Hallon- och nektarinsmoothie

Sommar och smoothie, här en variant med hallon och nektarin. Mixa naturell yoghurt, mjölk och frysta hallon till lagom konsistens. Häll upp i ett stort glas och toppa med hackad nektarin och dinkelpuffar. Njut!
 

Prinsesstårta med vaniljsmak

Det tog lite tid att göra denna prinsesstårta men det är min käre far värd! Olika färg på marsipanbladen fick jag genom att färga dom med olika mycket karamellfärg och vaniljsmaken skapades när jag kokade upp lite vaniljkräm och blandade i grädden. Annars  är det en helt vanlig och hederligt delikat prinsesstårta.
 
//L

Grönsaksomelett i ugnen

 
 
Grunden till detta recept ligger egentligen i min absoluta favoritpaj, en vegetarisk paj med ingredienserna nedan. Men när tiden är knapp och pajdegen inte är förberedd kan man likväl tillsätta ett par extra ägg och göra detta i omelettvariant istället. Detta är en riktigt snabblagad rätt och enormt god! Mycket god även i matlådan dagen efter. 
 
Grönsaksomelett i ugnen
3-4 port
 
Ingredienser
2 färska broccolistånd
1 påse soltorkade tomater
1 gul paprika
1 frp ädelost
6 ägg
1 dl matlagningsgrädde
salt, peppar
ev. färska örter
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader (/180 varmluft). Hacka broccoli och paprika. Strimla tomaterna och lägg allt i en ugnssäker form. Smula över osten. Knäck äggen, tillsätt matlagningsgrädde samt salt och peppar. Vispa ihop och häll över grönsakerna. Strö gärna över lite färska örter. Skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter. 

Bananvåfflor

Regnet det bara öser ner här i Örebro och efter en härlig morgonpromenad för att köpa morgontidningen gick jag hem och gräddade bananvåfflor och kokade kaffe till frukost. Enkelt och otroligt gott!
 
Bananvåfflor
 
Ingredienser 1 våffla:
1 banan (gärna lite omogen)
1 ägg
 
Gör så här:
Mosa bananen i en skål, kläck ner ett ägg och blanda ihop och grädda i våffelgärn. Servera med tillbehör du tycker om.
 
// L

Knäckebröd med havssalt

Härliga midsommar med massa god mat.. Men vad vore midsommarlunchen utan ett riktigt gott knäckbröd!?
Här avslöjar jag receptet på ett supergott med havssalt som tog slut på ett ögonblick hos oss.
 
Knäckebröd med havssalt
1 plåt
 
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dj linfrö
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
 
Gör såhär:
Rör ihop alla ingredienserna i en bunke och häll över 2,5 dl kokande vatten. Rör om. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Skär rutor och häll över lite flingsalt. Grädda på 150 grader i drygt en timme
 
 
//L

Yoghurtglass

Har spenderat en underbar helg tillsammans med min syster i Stockholm. Kvalitétstid gånger hundra! Vi har såklart ätit massa gott. Och det jag måste tipsa extra mycket om är Gallerians yoghurt glass, den är gudomligt god!! Jag tog en vanilj med färska blåbär som topping och min syster tog blåbär med marchmellows mmm

//L

 


Surdegsbröd på rågmjöl

När surdegsgrunden väl har surnat/börjat leva är det dags att omvandla den cementliknande röran till något så fantastiskt gott som surdegsbröd. Här kommer ett recept på den enklaste av alla varianter, som endast innehåller tre ingredienser: rågmjöl, vatten och salt. Mer behövs inte för att få till ett bröd. (Tänk på det nästa gång du tittar i innehållsförteckingen på limpan i affären ..) Dock är ju jäsningsprocessen något som tar lite tid, men tidsspannet är stort, men ungefär 'över natten' brukar vara en lagom hållpunkt.

Surdegsbröd på rågmjöl
2 limpor

Ingredienser
1,25 dl rågsurdegsgrund
6 dl (600 g) ljummet vatten
ca 15 dl (ca 900 g) rågmjöl
1 msk salt

Gör så här

Dag 1
Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en deg, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand. Plasta in bunken eller täck med våt handduk och låt stå till nästa morgon.

Dag 2
Nu bör degen ha jäst ordentligt. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma till runda eller avlånga bröd. Lägg bröden på en plåt och låt jäsa cirka 1 timme övertäckta med handduk. Värm ugnen till 250°C. Pensla bröden med lite vatten, snitta och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.  Sätt gärna in en kopp med vatten för att få ånga i ugnen. Sänk sedan värmen till 200°C, öppna ugnen och släpp ut ångan. Grädda i ytterligare 15 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Ät och njut!

