Carob- och hallonsmoothie

Carobpulvret är ett pulver med mycket näring och ger en fyllig och söt kolasmak. Blandat med banan och hallon utgjorde den en väldigt god start på denna söndag, som annars fylls upp med massvis av plugg.

 

Carob- och hallonsmoothie

 
Ingredienser:

2 frysta bananer
1 msk carobpulver
0,5 dl hallon
vid behov lite valfri mjölk
 
Så här gör du: Mixa först ena bananen med carobpulvret till en smet och lägg i botten på ett glas. Mixa sedan den andra bananen med hallonen till en smet och lägg ovanpå carobblandningen. Vid behov om smoothien inte binder sig i mixern kan man blanda i lite valfri mjölk. Jag toppade min smoothie med muslin från det senaste inlägget.
 
/Linda
 

(Nästan) Rå bovete- och kanelmusli

Ikväll har jag hamnat i muslihimmelen! Detta var sannerligen den godaste muslin jag någonsin gjort, perfekt crunchy, nötig, söt. Muslin är inte helt rå då jag valde att grädda muslin på 110 grader i en timma istället för under 47 grader i 10 timmar. Receptet hittade jag i fantastiska Honestly healthy (http://honestlyhealthyfood.com)
 
(Nästan) Rå bovete- och kanelmusli, 2 portioner
 
Ingredienser:
150 g rå hel bovete
75 g råa mandlar, blötlagda över natten och avrunna
75 g blandade råa frön av pumpa, solros och lin
1 tsk kanel (jag tog lite mer)
75 g blandade russin och hackade torkade fikon
3 msk agavesirap
1 msk kokosflingor
 
Så här gör du: Blötlägg bovetet över natten i kallt vatten och skölj sedan väl. Täck med nytt vatten och låt det svälla en dag till. Är man supersugen och vill man göra muslin samma dag kan man koka upp bovetet och låta det sjuda på svag värme i 15 minuter.  Skölj i kallt vatten och låt rinna av.
 
Lägg alla ingredienserna i en skål och blanda väl. Sprid sedan ut dem i ett tunt lager på en bakplåt och grädda i ca 1 timme på 110 grader. 
 
Låt bladningen svalna helt innan den serveras till exemplevis yoghurt. N J U T !
 
/Linda
 
 
 
 
 

Bovetegröt med banan- och mango smoothie

Frukostparfait med bovetegröt som bas och med ett lager banan och mangosmoothie ovanpå. En god och härlig balans!
 
Bovetegröt med banan- och mango smoothie, 2 portioner
 
Ingredienser: 
 
Bovetegröt:
1,5 dl blötlagt helt bovete (lägg i en vatten med skål över natten)
2 bananer
2 dadlar
1 msk kokosolja
ekologiskt vaniljpulver
 
Banan- och mango smoothien:
2 frysta bananer
1 fryst mango
ekologiskt vaniljpulver
en skvätt mjölk
 

Så här gör du: 

Bovetegröten, Skölj bovetet och lägg dom i en matberedare eller använd handmixer. Mixa bovetet med resten av ingredienserna tills det blir en slät gröt. 

 

Banan- och mango smoothien, Mixa bananerna och mangon tillsammans med resten av ingredienserna till det bildar en jämn och tjock smet. Hur mycket mjök du behäver beror på hur tjock smoothie du vill ha.

 

Servering, Lägg gröten i botten på ett glas och lägg över smoothieblandningen. Jag toppade även min med lite torkad mango. Ät på en gång när den är väl kyld. 

 

/Linda

 

 
 
 
 

Rå chokladmousse

Fredagsmyset fortsätter med en sammetslen choklasmousse gjord på avokado som bas. Smakar himmel för alla som har en kärlek till choklad!
 
Rå chokladmousse, 4 portioner
 
Ingredienser:
1 msk kokosolja
1 avokado
1 tsk vatten
2 rågade msk rått kakaopulver (eller vanligt om det är det som finns i skafferiet)
2 msk agavesirap (alt. honung)
Serveras med hallon
 
Så här gör du: Smält kokosoljan i en värmetålig skål över en kastrull med hett vatten och för över den till en mixer, med avokadoköttet och vattnet, och kör tills det är väldigt slätt. Tillsätt kakaopulvret och agavesirapen eller honungen och kör igen, tills det är helt slätt. Smaka av och tillsätt lite mer agavesirap om det behövs.
 
Häll moussen i serveringsglas och kyl i kylskåpet minst i en timme. Servera med hallon.
 
/Linda

Kryddade sötpotatisklyftor med chilimajonäs och hemmagjord pepper cranberry ketchup

Fredagsmysmiddag med kryddade sötpotatisklyftor, chilimajonäs och hemmagjord pepper cranberry ketchup. Till det serverades Västerbottenost burgare, mumsigt värre! Att tänka på är att göra chilimajonäsen i god tid innan så att den hinner kylas i kylen och tjockna.
 
Detta var första gången jag gjorde min egna ketchup, men verkligen inte den sista!
 
