Svalkande bovetegröt med tahini, hallon och persika

En svalkande bovetegröt fick starta denna varma tisdagmorgon. Norrland har haft medelhavsvärme i tre veckors tid nu.. och jag klagar inte! Denna goda skål mättar magen bra innan en dag på jobbet. Receptet finner ni sedan tidigare här http://kanelapple.blogg.se/2014/february/bovetegrot-med-en-touch-tahini.html. 
 
Önskar er alla en fin dag i solen och värmen!
 
/Linda

Vitaminkick!

Även om man inte har semester så kan det kännas så då vi har evighetslånga sommarnätter här uppe i Norrland. Ikväll satt jag med min fina vän Hanna ute på balkongen och njöt av denna fruktsallad länge länge. Vi sög i oss och laddade upp med både vitaminer och soljus inför den kommande hösten och vintern!
 
Till fruktsalladen blandade vi ihop en raw chokladmousse (receptet på den får komma i ett senare inlägg). 
 
/Linda

Sötpotatisplättar

Små och söta plättar gjorda på endast 2 ingredienser, sötpotatis och ägg. Dessa toppade vi med färska jordgubbar från mammas trädgård och hemmagjord jordnötssås även den gjord på två ingreienser, banan och jordnötssmör. Easy peasy och supergod sommarlunch för mig och lillasyster!
 
Sötpotatisplättar
 
Ingredienser 10st plättar:
4 st ägg
1 kall sötpotatis (tidigare kokad eller ugnsrostad)
kokosolja att steka i och ev. lite kanel som smaksättning
 
Så här gör du:
Knäck äggen i en bunke,.
Ta bort skalet från sötpotatisen om du inte redan gjort det.
Mixa ägg och sötpotatis till en smet.
Smaksätt eventuellt med lite kanel och stek sedan i kokosolja till plättar.
 
/Linda
 
 

Blåbär- och vanilj smoothie

En ljuvlig och svalkande smoothie efter ett träningspass i kvällssolen!
 
Så här gör du: Blanda frysta blåbär, banan, kesella, vaniljprotein och lite honung i en mixer. Häll upp i en skål och toppa med nått gott tillbehör, jag toppade min med hemmagjord musli och chiafrön.
 
/Linda

Chiapudding med hallonkräm

Chiapuddingen är otroligt enkel att göra eftersom den sväller av sig själv under en natt i kylskåpet. Denna gång smaksatte jag den med vaniljpulver och toppade med en hallonkräm. På så vis skapade jag mig en god start på dagen innan jag cyklade till jobbet. Vardagslyx är viktigt för mig.
 
Chiapudding med hallonkräm.
 
Ingredienser, 1 portion.
 
Chiapuddingen:
3 msk chiafrön
1 dl mandelmjölk
1 nypa vaniljpulver
 
Hallonkrämen:
1 dl kesella
1/2 banan
1/2 dl hallon
1 nypa vaniljpulver
1/2 msk agavesirap
 
Gör såhär:
Blanda chiafröna men mjölken och vaniljpulvret. Rör om igen efter en kvar och låt svälla i kylen över natten.
Mixa ingredienserna till hallonkrämen och lägg denna över chiapuddingen. Nu är härligheten redo att avjutas!
 
/Linda
 

Ljummen rödbets- och chévresallad

Denna gudomliga sallad kommer från boken "Magisk Sommar" med systrarna Hanna Widell och Amanda Schulman. Deras podcast är helt underbar och likaså deras kokbok. Det kommer garanterat att dyka upp mer härligheter därifrån här på Kaneläpple denna sommar!
 
Ljummen rödbets- och chévresallad
 
Ingredienser, 8-10 personer
 
1 kg rödbetor
250 g grön färsk sparris
50 g valnötter
olivolja att steka i 
70 g ruccola
70 g babyspenat
250 g chévre
 
Dressing
1 dl olivolja
2 msk crema di balsamico
1 msk honung
iteliensk salladskrydda
örtsalt
svartpeppar
 
Gör så här:
Koka rödbetorna i en rymlig kastrull. Det är svårt att säga hur lång tid det tar för det beror på hur stora betorna är. När det går lätt att sticka in en provsticka är de klara. Dra av skalen under kallt vatten och skär rödbetorna i bitar. Ett alternativet är att köpa färdig kokta betor.
 
Skär sparrisen i mindre bitar. Bryn sedan dessa med nötterna i olivolja i en stekpanna
 
Lägg ruccola och spenat på ett stort fat elle ri en annan stor skål. Lägg på rödbetor, sparris och nötter. Bryt chévren i mindre bitar och strö över salladen.
 
Dressing: Rör ihop olja, balsamico och honung. Smaksätt med salladskrydda, örtsalt och peppar.
 
Ringla dressingen över salladen och servera!
 
/Linda
 

Paleoscones

Starta sommardagen med mysfrukost och goda paleoscones!
 

Paleoscones

 

Ingredienser: 
2 bananer
2 ägg
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver

 

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Mosa bananerna och blanda i övriga ingredienser. Rör om och klicka ut ca 7 st scones på bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 min (gärna varmluft).

 

/Linda

 

Örtpasta med rökt lax och soltorkade tomater

En underbar pasta som går att slänga ihop på en kvart! Jag använde mig av  bönpastan från A la Eco (som är glutenfri) men man kan välja vilken pasta som man själv önskar. 
 
Så här gör du. Koka upp pastan som det står i anvisningen på förpackningen. Värm under tiden upp cremefraiche smaksatt med vitlök och örter i en kastrull och blanda ner rökt lax och soltorkade tomater. Skölj pastan när den är färdig och blanda med röran, bladspenat och körsbärstomater i en stor vacker skål och servera!
 
/Linda
 

RSS 2.0