Sharon-mellis


Som Maria skrev så är min nya favoritfrukt sharon. Den är så söt och god och jag tänkte här dela med mig av hur man kan använda den i ett perfekt mellanmål.

Skär sharonen i kuber och avnjut den tillsammans med yoghurt eller kvarg och kanel. Mumma!

// L

Sharon - Kaki - Persimon

Ett inlägg tillägnat Lindas nya favoritfrukt - sharon !!
Väldigt populär i Japan också, かき (kaki)

Information från Livsmedelsverket:

Kaki eller persimon är ett lövfällande träd som hör till familjen ebenholtsväxter. Trädet kan bli upp till 12 m högt. De rosa blommorna är enkönade, han- och honblommor växer på olika träd. Frukten är orange eller gul och ser ut som en tomat med stora foderblad. Omogen frukt av kaki är oätlig, den innehåller höga halter av garvämnen. De bryts ned när frukten mognar. Fruktköttet i en mogen frukt är geléartat och orangerött, med mjuk nästan flytande konsistens. Smaken är söt. De flesta typer är kärnfria.

Sharonfrukten växer på förädlade kaki-träd. De innehåller inte garvämnen och kan därför ätas då de fortfarande är hårda. Smaken är söt och fyllig. Ibland skiftar fruktköttet i brunt på grund av sockerutfällningar i frukten. Det försämrar inte kvaliteten. Kaki/sharon är rik på vitamin A och flera viktiga näringsämnen.

Arten härstammar från Östasien. Där har den odlats sedan 500-talet. Kaki är det japanska namnet för frukt. Kaki kallas även för persimon. Det finns även en typ av persimon som klassificeras som en egen art, Diospyros virginiana. Den odlas i Nordamerika. Sharon har utvecklats i Israel som är huvudområde för odlingen av sharonfrukt.

// M


Chevrétoast med honung


Den ser inte mycket ut för världen men den är en otrolig smakupplevelse den här lilla toasten. Den var en liten del av min familjs meny på Nyårsafton och gjorde ingen besviken. Tvärtom!

Chevretoast med honung

Gör så här:
Skiva en valfri baguette på snedden (vi hade surdegs-baguette). Ringla på olivolja, lägg på en redig skiva chevréost och ringla till sist över lite honung. Ställ in i ugnen och låt den få en fin färg innan den är dags att servera.

RSS 2.0