/M

Surdegsgrund: Rågsurdeg

Nu har det blivit dags för att slå ett slag för surdeg och surdegsbröd här på Kaneläpple. Denna brödform är idealisk ur den synpunkt att den inte kräver några exakta hålltider, den är flexibel på de flesta sätt och är därmed fördelaktig för alla oss som har ett aktivt och ganska spontant liv. Med andra ord; om det sägs att jäsningstiden är ca 10-12 timmar men den "råkar" få jäsa ett helt dygn så är det ingen katastrof.
Surdegsbröd kan med lätthet varieras till tusen; med olika mjölsorter, nötter, frön, frukt och kryddor. Bakning kan göras till en-portionsbröd, limpor, baguetter eller stora runda bröd. Det finns egentligen inga riktiga regler vad gäller surdegsbröd, endast fantasin sätter stopp! Surdegsbröd blir mycket saftiga, mättande och hälsosamma. Brödet har lång hållbarhet även om det ligger framme, och att frysa in går utmärkt. Så, finns det egentligen någon anledning till att inte sätta igång en surdeg - hm, näe..
Varsågod, här kommer en steg-för-steg-beskrivning om hur du gör en surdegsgrund på rågmjöl.

Rågsurdegsgrund

Dag 1
Blanda ihop 65 g rågmjöl och 125 g kallt vatten i en bunke. Sätt på lock eller plasta in. Låt stå i rumstemperatur.

Dag 2
Mata med 65 g vatten och 65 g rågmjöl. Rör om och låt stå i rumstemperatur med lock eller plast.

Dag 3
Mata surdegen igen med 65 g vatten och 65 g rågmjöl, sätt på lock eller plast. Ställ in i kylen.

Dag 4
Mata igen med 65 g vatten och 65 g rågmjöl. Sätt på lock eller plast och ställ in i kylskåpet.

Dag 5
Äntligen dags för brödbakardagen. Baka det bröd du vill baka och spara resten av surdegen. Den kan nu förslagsvis flytta över till en glasburk med lock som förvaras i kylskåp. Mata den ca en gång i veckan med 65 g vatten och 65 g rågmjöl så håller den sig pigg och kry.

/M

Blåbärsdinkelbröd och Västerbottensost


Jag tog tåget hem till Norrland för en helg och välkomnades med denna underbara frukost. Blåbärsdinkelbröd med västerbottensost.. total lyx och gjorde den 12 timmar långa tågresan till en bagatell. Längtar verkligen till nästa resa!

//L

Blåbärsmannagrynsgröt

Blåbärsgröt i dubbel bemärkelse; kokat på blåbärsmjölk och med fjolårets blåbärsskörd.

Blåbärsmannagrynsgröt
1 port

Ingredienser
2 msk mannagryn
2 dl mjölk
1 dl blåbär
Kokosflingor

Gör så här
Koka mannagrynsgröt enligt anvisningar på förpackningen. När gröten är klar, ställ den åt sidan och tillsätt frysta blåbär. Låt stå en stund. Stjälp sedan upp i en skål och strö över lite kokos.

Sojabiffar


Det krävs lite förberedelse för att göra sojabiffar men är väl värt mödan. Dom kan varieras i all oändlighet med olika kryddsättningar och ett tips är att göra en större sats och frysa in det som bli över. Jag smaksatte mina denna gång med timjan och vitlök.

Sojabiffar

Ingredienser:
Sojabönor (blötlagda)
Ägg
Kryddor, tex timjan,vitlök,oregano,rosmarin,gurkmeja,chilikrydda mm.
Ev lite rågmjöl till att forma biffarna

Gör så här:
Blötlägg sojabönorna 12 timmar i vatten (kvällen innan du skall göra dem är perfekt). Koka dem i nytt vatten i ca 75 minuter. När bönorna kokat och svalna lite mixa dem tillsammans med ägg i en bunke, salta och krydda med valfria kryddor. Om det behövs ta lite rågmjöl för att forma dem till biffar och stek sedan på medelhög värme några minuter. Servera tillsammans med en god sallad och en yoghurtsås eller keso.

//L

Hallon-kiwi


På sommaren känns det mesta så mycket lättare. Som denna frukost bestående av naturell yoghurt med hallon och kiwi. Enkelt och gott i morgonens solsken.

//L

Fyllda tomater med chevrè och pesto

Dessa fyllda tomater är en riktig höjdare, och föredras annan ost än chevrè går det bra det också. Första gången de lagades var då jag och Linda hade tapaskväll hemma hos henne i Örebro, en mörk vinterkväll i februari.. Tur att värmeljus och vänskap värmde våra frusna själar! Denna kväll bjöds det bland annat även på Parmesanärtor och Laxrullar, och mer tomatinspiration finns i dessa Ugnsbakade tomater med halloumi.

