Julkryddade nötter

Dessa nötter var så otroligt goda att det blir till att göra en ny laddning innan julafton..
 
Julkryddade nötter
 
Ingredienser:
300 g blandade nötter
1 äggvita
1 msk farinsocker
1 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
 
Gör såhär:
Värm upp ugnen till 180 grader. Vispa äggvitan luftig i en bunke. Blanda samman socker och kryddor i en skål och rör ner detta i äggvitan. Vänd ner nötterna och blanda väl. Bred ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper.
Ugnsrosta nötterna cirka 15 minuter tills de fått en gyllenbrun färg, men håll koll så de inte blir brända. Låt nötterna svalna helt på plåten.

Pepparkaksmusli

Varför inte lyxa till det till fjärde advent?
 
Pepparkaksmusli
 
Ingredienser:
6 dl havregryn
1 dl skalade sesamfrön
0.5 dl rårörsocker
1 dl solroskärnor eller pumpafrön
3 msk pepparkakskrydda (se handhavandetips)
0.5 tsk salt
1 dl vatten
0.5 dl rapsolja
1 dl russin
2 msk krossade linfrön
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda allt utom vatten, olja, russin och linfrö i en skål och rör om ordentligt. Blanda samman olja och vatten och häll det över grynblandningen. Häll blandningen på en långpanna och rosta mitt i ugnen i 25–30 minuter. Rör om då och då för att undvika att det bränns eller att det blir ojämn färg. När müslin svalnat, blanda i russin och linfrön.
 

Saffranbiscotti

Biscottis med smak av saffran passar utmärkt till te eller glögg nu i juletider. De smakar inte bara utsökt utan lyser även upp i mörkret med sin vackra gyllengula ton.
 
Saffransbiscotti
 
Ingredienser:
2 st ägg
1,5 paket saffran
100g sötmandel
100g rumsvarmt smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Gör så här:
Hacka mandeln grovt och vispa ihop saffran och ägg. Tillsätt smöret och sockret och vispa till en porös smet. Blanda ner mandel, vetemjöl och bakpulver och rör om tills smeten är jämn och kletig. Fördela smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200grader i 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 75 grader, ta ut längderna och låt svalna något innan du skär dem på snedden i ca två cm breda bitar. Sätt kakorna i ugnen och låt stå en timme tills de är riktigt crunchy.

Dunderbollar

Dessa Dunderbollar är med laddade med massa god energi!
 
Dunderbollar
 
Ingredienser:
100 g smör
4 msk kakao
1 dl blandade hackade nötter
0,5 dl kokos
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl russin
1,5 dl fiberhavregryn
1 msk honung
1 msk kallt kaffe
2 dl kokos till dekoration
Gör så här:
Vispa smöret mjukt med en elvisp.
Blanda i alla ingredienserna och forma till bollar.
Rulla bollarna i kokos.
Låt stå svalt i ca 30 minuter innan du serverar dem.
 
 

RSS 2.0