Mangosmoothie med hallontopping

Denna supergoda smoothie framkallar nästan lite sommarkänslor, vilket passar rätt bra tillsammans med bristen på snö här uppe i Norrland. Gilla läget och njut av denna goding!
 
Mangosmoothie med hallontopping
 
Ingredienser:

Mangosmoothie:
1 frusen banan 
1 mango 
lite mandel eller sojamjölk
 
Hallontoppingen:
1 frusen banan
1,25 dl frusna hallon
 
Gör såhär: Mixa först den frusna bananen, mangon och mjölken till en smooothie och lägg i botten på ett glas. Mixa sedan hallonen och bananen till hallontoppingen och lägg detta på smooothielagret. Snabbt och enkelt!
 
//L
 
 
 

Kokosgröt med raw-topping

Under vintern är gröt en väldigt god vän på morgonen.. och det kommer nog dyka upp en hel del goda grötrecept här på Kaneläpple!
 

Kokosgröt med raw-topping

 

Ingredienser, 1 portion:                                                                               

1 dl havregryn
2 dl soja/havremjölk
1 tsk kokosolja virgin
½ tsk kardemumma

Raw-topping
1 litet rött moget äpple
½ liten banan
2 tsk sesamfrön
1 msk riven kokos
1 mjuk dadel
1 msk havremjölk

Gör så här: Lägg ingredienserna till toppingen i en matberedare eller i en behållare för stavmixer. Blanda grötingredienserna i en liten kastrull och värm på svag värme. Låt puttra i 3–4 minuter och ställ sedan åt sidan. Mixa raw-toppingen, lägg upp gröten i en skål med topping och lite havremjölk. Toppa fördelaktigt med lite kakao eller kakaonibs.

 

//L


Laxbakelse med avokado och äpple

 
 
Laxbakelse med avokadokräm och krispigt äpple är en festlig förrätt som går utmärkt att förbereda och förvara i frysen. Servera med gröna blad, ringla över honungsdressing och toppa med knapriga nötter. Houngsdressingen kan i lata fall bytas ut mot créme de balsamico, bara att ringla över. Lika gott!
 
Laxbakelse med avokado och äpple
6 portioner
 

Ingredienser 

400 g kallrökt lax i skivor

2 avokador

4 msk crème fraiche

rivet skal av 1/2 lime

1 msk färskpressad limejuice

1 liten rödlök

1/2 äpple (à 75 g)

1 1/2 krm kajennpeppar

salt

 

Sallad 

1/2 dl pinjenötter

1/2 ask salladsärter (à 75 g)

1 påse späda salladsblad (à 70 g)

3 msk olivolja

1 1/2 msk vit balsamvinäger

2 tsk flytande honung

2 krm salt

1 krm peppar

 

Gör så här

Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Mosa avokadon och blanda med crème fraiche, limeskal och limejuice i en bunke. Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Finhacka 1/4 av den kallrökta laxen. Blanda lök, äpple och lax med avokadoröran. Krydda med kajennpeppar. Smaka av med salt.

Lägg ut resten av laxskivorna lite omlott på två bitar plastfolie. Lägg ut avokadokrämen som en sträng i mitten på varje "laxbotten". Rulla ihop varje till en rulle med hjälp av plastfolien. Tvinna ihop sidorna som en smällkaramell – rullen ska bli hård och tät. Lägg rullarna minst 2 timmar i frysen.

 

Sallad: Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna under omrörning. Skär salladsärterna i strimlor på längden. Blanda olja, vinäger och honung till en dressing. Krydda med salt och peppar. Förbered hit.

 

Vid servering: Ta fram de frysta rullarna 1–3 timmar före servering, tiden beror på hur länge de legat i frysen. Ta bort plastfolien och skär varje rulle i skivor, 2 till varje portion, när de tinat så pass mycket att de går att skära i. Lägg laxbitarna på en tallrik och låt dem tina helt.

Fördela sallad och salladsärter på tallrikar. Lägg laxrullarna på varje tallrik. Ringla över dressingen och toppa med pinjenötterna.

