helt slät. Blanda i äggen, det mjölet och saltet. Rör till en smet och stek sedan på medelhög värme tills de fått en fin yta. Servera med goda tillbehör och njut!
 
/Linda
 

Mint & Hallonsmoothie

Fredagskänslan toppades med denna krämiga Mint & Hallonsmoothie. Önskar er alla en fin helg!
 
Mint & Hallonsmoothie
 
Ingredienser:
3 frusna bananer
1 dl frusna hallon
3 droppar pepparmintsolja
en näve bladspenat
1/2 avokado
 
Gör såhär: Mixa hälften av bananerna med, spenaten, avokadon och pepparmintsoljan till en krämig smoothie. Häll i botten på ett glas och mixa sedan resten av bananen och hallonen och häll över mintblandningen. Toppa med hallon och mintblad.
 
/ Linda

Min Farms sommarsallad

För er som bor i Västerbotten eller Jämtland vill jag varmt rekommendera er att göra som min mamma gör, beställa äkta, lokala säsongsråvaror utan mellanhänder från Min Farm. Denna sallad består bland annat av rödbetor, morötter och broccoli direkt från en lokal bonde. En sallad som både smakar otroligt gott och samtidigt gör gott för Norrland.
 
Besök Min Farm här: https://www.minfarm.se/online-farmen
 
/Linda
 

Blåbär och quinoagröt‏

Idag tog jag 1,5 timmes tur i blåbärsskogen vilket resulterade i massvis med blåbär.  När jag kom hem kokade jag upp lite blåbärsgröt som jag tillsammans med mandelmjölk avnjöt i eftermiddagssolen. Det kommer definitivt bli mer turer! Det känns så härligt och lyxigt att kunna bara gå ut i skogen och plocka, sen ladda upp ett lager inför den kommande vintern. För blåbär är bland det godaste jag vet.
 
Blåbär och quinoagröt‏
 
Ingredienser:
1,5 dl blåbär - frysta eller färska
1 dl kallt vatten
1 msk potatismjöl
2 msk steviaströ/sukrin – eller annan valfri sötning
0.75 dl quinoaflakes

 

Gör såhär: Häll en liten skvätt vatten i en kastrull tillsammans med bären, mjölet och sötningen. Låt bären puttra på medelhög värme så att dom tinar om dom är frysta. Blanda 1 dl kallt vatten med 1 msk potatismjöl och häll i kastrullen. Blanda tills det blivit tjockt.

 

/Linda

 

Raw cheesecake med pistage, vanilj och hallon

En helt underbar krämig och god cheesecake med smak av pistage, vanilj och hallon! Uppriktigt är det en av de godaste cheesecaksen jag ätit i mitt liv. Receptet och inspirationen hittade jag på den fanstastiska bloggen som Fanny skriver, www.roethlisberger.se
 
Raw cheesecake med pistage, vanilj och hallon
 

Ingredienser: 

 

Botten:
1,8 dl nötter (jag tog 1 dl pistage och en knapp dl mandlar)
0,6 dl dadlar (5-6 stycken)
1 liten nypa havssalt

 

Fyllning:
3 dl cashewnötter
0,9 dl citronjuice
0,9 dl agave el. honung
0,9 dl kokosolja
1/2 msk vanillpulver
(+en skvätt vatten om det behövs för att mixa)

 

Topping:
100g hallon
1 msk chiafrön

 

Gör såhär:

 

1. Släng nötter, salt och dadlar i en mixer. Blanda nötter och dadlar tills du har en någorlunda jämn nötkrispig gegga
2. Fördela nöt- och dadelblandningen i botten av 8 silikonformar eller en stor vanlig löstagbar form för en stor cheesecake. 
3. Släng alla ingredienser till cheesecake-fyllningen i mixern och blanda väl. Ha i vatten om det behövs (försök att ha i så lite vatten som möjligt.) Häll blandningen ovanpå bottnen i formarna (eller formen).
4. Placera i frysen i minst en timme.
5. Mixa hallonen till en puré med en stavmixer. Häll i chiafröna och låt stå i 5-10 minuter. Häll sedan toppingen över kakorna (/kakan) som nu varit i frysen 1 timme. Ställ tillbaks i frysen och förvara dem där. Plocka fram en kvart före servering så de får mjukna lite, strö över hackade pistagenötter.

 

/Linda

 

Svalkande raw chokladglass

 
Håller med föregående inlägg om L:s flit och slit. tro inte att jag dött, här gör jag min blogg revival med en sommarfavorit!
 
Raw chokladglass 4 portioner
 
3 frysta bananer
1 färsk banan
250g frysta mangobitar
4 msk Kakao (gärna raw kakaopulver)
1 msk honung eller agave
2 msk kakaonibbs
 
Såhär gör du:
Ta ut de frysta frukterna och låt tina i cirka 10 min. Kör allt utom nibbsen till el slät massa i matberederaren. Sleva upp och toppa med kakaonibbs och NJUT! 
 
/V
 

Smultronhjärta - ett stycke sommarkärlek

 
Flitens kaneläpple-lampa lyser på Linda (all cred till dig kära vän!). Ni ska dock inte tro att jag gått och försvunnit för den sakens skull. Inte alls.
 
Om än mer åt det konstnärliga hållet snarare än avancerad matlagning, här kommer ett recept på äkta sommarkärlek. Passar utmärkt oavsett om man befinner sig i ett rekordvarmt Sverige eller tillbringar dagarna i en glasbeklädd bankbyggnad i Luxemburg.
 
Smultronhjärta

Ingredienser
Smultron
Yoghurt
Kärlek
 
Gör så här
Under god sinnesstämning, plocka en handfull smultron. Häll upp yoghurt i en skål. Placera omsorgsfullt de söta, röda bären i form av ett hjärta. Ta ett djupt andetag, finn inre frid och njut av att vara alldeles lyckligt levande.
 
/Maria
 
 

Chiapannkakor

Pannkakor boostade med Omega-3 och kostfiber från chiafrön tillsammans med en  bärig kvarg/keso. En mumsig middag efter ett hårt träningspass!
 
Chiapannkakor
 
Ingredienser, 2 portioner:

1 ägg
2 dl valfritt mjöl (gjorde dessa på mandelmjöl och kokosmjöl)
4 dl lättmjölk
1 nypa salt
1 msk chiafrön
olja eller smör till stekning
 
Så här gör du: 
Vispa ihop ägg och hälften av mjölken, tillsätt mjölet och vispa tills inga klumpar syns.
Blanda i resten av mjölken, salt och chiafrön, låt stå i 15 minuter så att chiafröna får svälla.
Stek på medelhög värme.
 
/Linda

Mango-hallon slush!

Medelhavsvärmen håller i sig här i Norrland och jag älskar det! Idag när jag satt ute på min lillaysters balkong kom hon ut och överraskande med denna supergoda mango- och hallon slush. Hon är en stjärna!
 
Mango- och hallon slush
 
Ingredienser:
fryst mango
fryst banan
frysta hallon
en skvätt vatten
 
Gör så här: Mixa fryst mango med fryst banan och tillsätt en skvätt vatten. Mixa sedan (i en annan skål) frysta hallon och ev lite vatten för att få det till en hallonsorbe. Varva sedan båda rörorna i ett glas, stoppa ner ett sugrör och servera medans den är kall.
 
/Linda

RSS 2.0