Grillad pizza med rostad paprika och pesto

Grillad pizza med rostad paprika och pesto

Som sagt, grillad pizza - gottigott! Här toppas de med rostad paprika, pesto och mozzarellaost.

 

Ingredienser

1 sats pizzadeg

6 msk basilikapesto

100 g grillad strimlad paprika i olja

1 förp. minimozzarella (à 150 g)

ev. rostade pinjenötter

ströbröd av majs (polenta)

flingsalt, svartpeppar, oregano

färsk basilika 

 

Gör så här

Följ anvisningen för tillagning av pizzadegen. Pudra en plåt lätt med ströbröd av majs/polenta. Lägg i rundlarna så de får en "panerad" yta. Det gör att degen inte fastnar på gallret. Lägg den "panerade" sidan på gallret och grilla 2–3 minuter, tills den fått lite färg på undersidan. Obs! Grilla utan lock.

Lägg rundlarna med den opanerade sidan i ströbrödet. Lägg på pesto, paprika och mozzarella på den grillade sidan. Lägg tillbaka pizzorna på grillen. Grilla nu med lock. Temperaturen bör vara 225– 250°C när locket är stängt. Låt pizzorna bakas klara och tills osten smält.

Salta, peppra och strö ev. över pinjenötter och basilikablad vid servering.

 

/M


Grillad spenatpizza med fetaost

 
Spenatpizza med fetaost

Att lägga pizzan på grillen blev en stor succé, både för mig personligen och för mina middagsgäster (käre mor, far och bror). Denna pizzavariant toppas med vitlöksfräst spenat, smulad fetaost, pistaschnötter och torkade fikon, samt lite balsamico.

 

Ingredienser

1 sats pizzadeg

2 vitlöksklyftor

500 g färsk spenat

4 msk pistagenötter

200 g fetaost

4 msk torkade, hackade fikon

1/2 strimlad rödlök

ströbröd av majs (eller vanligt)

2 msk olivolja

flingsalt, svartpeppar

balsamico

 

Gör så här

Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Fräs vitlöken utan att den tar färg i olja i en stor stekpanna. Tillsätt spenaten i omgångar och fräs den så att den sjunker ihop. Häll av vätskan. Krydda med salt och peppar.

Rosta nötterna lätt i en het stekpanna. Hacka dem grovt.

Dela pizzadegen till önskat antal pizzor. Kavla varje del till en avlång platta eller små rundlar.

Pudra en plåt lätt med ströbröd. Lägg i plattan så den får en "panerad" yta. Det gör att degen inte fastnar på gallret. Lägg den "panerade" sidan på gallret och grilla 2–3 minuter, tills den fått lite färg på undersidan. Obs! Grilla utan lock.

Lägg plattan med den opanerade sidan i ströbrödet. Smula på fetaosten och fördela spenatblandningen på den grillade sidan. Lägg tillbaka pizzan på grillen. Grilla nu med lock. Temperaturen bör vara 225– 250°C när locket är stängt. Låt pizzan bakas klar och tills osten smält. Strö på fikon, hackade pistaschnötter och ringla över lite balsamico.

 

/M


Grillad pizza - Pizzadeg

Grillad pizza

Pizza på grillen, går det? Japp, och det blir fantastiskt gott. Kavla ut degen, grilla ena sidan, vänd, lägg på fyllning och grilla igen. Variationsmöjligheterna är oändliga, från storlek till fyllning – matig, salt, syrlig eller söt – valet är ditt, och – eller – dina gästers! Originalrecepten kommer från Buffé nr 5 2013 men jag tog mig friheten att göra vissa ändringar.

 

Pizzadeg

Det finns pizzadegar och så finns det pizzadegar. Med den här degen uppnår du pizzaperfektion – bästa degen om du ska tillaga pizzan på grillen!p

 

Ingredienser (4 port)

25 g jäst

2 1/2 dl vatten (37°C)

4-5 dl vetemjöl special

2 dl fullkornsdinkel

1 tsk salt

2 msk olivolja

 

Gör så här

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Häll i mjölet, lite i taget, samt salt och olja. Knåda för hand ca 10 minuter eller i maskin ca 5 minuter. Låt degen jäsa, övertäckt med bakhandduk, ca en timme till dubbel storlek. 

Beroende på använding/önskemål; kavla ut degen till fyra avlånga pizzor eller ca åtta runda bottnar. 

 

/M


Enchiladas på tapasvis

Dessa goda enchilades gjorde jag i två olika varianter - en med kallrökt lax och en med kryddig salami. Båda blev mycket goda!
 
Enchiladas på tapasvis
ca 6-8 port

 

Ingredienser

4 mjuka tortillabröd
4 msk färskost/philadelphia
50 g färsk, sköljd spenat
6 skivor kallrökt lax (/salami)
ca 30 g fetaost
svartpeppar
olivolja, till stekning

 

Gör så här

Bred på färskost på tortillabröden. Fördela spenat samt 1 1/2 skiva lax på varje bröd. Strö över fetaosten och peppra. Rulla ihop till rullar.