Kryddiga sötpotatisklyftor
 
Ingredienser: 
Sötpotatis
Kanel
Paprikakrydda
Olivolja
Salt
 
Chilimajonäs
 
Ingredienser: 
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk färskpressad limejuice
1 vitlöksklyfta
1/4 tsk vitpeppar
1/2 dk ekologisk kokosolja
1 dl rapsolja
 
Pepper Cranberry Ketchup
 
Ingredienser: 
 
2 stora röda paprikor 
1 dl torkade tranbär
2 soltorkade tomater, torra 
1 lime
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
1/2 tsk mineralsalt
 
 
Så här gör du:
 
Kryddiga sötpotatisklyftor, Skär sötpotatisen i jämna, halvtunna och avlånga bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över olivolja, salt, kanel och paprikakrydda. Rör runt så all potatis får suga åt sig av blandningen. Ställ i ugnen på 225 grader i 50 minuter tills de fått en fin färg och blivit lagomt sega och krispiga.
 
Chilimajonäs, Smält kokosolja försiktigt genom att värma den i ett vattenbad på spisen några minuter. Blanda sedan rapsolja med kokosolja. Ta fram en mixerkanna och knäck i ett ägg, äggulor, limejuice, vitlök, salt, peppar, chilipulver och senap. Kör i 5 sekunder tills det är blandat, börja sedan droppa i oljeblandningen genom hålet i mixertaket. Det ska ta cirka 5 minuter att få till en perfekt majonäs. Häll i en skål och ställ i kylen att tjockna. 
 
Pepper Cranberry Ketchup, Lägg de soltorkade tomaterna och tranbären i blöt. Rosta paprikan i ugnen i ca 10 minuter och lägg i mixern tillsammans med urkramade tomater och tranbär. Pulsa några gånger, häll i lime, sambal oelek, salt och honung och kör i 30 sekunder på full effekt. Konsistensen ska bli mjuk som kethcup. Häll upp i en skål.
 
Lägg upp fint på tallrik med skålar, servera och njut. Trevlig helg med er alla!
 
/Linda
 
 

Quinoagröt

En varm och mättande Quinoagröt. 
 
Quinoagröt, 4 portioner
 
Ingredienser:
200 g quinoaflingor
75 g gojibär
1 kanelstång
475 ml mandelmjölk
750 ml vatten
100 g hallon
 
Så här gör du: Häll quinoaflingorna, gojibären, kanelstången, 250 ml mandelmjölk och 475 ml i en kastrull. Låt den stå på medelvärme i 2-3 minuter, och rör om konstant. Mosa sedan ner hallonen i kastrullen, tillsätt det sista vattnet och rör i ytterligare 2 minuter, tills alltsammans är kokhett.
 
Värm den återstående mandelmjölken i en annan kastrull.
 
Sleva över gröten i 4 skålar, häll över den varma mandelmjölkenm strö över gojibären.
 
/Linda
 

Raw Acaibar

 
En mellanmålsbar med en häligt kryddig smak, perfekt att ha med på utflykten eller i skolväskan när man vill fylla på med lite god energi. Receptet hittade jag på Lifebutikens hemsida. 
 
Acai är en blå-lila liten frukt som mer ser ut som ett bär och är väldigt likt blåbär i utseendet. Smaken är lite nötig och påminner om en blandning av blåbär och choklad. Häpnandesväckande nog så innehåller Acai 3-6 gånger så mycket antioxidanter som blåbär. Ett riktigt superbär!
 
Raw Acaibar, cirka 10 st

1 dl solrosfrön
1/2 msk ingefära
2 dl naturella cashewnötter
1 tsk vaniljpulver
2 msk Superfruit acaipulver
1 msk kokosolja
6 st dadlar
1 msk honung
1/2 msk kanel (här tog jag lite mer)
 
Gör så här: Mixa alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt dadlar, kokosolja och honung för att binda ihop smeten. Baka ut mellan bakplåtspapper och skär i önskad storlek och form. Förvara i kyl eller frys.
 
/Linda
 

Falafelwraps med mintyoghurt & tomatsalsa

Falafelwraps med mintyoghurt och tomatsalsa. Denna måltid tar sin lilla tid att göra men det är det helt klart värt. En fantastisk smakbomb från Honestly healthy (http://honestlyhealthyfood.com)
 
Falafelwraps med mintyoghurt & tomatsalsa
 
Ingredienser, 2 portioner:

Falafelwraps:
50 g malda linfrön
50 g sesamfrön
2 morötter, skalade tunt och skivade
2 portabellosvampar, fint tärnade
1/2 liten lök, finhackad
1 vitlöksklyfta finhackad
3 msk olivolja
en nypa himalyasalt
150 g pistagenötter
125 g mandlar
150 g solrosfrön, blötlagda i 30 minuter och avrunna
1 msk finhackad persilja
3/4 tsk malen spiskummin
1 tsk citronsaft
nymalen svartpeppar
 
Serveras med:
Isbergssallad som wraps
 
Gör så här:  Värm ugnen till 110 grader. Blanda de malda linfröna och sesamfröna i en skål och ställ åt sidan,
 
Blanda morötter, svamp lök, itlök och 2 matskedar av olivoljan i en separat skål. Tillsätt eb bypa salt och blanda väl. Lägg pistachnötterna, mandlarna och solrosfröna i en matberedare och kör tills det blir smuligt. Tillsätt nötblandingen till grönsaksblandningen, tillsammans med persilja, spiskummin och citronsaft. Blanda nogagrant och tillsätt svartpeppar efter smak. 
 