 

/M


Linfröknäcke

God knäckebrödsjul! En kursare till mig hade bakat detta bröd när i vi hade julavslutning i onsdags, och jag blev såld från första tuggan. Originalreceptet kommer från Risenta och såhär i juletider valde jag att krydda med kanel, kardemumma och ingefära. Sagolikt gott! En liten varning måste dock nästan utfärdas: att det nästan blev lite för gott! Kan inte riktigt klassa detta som enbart bröd - blev nämligen substitut för chips såväl som müsli. Hur som helst, min rekommendation lyder: baka, ät och njut!
 
Linfröknäcke
2 plåtar
 
Ingredienser

2 dl Risenta majsmjöl
1 dl Risenta solroskärnor
1 dl Risenta linfrön
1 msk rapsolja
2 dl kokande vatten
Kanel, kardemumma, ingefära

Flingsalt

+ blandade frön och kärnor att toppa med

 

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader (125 varmluft). Blanda alla ingredienser (inkl. lite flingsalt). Rör samman till en gröt och klicka ut smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå knäckebrödssmeten och kavla ovanpå pappret så att smeten trycks ut till en tunn platta. Ta bort det övre bakplåtspappret och toppa med ytterligare lite flingsalt samt blandade frön, ex. solroskärnor och krossade linfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter, tills brödet fått fin färg och blivit hårt. (Gräddningtiden beror lite på hur tunt man kavlat ut degen). Låt kallna och bryt sedan i mindre bitar.

 

/M


Hasselnötskaka med underbar saffransfyllning

Denna underbara skapelse har jag hittat på den fantastiska bloggen http://www.greenkitchenstories.com. Den är lika god som vacker så mixa, blanda och frys. Ni kommer inte bli besvikna!
 
Hasselnötskaka med underbar saffransfyllning 
 
Ingredienser: 
Botten:
1,25 dl hasselnötter 
1/2 tsk havssalt
15 dadlar
2 tsk virgin kokosolja
1 tsk vatten
 
Fyllning: 
3,75 dl grekisk yoghurt
1,25 dl kokosmjölk
4 tsk rinnande honung
2 paket saffran
 
4 färska fikon till topppingen
 
Gör såhär: 
Botten : Rosta hasselnötter på en plåt på 180 ° C ( i ugnen , cirka 10 - 15 minuter eller tills skalet spricker . Låt svalna några minuter , ta sedan bort skalet genom att gnugga nötterna mellan en grov kökshandduk . Lägg hasselnötter och salt till en matberedare eller mixer och pulsa i ca 10 sekunder . Nötterma ska hackas men inte bli mjöl . Häll nötterna i en separat skål och ställ åt sidan . Lägg de urkärnade dadlarna, kokosoljan och vattnet i matberedare och kör den på hög hastighet tills blandningen kommer samman till en klibbig smet. Lägg i de hackade hasselnötterna och kör tills allt kombineras i en klibbig blandning . Placera i en 20 cm form med löstagbar kant och platta ut den med fingrarna . Ställ i kylen att kyla medan du förbereder fyllningen.
 
Fyllningen : Lägg turkisk yoghurt , kokosmjölk och honung i en medelstor skål och vispa samman . Rör i saffran försiktigt med en sked . Ta ut botten ur kylen och bred över fyllningen på botten. Låt den ligga i frysen minst 1 1/2 timme innen den serveras (Kan även förberedas och hålla sig där några dagar). Ta ut cirka 30 minuter innan den skall serveras. Dekorera med färska fikon och ringa över lite honung. 
 
// L
 
 

 

 
 
 

Polkahjärtan

 
Små sötsaker som passar fint på julens dessertbord.
 
Polkahjärtan
 
Ingredienser: 
100g Mörk choklad (70%)
Polkagrisar
 
Gör så här:
Lägg polkagrisarna i en plastpåse och krossa dem med en hammare till bitar. Ta bort några större bitar som ska vara dekoration och fortsätt krossa resten till små kristaller. Smält chokladen i ett chokladbad på spisen. Blanda choklad med polkakrosset. Häll upp smeten i små formar. Toppa med de större polkabitarna och låt svalna i kylen eller frysen.
 