Värm olivolja i en stekpanna. Stek de fyllda rullarna först med skarven nedåt så de fäster ihop, rulla sedan runt dem i pannan tills de har fått fin färg. Skär i lagom breda bitar och lägg upp på serveringsfat.


Dryck: Rosébål 
Till denna rätt serverade jag rosébål: rosévin, tonic grape, frysta lingon och en skopa citronsorbet (tillsätts precis innan servering).
 
Smakernas samspel (från Systembolagets hemsida)
Ett perfekt tilltugg för dig som vill prova en bitter drink men inte är allt för förtjust bitterhet. Sältan från den rökta laxen och den lagrade osten mildrar upplevelsen av bitterhet och beska vilket för övrigt även syran i färskosten gör (både sälta och syra sänker upplevelsen av beska/bitterhet). En ljus lager eller en ale med tydlig till påtaglig beska passar också bra.
 
/M

Färska vårrullar med vitlöks- och chiliräkor samt het sesamdipp

 
Färska vårrullar med vitlöks- och chiliräkor och het sesamdipp

Här görs en rostad vitlöks- och chiliolja med sesam där hälften används som marinad till räkorna och resten till en god dippsås. Efter att ha lagat och ätit dessa delikata vårrullar kan både jag och V instämma i påståendet ”färska vårrullar är det nya tacos” – tror stenhårt att detta kommer bli uppföljaren till den väldigt goda (men kanske lite uttjatade) tacosen. Mexico goes Vietnam. Mycket gott, lätt att variera och anpassa efter tycke och smak, trevligt småplock och snabblagat! Som upplagt som ny trendmat.

 

Ingredienser

ca 8-12 st

 

3 vitlöksklyftor

1 urkärnad chili

2 msk rapsolja

4 msk sesamolja

300 g skalade räkor

100 g tunna glasnudlar

1 gurka

4 morötter

6 vårlökar/salladslökar

saften från 1,5 lime

1,5 msk fisksås

1 tsk strösocker 

runda rispapper

färsk koriander/basilika

 

Dippsås

2 msk av chili-vitlöks-sesamoljan

2 msk ljus soja

saften från 1 lime

1/2 tsk strösocker

 

Gör så här

Börja med oljan till räkorna och dipp­såsen. Strimla chili och vitlök fint och lägg i en kastrull tillsammans med matolja. Rosta på medelvärme tills vitlöken är gyllenbrun. Tillsätt sesamolja och rör om noga. Ta av oljan från plattan och låt svalna. Ta undan 2 msk av oljan till dippsåsen och sväng runt resten av oljan med de skalade räkorna. Låt dem marinera under tiden övriga ingredienser förbereds.

 

Lägg ner glasnudlarna i kokande vatten och dra bort kastrullen från värmen. Låt stå tills nudlarna är mjuka och skölj dem sedan i rikligt med kallt vatten. Lägg upp nudlarna på ett stort fat.

 

Strimla gurka och morot riktigt fint, gärna med en mandolin. Lägg upp bredvid nudlarna. Dela salladslöken en gång på längden och strimla sedan till tunna stavar. Lägg på fatet. Rör samman limejuice, fisksås och socker och fördela denna dressing över nudlar och grönsaker. Sväng runt försiktigt så att allt tar smak av dressingen.

 

Rör samman alla ingredienser till dippsåsen och ställ åt sidan.

 

Häll hett vatten i en vid skål/ugnsform. Lägg ned ett rispapper i taget, ca 10 sekunder tills det blir mjukt. Lägg ut pappret på en ren kökshandduk och lägg på lite av all fyllning, räkor, nudlar och grönsaker, samt färsk koriander/basilika. Lägg inte på för mycket fyllning för då blir det svårt att rulla ihop vårrullen.

 

Vik först över ”botten” av rispapperet över fyllningen och sedan sidorna så att du får en ganska tajt rulle. Rispapperet kan ganska lätt gå sönder så var lite försiktig. Lägg rullen på en lätt fuktad tallrik eller skärbräda och fortsätt göra resten av rullarna. Servera rullarna tillsammans med dippsåsen.

 

/M


Somriga Fruktflarn

Ljuvliga fruktflarn färdiga på ett knyck som går att variera beroende på vad fruktfatet bjuder på.
Jag gjorde tre varianter äpple och kanel (som sysn på bilden), päron och kardemumma samt nektarin och hallonchoklad. 
 
Somriga Fruktflarn
 
Ingredienser:

Smördeg
Skivad frukt, tex päron, nektarin eller äpple
Kryddor
Muscavadosocker
Skivat kallt smör
 
Gör såhär:
Rulla ut smördegen och skär upp i lagom stora rektanglar. Nagga smördegsplattorna med en gaffel och lägg på den skivade frukten. Strö över valfria krydor och muscavadosocker. Lägg på en tunn skiva smör och skjuts in i ugnen på 200 grader i cirka 15 eller tills de fått en fin färg. Låt svalna lite innan servering.
 
//L

RSS 2.0