Rawfilibaba halloncheesecake

Tentaplugg kräver ibland lite gott och mys, denna Rawfilibaba cheesecake gjorde sussen och gav massa god och härlig pluggenergi!
 
Receptet har jag hittat i den fina boken "Rawfood på Svenska"
 
Rawfilibaba halloncheesecake, 2 portioner
 
Ingredienser:
2 1/2 dl macadamianötter, blötlagda
3/4 dl paranötter, blötlagda
juice från 1/2 citron
2 tsk honung
en nypa salt
1 dl hallon
 
Så här gör du:
Blötlägg nötter i minst två timmar.
Lägg nöttern i matberedaren. Nötterna ska köras tills de får en konsistns som liknar en ostkaka.
Tillsätt citronjuice, honung och salt och kör igen.
Servera med färska eller tinade hallon.
 
/Linda
 
 
 
 

Äppelmuffins med kokos

När jag såg detta recept på Icas hemsida (http://www.ica.se/recept) var jag bara tvungen att provbaka på en gång! För vad passar bättre på Kaneläpple än saftiga och hälsosamma äppelmuffins med kanelsmak? Perfekt som mellanmål ute i skidspåret eller på solaltanen.
 
Receptet innehåller stora vita bönor som har en smörig och mandellik smak, ersätter mjöl och gör muffinsarna härligt saftiga. Utöver det är bönan även bra för miljön och hälsan. Win win!
 
Ingredienser:

Portioner: Ger 12-14 muffins

 

400 g kokta vita bönor (avrunnen vikt)

4 msk kokosolja

1 krm salt

4 msk honung

1 tsk fiberhusk

3 äpplen

1 dl mandelmjöl

1 dl riven kokos

2 1/2 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

2 tsk bakpulver

4 ägg

4 äggvitor

1 dl hackade rostade valnötter (original receptet har hasselnötter)

 

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175°C.

Skölj bönorna noga.

Mixa bönor, olja, salt, honung och fiberhusk till en slät smet i mixer eller matberedare.

Dela och kärna ur äpplena. Riv det ena äpplet, skär de 2 andra i tunna klyftor.

Rör ner rivet äpple, mandelmjöl, kokos, kanel, vaniljpulver och bakpulver i bönsmeten.

Vispa ägg och äggvitor fluffigt, ca 3 minuter. Blanda försiktigt ner i smeten.

Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll med smet till ⅔. Stick ner äppelklyftor och strö över hasselnötter.

Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Kontrollera med provsticka, det ska inte vara kladdigt inuti. Låt svalna.

 

/Linda

 

Glutenfri Palt på mormors vis

När jag var liten och var uppe i Grundfors (Lappland) och hälsade på mormor och morfar bjöd alltid mormor på världens största- och godaste paltar till lunch. Ingen kan göra lika goda paltar som henne, men det märks att hon har överfört sina kunskaper till mamma, och min mamma är för underbar! Förra veckan gjorde hon glutenfria palt och överraskade mig med en nostalgitripp i smakväg. En liten varning bara, paltkoman kommer man inte i från oavsett glutenfritt eller inte, men det är det värt!
 
Bilden är tagen dagen efter då vi åt palten uppstekt, den är nästan godast då!
 
Glutenfri Palt på mormors vis,
 
Ingredienser:
 
1/2 kg rå skalad potatis
Ca 41/2 dl glutenfritt mjöl
1 tsk salt
200gr rimmat fläsk

Gör så här:
Riv eller mal potatis.Blanda potatis och mjöl, salt i en bunke.
Arbeta ihop till en deg
Skär fläsket i tärningar
Skölj händerna i vatten och platta ut en klick av degen o handen lägg hög fläsk mitt på.
Knip ihop paltdegen runt fläsket till en boll.

Koka upp vatten med salt lägg ner paltarna en och en i kokvattnet
Låt dom småkoka ca 45 minuter

Servera med lingonsylt och en klick smör, Ät och njut!
 
Dagen efter: skär palten i bitar, stek upp i lite smör.
 
/Linda
 

RSS 2.0