//L

Risengrød - Risgrynsgröt á la GRØD

Förra helgen blev det besök i Köpenhamn och på godaste, godaste grötcaféet GRØD

För min del avnjöts följande:

RISENGRØD

- kogt på sødmælk

Topping: Frisk appelsin, kirsebærpulver, og hakkede valnødder

 

Här kan ni få inspiration till Er egen morgon-/lunch-/kvällsgröt: Månadens Meny


/M 
 

Handskurna mandel-pepparkakor

 
 
Dessa gör jag och min mamma varje jul och de är helt klart dom godaste pepparkakorna jag smakat!
 
Handskurna mandel-pepparkakor
 
Ingredienser:
 
2 dl sötmandel
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk bikarbonat
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
2 tsk kanel
6 del vetemjöl
 
Gör såhär: 
  1. Mät upp smör, strösocker och sirap. Låt smöret bli rumsvarmt, hacka mandeln under tiden.

  2. Hacka mandeln grovt. Använd en vass kniv.

  3. Rör ihop smöret (som nu helst ska vara rumsvarmt), sockret och sirapen. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

  4. Tillsätt bikarbonat, ingefära, nejlika och kanel. Rör ihop.

  5. Tillsätt den hackade mandeln och rör ihop till en jämn smet.

  6. Mät upp mjölet i litermått eller väg det (så att du inte tar för mycket, vilket man oftast gör om man gräver med decilitermått). 

    Tillsätt vetemjölet och rör ihop till en jämn smet.
  7. Ta upp degen på ett bakbord och tryck ihop och forma degen till två stycken avlånga rullar. Forma rullarna runda, ovala eller fyrkantiga beroende på vilken form du vill ha på dina pepparkakor. 

  8. Linda in rullarna i plastfolie och lägg in rullarna i kylskåpet minst 3 timmar. 

    (Rullarna håller sig åtminstone 2 veckor i kylen. De går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.)

  9. Ta fram rullarna och skär med en vass kniv tunna skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper, eller använd teflonplåtar.

    Tänk på att pepparkaksdegen bör vara kylskåpskall när du skär, annars så deformeras de lätt och går även sönder lättare. Så låt inte degen vara framme längre än nödvändigt i rumstemperatur. Blir den för mjuk så lägg in den i kylen eller frysen en stund och försök att skära pepparkakorna i samma tjocklek. Om de blir i olika tjocklek sortera de tunna och tjocka för sig och grädda dem för sig på olika plåtar. Annars kommer de tunna bli brända och de tjocka blir mjuka i mitten om de inte gräddas tillräckligt länge. Tänk på att gräddningstiden blir mycket kortare för de tunna pepparkakorna. 

  10. Grädda mitt i ugnen i 175°C (gäller även varmluft) ca 9-10 min för "normaltjocka", 11-12 min för lite tjockare men om du gör dem riktigt tunna kan det räcka med 7 minuter så håll koll.

     

    //L


Gingerbread rawfoodballs

Små naturligt söta och goda bollar med smak av vår kära herr pepparkaka. Perfekta att även ta med som mellanmål till skola eller jobb när julstämningen tryter.
 
Gingerbread rawfoodballs 
 
Ingredienser:
Mixa valfri mängd av dessa beroende på hur många du vill ha.
 
Mandlar
Dadlar (blötlagda)
Torkade Fikon 
Pepparkakskrydda
Honung
 
Gör sähär: 
Mixa alla ingreienser i en matberedare till en kletig massa. Rulla sedan till små bollar och doppa dem i kanel. 
 
//L

Sötpotatissoppa med ingefära

Boosta immunförsvaret inför vintern med en varm och god soppa till lunch. Ingefära bidrar till att stärka ditt immunförsvar genom att ta bort skadliga gifter från din kropp som bryter ner immunförsvaret. Toppa hela godheten med lite kesella/ eller cremefraiche och rostade solrosfrön.
 
Sötpotatissoppa med ingefära
 
Ingredienser: 
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olivaolja
750 g sötpotatis, tärnad
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 dl kesella
1 – 2 msk färskriven ingefära
salt och peppar
 
Gör såhär: Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt sötpotatis och buljong. Låt sjuda i ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Kör slät med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt ev mer buljong. Rör ner kesella och smaka av med salt och peppar. Toppa med kesella eller cremefraiche och rostade solrosfrön. Servera gärna med ett gott bröd.
 
//L

RSS 2.0