Citron och limekaka

Syrlig, söt och härligt krämig kaka med smak av citron och lime i fyllningen.

Citron och Limekaka

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g Svenskt Smör från Arla
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron

Garnering och servering:
1 skivad lime
1 msk florsocker
Servera gärna med lättvispad grädde

Gör såhär: Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna. Garnera med limeskivor och sikta över florsocker. Servera med vispad grädde.

Lördags lunch på Rost

En mumsig lördagslunch på Rost Café i Umeå bestående av en kall färskost tallrik. Trevlig personal, utsökt meny och mysig inredning. Väl värt ett besök!

Fruktbröd med bikarbonat


Jag fullkomligt älskar bröd som kan bakas med bikarbonat. För ofta är jag så otålig att jag inte orkar vänta på jäsning. Vill bara skära upp en skiva nybakt bröd omedelbums! Just detta är ett mycket gott och saftigt med goda smaker av tranbär och aprikos.


Fruktbröd med bikarbonat
2st.

Ingredienser:
1liter naturell yoghurt
2tsk bikarbonat
2dl mörk sirap
2tsk salt
7dl vetemjöl
3dl grahamsmjöl
2dl rågmjöl
2dl solrosfrön
2dl russin
2dl hela hasselnötter
1 dl linfrö
1dl torkade tranbär/aprikoser
1msk smörtill smörjning av formarna

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Degen ska vara lös.
Smöra två brödformar och klicka i degen.
Grädda i ugnen på 200grader i 60 minuter, vrid sedan ner graderna till 175 grader och låt bröden stå kvar i 30 minuter till. Lägg över folie efter cirka 30 minuter, dåbrödet lätt bränner på ytan.
Skälp uu bröden på galler. Pensla ovansidan med vatten om du vill ha en mjukare yta och låt svalna under en duk.

Carrot cupcakes





12st
Carrot Cupcakes

Ingredienser:
2 ägg
2dl strösocker
3dl rivna morätter
1dl matolja
2dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
1msk kanel
1msk kardemumma
1msk vaniljsocker

Citronkräm:
100g philadelphiaost eller creamcheese
30g smält smör
2 dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1msk pressad citron

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram muffinsformar och ställ i en muffinsbakplåt.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smeten tillsammans med de rivna morötterna.Fördela smeten i formarna och grädda ca 25 min i mitten av ugnen.

Citronkräm: Rör samman alla ingredienser till en jämn smet. Bred krämen på de avsvalnade cupcaksen.

Marinerad örtkyckling och sötpotatisgratäng



När man får fint middagsbesök av sin kära mor så är bör man lägga lite ner lite extra kärlek på sin matlagning.

2port.

Marinerad örtkyckling

Ingredienser:
2st kycklingfileér
Smör
Salt o peppar

Marinad:
Olivolja
Balsamvinäger
Flytande honung
Vitlöksklyftor
Timjan eller oregano

Gör såhär: Stek fileérna och lägg varma i marinaden i dubbla plastpåsar. Låt ligga i kylen över natten.
Skär i tunna skivor och ringla över marinaden.

Sötpotatisgratäng

Ingredienser:
200g sötpotatis
1/2 msk olivolja
1 klyfta vitlök
1/4 del rödlök
1tsk torkad chili (helst flingor, inte pulver)
0,5 dl vispgrädde
1 msk mjölk
salt, peppar

Gör såhär: Skiva sötpotatisen tunt. Krossa vitlöken och skiva rödlöken. Blanda ihop allt i en skål, och lägg sen över i en gratängform eller portionsformar. Grädda i ca 30 minuter på 175°C, eller tills sötpotatisen är mjuk och lite krispig på toppen.


Sushi

Om jag fick välja en maträtt för resten av livet så skulle valet utan tvekan falla på .. sushi!
(http://maria-tokyo.blogspot.com)

Rotfrukter!


Just nu är det skördetid för rotfrukter och det gör att det är superbilligt att handla hem dessa härligheter!
Jag fyllde min kasse med bla morötter, rödbetor och vitkål. Här nedan kommer två enkla och goda recept med rotfrukter i.

Rödbets-chips

-Underbart goda och ett lite hälsosammare alternativ.

Ingredienser:
6 st
Salt

Skala rödbetorna och hyvla flarn med osthyel.
Lägg ut på en plåt med smörpapper och salta.
Låt ligga i ugnen på 175 grader i ca 20 min.
Vänd eventuellt på chipsen efter halva tiden.
När chipsen börjar närma sig att bli bruna är det dags att ta ut dom.
Låt de svalna så de blir krispiga.

Treveckorssallad

- Denna sallad håller sig i kylen upp till tre veckor! Perfekt att göra i början på veckan och sedan ta fram när tiden tryter.

Ingredienser:
1kg vitkål
1kg morötter
1 grön paprika
1 röd paprika

Lag:
1 dl olja
1 dl äppelcidervinäger
3/4 dl socker
½ tsk salt
½ tsk salladskrydda

Gör så här:
Blanda lagen och koka upp den.
Riv vitkål och morötter under tiden. Skär paprika. Blanda alla grönsakerna i en stor skål eller bunke med tillhörande lock. Häll över den nu något avsvalnade lagen. Salladen gör sig bäst när den fått stå i kylen och gosa till sig lite.

Tips! Vill man ha en lite mjukare sallad kan man hälla kokande vatten över kålen i ett durkslag innan.









Japansk mat - Okonomyiaki

Tänkte att jag tar och startar upp en ny liten kategori här: japansk mat! Då kan jag uppdatera med mat härifrån Tokyo (även om jag såklart fortsätter att göra detsamma även på maria-tokyo)

Detta är då en maträtt som kallas okonomyiaki och är som en slags omelett. Direktöversättning av ordet okonomiyaki blir "som du vill ha det-stekt", dvs. som vår pytt-i-panna eller spanjorernas paella. Grunden består av mjöl, riven potatis, ägg, vatten/buljong och strimlad vitkål och sedan kan man variera med lite vad man känner för; ex. räkor, bäckfisk, ost, grönsaker, kött, kyckling, benishoga (röd inlagd ingefära) eller chikuwa (fiskpasta på tub, smakar som kaviar).

När man äter okonomiyaki på restaurang så har bordet en stekyta i mitten, som en stoor stekpanna. Sedan får maten rå i små skålar och så blandar man ihop ingredienserna i skålen och steker själv på stekytan. Omeletten ska bli så rund och fin som möjligt, och det trixiga kommer då den ska vändas. Men när väl vändningsmomentet är avklarat ringlar man över en speciell okonomiyakisås (likt oystersås) och även japansk majonäs. Sedan strör man över lite katsuo (torkade fiskflingor) samt aonori (sjögräs). Därefter - bara att äta! Supergott!

RSS 2.0