Forma blandningen till bollar. 3-4 cm i diameter. Rulla falafelbollarna i linfrö- och sesamblandningen så att de blir ordentligt täckta. Lägg dem på en plåt och låt dem stå i ugnen i ungeför 40 minuter, tills de är krispiga på utsidan med fortfarande fuktiga. 
 
Mintyoghurt:
250 g sojayoghurt
25 g myntablad
 
Gör så här:  Lägg yoghurten i en skål. Precis innan du serverar finhackar du myntan och rör ner den i yoghurten (hacka den inte innan, då svartnar myntan)
 
Tomatsalsa:
400 g tomater, fint tärnade
75 g rödlök, fint tänad
1 liten gurka, urkärnad och fint tärnad
1 röd chili, urkänrad och fint hackad
1/2 vitlöksklyfta, riven
2 msk olivolja
saften från 1 lime
 
Gör så här: Lägg alla ingredienserna i en skål och vänd försiktigt tills de är blandade.
 
Servera falafelbollarna, salladswraps, tomatsalsa och mintyoghurt i seperata skålar. För att göra en wrap, lägg 3 falafelbollar i en salladswrap och häll över en sked av både tomatsalsan och mintyoghurten.
 
/Linda
 
 

Matmuffins med soltorkade tomater och fetaost

Ikväll bjuder jag min familj på en morotssoppa, till den har jag bakat dessa matmuffins som är fyllda med soltorkade tomater och fetaost. Mycket gott en sån här dimmig och grå septemberkväll.
 
Matmuffins med soltorkade tomater och fetaost
 
Ingredienser 6 st:
1,5 dl fiberhavregryn
1,5 dl glutenfritt mjöl (alt. dinkelmjöl)
1 msk fiberhusk (går att utesluta om vanligt mjöl används)
1/2 dl skalade solroskärnor
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
125 g kvarg lätt
2 msk Smör-&rapsolja
1/2 dl mandelmjölk
1 ägg
 
Fyllning:
soltorkade tomater skurna i mindre bitar
fetaost bruten i bitar
 
Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt kvarg, smör-&rapsolja, mandelmjölk och ägg. Rör ihop till en jämn smet. Klicka ut smeten i muffinsformar och fyll med de soltorkade tomaterna samt fetaosten. Strö ev. över lite extra solroskärnor. Grädda i mitten av ugnen 13–15 min. Låt svalna litegrann.
 
/Linda

Nötfria Raw Tahini Caramel Cupcakes

Rawfood innehåller oftast mycket nötter, men dessa delikata cupcakes kan även nötallergiker njuta av!
 
Nötfria Raw Tahini Caramel Cupcakes
 
Ingredienser:

Botten:
1,25 dl pumpafrön
0,75 dl riven kokos
0,75 dl färska dadlar
1,5 msk kakako
1,5 dl lönnsirap eller agave sirap
 
Tahini Caramel:
1,5 dl färska dadlar
0,5 dl tahini
2 msk virgin kokosolja
 
Choklad topping:
3 msk smält virgin kokosolja
2 msk kakao
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
 
Gör så här:
För botten; lägg pumpafröna i en matberedare och mixa tills det blivit mjöligt. Addera sedan resten av ingredienserna till botten och mixa tills det blivit en kakdeg.Pressa ut kakdegen i botten på små silikonbakformar. Ställ undan medan du gör din Tahini caramel.
 
För Tahini Caramel, placera alla ingredienser i matberedaren och mixa i hög hastighet till en fyllning. Lägg fyllningen jämt ovanpå bottnarna i formarna och låt ligga i frysen över natten eller åtminståne i några timmar.
 
Blanda sedan alla ingredienser till chokladtoppingen i en skål (det ska bli en rinnig konstistens)  och häll över de kalla cupcaksen. Låt chokladtoppingen sätta sig innan du toppar med kakaopulver och kakaonibs alt riven mörk choklad. 
 
/ Linda
 
 
 
 

Green Godess Smoothie

Måndag morgon och första skoldagen för höstterminen. Går nu in på mitt sista år innan examen och det känns väldigt spännande! Denna smarriga smoothie gav mig energi för att klara en hel dag med föreläsningar!
 
Green Godess Smoothie 
 
Ingredienser:
1 fryst banan
2 dl mandelmjölk
0,5 dl havregryn
1 tsk spriulina 
1 mak honung 
 
Gör så här: Mixa ihop allt i en blender och servera väl kyld. 
 
/Linda

RSS 2.0