Redberries-Cheesecake

Imorgon fyller jag år så ikväll gjorde jag helt sonika en cheesecake. Delicious!
 
Redberries- Cheesecake
 
Ingredienser: 
 
Botten:
4,5 dl mandlar
12 st färska dadlar
2 teskedar kokosolja
en nypa salt
 
Fyllning:
4,5 dl frusna hallon o jordgubbar
juice från 1/2 citron
1,75 dl flytande honung
2,25 dl mascarpone ost
2,25 dl kvarg (eller grekisk yoghurt)
 
Topping:
Färska jordgubbar
 
Gör såhär: 
Mixa mandlarna i en matmixer i ungefär 1 minut. Tillsätt dadlar, kokosolja och salt och mixa tills det blivit en massa. Tryck ut massan i en non-stick form med löstagbara kanter. Förvara i kylen medas du gör fyllningen.
 
Mixa bären, citronjuicen och honungen. Blanda i hop mascarponeosten med kvargen och blanda sedan ner tillsammans med bärsmeten i en stor skål. Bred smeten över botten och låt vila i frysen i cirka 1-2 timmar. Den kan stå där några dagar men så måste den få tina och mjukna en bra stund innan servering.

Toppa mer färsk frukt och servera!

// L
 
 

Smoothie boost

Ett snabbt och enkelt tips på hur du kan boosta din smoothie med näring och godhet, en klick jordnötssmör!
Jordnötssmör är ett livsmedel med många användningsområden och positiva hälsoeffekter. Det har bland annat en hög halt av nyttiga fetter som håller din mage glad och mätt en längre tid.
 
Andra ingredienser som infann sig i denna smoothie var jordgubbar, banan, naturell yoghurt och en skvätt vatten.
 
// L

Saffransproteinmuffins med vit choklad

Saffran är ju bara för gott för att endast användas under en månad på året.. Därför bakade jag dessa supergoda muffins till min mamma på hennes födelsedag. Jag toppade dem med små hjärtan som jag gjorde av marsipan ♥
Detta och mycket mer mumsiga recept finner ni på http://www.tasty-health.se 
 
Ps. De är glutenfria!
 
Saffransproteinmuffins med vit choklad, 8 st
 
Ingredienser:
2 skopor vaniljproteinpulver
2 dl havregryn
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1/4 tsk vaniljpulver
3 msk Stevia strö
2/3 paket saffran
2 små äggvitor
1,25 dl havremjölk eller valfri mjölk
0,75 dl äppelmos
4 rutor vit choklad.
 
Gör såhär: 
Sätt ugnen på 175C. Häll alla ingredienser i en skål och mixa med en stavmixer tills du får en slät smet. Riv eller hacka chokladen. Häll smeten i muffinsformar (jag använde silikonformar) eller i en muffinsplåt, strö över vit choklad och grädda sedan i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna, muffinsen stelnar till sig lite när de svalnar så ta inte ut dem för sent. 
 
//L
 

Röd linssoppa

Soppa är så otroligt gott och underskattat. Så nu är det bestämt, varje torsdag ska jag njuta av en god soppa! 
 
Till denna röda linssoppa serverade jag fröknäcke och hummus, mums!
 
Röd linssoppa, 4 portioner
 
Ingredienser:
2 dl röda linser
1 röd lök
1 skalad morot
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 liter grönsaksbuljong
1-2 tsk curry 

Lite smör/olivolja
Salt & peppar
 
Gör så här:Hacka lök, vitlök, morot och paprika. Jag brukar göra rätt stora bitar. Fräs med linser på svag värme i olja/smör. Det ska dock inte brynas. Pudra på curryn. Häll på buljong och låt soppan småputtra i drygt 30 minuter. Mixa sedan soppan med stavmixern tills den är helt slät. Smaka av med salt och peppar. Toppa gärna med kesella eller cremefraiche, rostade pumpa och solrosfrön.
 
//L

Sojabiffar

Blötlägg, koka, mixa, steka. Ibland kan det vara tidskrävande att laga mat från grunden som i fallet med dessa sojabiffar. Men har jag den tiden tycker jag absolut att det är värt det! För mig är det är oerhört roligt och givande att laga mat när jag helt själv få bestämma vad den ska innehålla, vad jag mår bra av och tycker om. Jag började redan igår kväll med att blötlägga bönorna och idag har jag några supergoda biffar till lunch! 
 