Fyllda tomater med chevrè och pesto
8 halvor

Ingredienser
4 stora tomater, gärna bifftomater
50 g pesto
100 g chevrè
1 liten rödlök
Oregano, basilika, timjan

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna i två delar och gröp ur köttet. Spara lite till fyllningen. Finhacka rödlök och blanda med ungefär en tredjedel av tomatköttet. Lägg ner i tomaterna tillsammans med en klick pesto och en skiva chevrè. Strö över rikligt med blandade örter, gärna färska om de finns tillgängligt, annars frysta eller torkade. Ugnsbaka i ca 15-20 minuter.

/M

Rawfood bollar


Liksom Maria har även jag fått sommarlov från studierna och kommer börja dela med mig av bilder och recept på det som jag avnjuter i sommar. För äntligen är vår svenska underbara-efterlängtade sommar här!

"Du ska inte tro det blir sommar
ifall inte nå´n sätter fart
på sommarn och gör lite somrigt,
då kommer blommorna snart."

Rawfood bollar

Ingredienser:
Havregryn
Cashewnötter
Mandlar
Solrosfrön
Dadlar
Kakao
Honung
Kakao

Kokos att rulla i

Gör såhär:
Mixa ihop ingedienserna och forma till bollar. Rulla i kokos och förvara dem kallt.

// L

Superbiscotti med rostad kokos och mandel


Kände mig lite less på vanliga klassiska biscotti och tänkte att det var dags att prova något nytt. Det fick bli en liten grövre variant med rågmjöl, kruskakli och grahamsmjöl. Improviserade lite men resultatet blev mycket gott! Att rosta kokos och mandel är att varmt rekommendera, sätter verkligen en prägel på skorporna. Detta var garanterat inte sista gången dessa italienska godsaker bakades på a lá Maria-vis.

Superbiscotti med rostad kokos och mandel
ca 40 st

Ingredienser
150 g sötmandel
1 dl kokosflingor
75 g rumsvarmt margarin
1 dl strösocker (alt. stevia)
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 dl kruskakli
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 200˚C. Grovhacka mandel. Torrosta kokos och mandel i stekpanna. Var försiktig så att de inte bränns. Rör smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda samman de olika mjölsorterna, bakpulver, vaniljsocker och rör ner det i smeten. Vänd ner mandeln och kokosen. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. Ta upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.

/M

Hallonlakrits"glass"

Som sagt, lakrits i alla dess former.. Och med saltlakritsessens kan man göra det enklaste till det godaste. Här en variant av hemmagjord "glass".

Hallonlakritsglass

Ingredienser
Kesella naturell
Hallon
Saltlakritsessens

Gör så här
Om hallon är frysta, tina dem i mikron någon minut. Blanda samtidigt kesella med några droppar saltlakritsessens. Vänd sedan ner de halvtinade hallonen. Strö öventuellt över några lakritsgodisar eller lakritsströssel.

Ps. Det går lika bra med vanlig vaniljglass istället för kesella. Då blir det dessutom inte "glass" utan glass!

/M

Lakritsparfait

Jag är svag för det mesta med lakrits, inklusive denna parfait. Använde dock saltlakritsessens från Lakritsroten istället för lakritspulver vilket gick fint det med. Serverade med hallon. Gott, gott!

Lakritsparfait
ca 6 port

Ingredienser
10 karameller, turkisk peppar
4 äggulor
1 tsk lakritspulver
1 dl florsocker
4 dl vispgrädde

Gör så här
Krossa hälften av karamellerna fint i en mortel och resten grovt. Rör ihop dem med äggulor, lakritspulver och florsocker. Vispa grädden och vänd ner. Häll smeten i en form, ca 1 liter. Frys 4-5 tim. Doppa formen i varmt vatten och stjälp upp parfaiten på ett fat. Låt stå i kyl ca 15 min innan servering.

/M

Kräftstjärtscocktail


En mycket frisk och fräsch förrätt. Passar sommar- såväl som vintertid.

Kräftstjärtscocktail
4 port

Ingredienser
1 burk kräftstjärtar, ca 380 g
4-6 små salladslökar
1 dm gurka
20 physalis
pressad saft av 1/2 lime
1,5 dl Spicy Rhode Island sås (eller liknande)

Gör så här
Låt kräftstjärtarna rinna av. Skär salladslöken i tunna skivor. Hacka gurkan. Skär physalisen i kvartar. Blanda kräftstjärtar, salladslök, gurka, physalis och limesaft. Lägg upp i fyra glas. Ringla över såsen och servera.

/M

Sommarfrukost = sommarkärlek

Studierna är avklarade för sommaren .. vilket betyder att mer tid kan ägnas åt sådana (icke-)triviala saker som att fota sin mat och dela med sig till alla fantastiska läsare. Jihoo! Nu kör vi igång här på kaneläpple igen.
Med önskan och tron om att detta kommer bli en helt underbar (mat)sommar!
/M

RSS 2.0