Sojabiffar, 4 portioner
Tänk på att man måste börja med detta recept i tid, bönorna ska blötläggas ca 8 timmar, ex. över natten och sedan koka i 2 timmar
 
Ingredienser:
2,5 dl torkade sojabönor
vatten + nytt vatten
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tahina 
2 ägg
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja (den som ger den gyllene och fina färgen)
Salt & peppar
2 msk sojamjöl
 

Gör såhär: Blötlägg sojabönorna i 8 timmar. Häll av vattnen, lägg i en kastrull och koka med nytt vatten i ca 2 timmar. Häll av vattnet. Hacka sedan löken och vitlöken och mixa tillsammans med sojabönorna och 2 ägg. Tillsätt tahina, salt, peppar, paprikapulver,gurkmeja och sojamjöl. Forma till biffar i önskad storlek och stek i några minuter på varje sida innan de är färdiga för att serveras.

//L

 
 

Marinerade jordgubbar med mandelmascarpone

Under den trerätters Italienska middagen jag bjöd mina föräldrar på var detta desserten, avslutningen, el grand finlé. En oerhört frisk och fräsch rackare där mandelmascarponen var överraskande god! Den kommer säkerligen dyka upp igen hemma hos oss någon grillkväll här i sommar.
 
Marinerade jordgubbar med mandelmascarpone, 2 portioner
 
Ingredienser:
 
Marinad:
250 g färska jordgubbar
1,5 msk rårörsocker
1 msk balsamvinäger
 
Mandelmascarpone:
25 g sötmandel
125 g Mascarponeost
1,5 msk flytande honung
1-2 droppar bittermandelessens
 
Gör såhär: 
Strö socker och droppa balsamvinäger över jordgubbarna. Blanda försiktigt, täck över och låt dra 1 timme i rumstemperatur.
Ställ eventuellt jordgubbarna i kylen en kort stund före servering.

Mandelmascarpone: 
Skålla, skala och rosta mandeln i en torr och het panna. Hacka mandeln grovt.
Blanda mandel och mascarpone och smaka av med honung och bittermandelessens. Servera crèmen tillsammans med jordgubbarna.
 
//L
 


Fröknäcke

Detta bröd ligger säkert här i arkivet någonstans men det är så oerhört delikat att jag måste dela med mig av det igen. Helt klart mitt favoritknäckebröd att starta dagen med!
 
Fröknäcke
1 plåt
 
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dj linfrö
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
 
Gör såhär:
Rör ihop alla ingredienserna i en bunke och häll över 2,5 dl kokande vatten. Rör om. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Skär rutor och häll över lite flingsalt. Grädda på 150 grader i drygt en timme
 
//L

Rawfood morotskaka

 
En syrlig och fräsch "att taga vad man haver"-  morotskaka. Ingen tid i ugnen krävs och botten går att förbereda i förväg, perfekt till söndagskaffet.
 
Morotskaka, 4portioner
 
Ingredienser:
 
Botten:
4 morötter
1 äpple, grovt rivet
1/2 dl mandel, finhackad
4 färska dadlar, finfördelade
1 tsk kanel
1 krm muskot
3 msk citronskal, finrivet
 
Garnering, päroncashewgrädde:
2 dl cashewnötter
1 päron, välmoget och skuret i bitar
ca 2 msk vatten
ca 1 tsk vaniljpulver
 
Gör såhär: Botten- Riv morötterna på den fina sidan av rivjärnet och pressa ut överflödig morotssaft med en trådsil. Blanda alla ingredienser till botten med en matberedare, bred ut på ett fat och ställ kallt. 
Päroncashewgrädde- Mixa cashewnötter till ett mjöl. Tillsätt ett päron och ca 2 msk vatten . Mixa tills allt blandat sig och blanda i mer vatten om det behövs för att få en gräddliknande kosistens. Tillsätt 1 tsk vaniljpulver och mixa igen.Ta i mer vaniljpulver om du vill ha mer vaniljsmak.
 
//L
 
 
 
 
 
 

Bulgurfrutti

Hemmagjord risifrutti med bulgur som bas. Bulgurfrutti helt enkelt!
 
Bulgurfrutti
 
Ingredienser:
Bulgur
Naturell yoghurt plus vaniljproteinpulver, alternativt färdig vaniljyoghurt
Upptinade hallon
 
Gör såhär: Koka upp bulgurmängd efter hur många potioner du vill ha och låt sedan svalna. Medans bulguren svalnar mixa de upptinade hallonen med en stavmixer till en sylt/sorbe. Blanda bulguren med naturellyoghurt och vaniljproteinpulver eller vaniljyoghurt. Lägg upp i skålar och toppa med hallonsylten.
 
//L
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vit chokladbäck

Express påskyummie! 
 
Vit chokladbräck 1 sats
 
Ingredienser:
100g vit choklad
1,5 dl torkad frukt och nötter
 
Gör såhär: Smält den vita chokladen i ett vattenbad och bred sedan ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över torkad frukt och nötter, låt sedan svalna. Bryt i bitar och voilá!
 
//L

RSS 2.0