Räkrisotto med saffran

Tyvärr går tiden så himla snabbt och självaste julafton är redan gången. Julen är ju en väldigt mysig tid så varför inte fortsätta njuta lite extra av dess smaker? Om det möjligtvis finns ett paket saffran kvar rekomenderar jag er varmt att laga denna räkrisotto med saffran med inspiration från ett besök i Barcelona. Detta smakar ljuvligt, jag lovar er!
 
Räkrisotto med saffran
 
Ingredienser:
1 kg djupfrysta oskalade räkor (går även bra med räkor i lake)
1 finhackad gul lök
1 msk smör
3 dl avorioris
6 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
1 fiskbuljongtärning 
0,25 g saffran
1 hackad röd paprika
3 msk smör
1 dl grovriven parmesan
1 dl klippt gräslök
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar
 
Gör såhär: Tina och skala räkorna om du köpt drysta. Fräs löken i smöret i en gryta, löken ska inte ta färg. Häll i riset och rör om. Tillsätt sedan vatten, vin, smulad buljongtärning och saffran. Koka upp och koka under lock på svag värme tills riset är mjukt, 20-25 min (Späd med mera vatten om det blir torrt under kokningen.) Låt paprikan koka med de sista 2-3 min. Blanda i smör, ost, gräslök och räkor salta sedan och mal över peppar. Låt risotton dra en stund innan den serveras.
 
//L 

Apelsinknäck

 
Söta små knäck med apelsinsmak, perfekt till uppesittarkvällens sena timmar!
 
Apelsinknäck
 
Ingredienser:
2 dl strösocker 
2 dl vispgrädde 
2 dl ljus sirap 
2 msk smör 
Skal av 1 apelsin
 
Gör såhär: 
Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter. Koka  smeten utan lock och rör om då tills smeten håller kulprovet. (Kokas cirka 15-20 minuter.) Tillsätt sedan smör och det finrivda apelsinskalet i knäcken. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar. Låt dem sedan svalna och förvara i kylen.
 

//L

 
 

Chokladkola med lakrits

Choklad o lakrits i en härlig kombo!
 
Chokladkola med lakrits
 
Ingredienser:
 
25 g smör 
0.5 tsk salt 
1.5 dl vispgrädde 
1.5 dl socker 
2 msk honung 
2 msk ljus sirap 
150 g mörk choklad, hackad 
50 g Turkisk peppar, krossad
 
Gör såhär: 

Blanda grädde, socker, smör, salt, sirap och honung i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om då och då under tiden och låt blandningen koka på svag värme.

Använd dig av kulprovet för att se om smeten är klar.Ta kastrullen från värmen och tillsätt den hackade chokladen och rör tills den smält. Rör sedan ner den krossade turkiska pepparn. Häll kolan i en smord form. Låt svalna och skär upp kolan i den storlek du vill och förvara svalt i kylen.

//L



Müslitoppar

Det är egentligen synd att man bara gör julgodis på julen, eller tur kanske någon skulle säga. För dessa är så otroligt goda, och dessutom superenkla att göra. Istället för att åka på Ica och köpa ditt naturgodis - gör ditt eget. Tidigare har jag publicerat ett liknande recept, hittas här
 
Müslitoppar
ca 30 st
 
Ingredienser
200 g vit choklad
2 dl k-special
1/2 dl kokos
1/2 dl linfrön
ca 2 dl müsli

Gör så här
Smält chokladen över ett vattenbad. Krossa k-specialflingorna och blanda i tillsammans med müsli, kokos och linfrön. Rör ihop allting och tillsätt mer müsli om så önskas. Klicka sedan ut små toppar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt stå kallt för att stelna. Sedan är det bara att mumsa på.
 
/M

Mandel o saffransfylld butterblomma

Lika ljuvlig som denna guldblomma ser ut är den att ta en tugga av. Saffran o mandelmassa i en härlig blandning.

 

Mandel o saffransfylls butterblomma

 

Ingredienser , 2st blommor

50 g jäst 
150 g smör 
5 dl mjölk 
1.5 dl strösocker 
2 paket saffran à 0,5 g 
En nypa salt 
ca 15 dl vetemjöl 

Fyllning250 g mandelmassa 
25 g smält avsvalnat smör 

Till pensling1 st ägg

 

Gör såhär:                                                                                                                                                 

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i mjölkblandningen. Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk, ca 45 minuter.

Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret. Smörj 1 rund bakform om ca 18-20 cm med smör.

Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut den ena delen till en platta. 

Bred på mandelmassan och dela plattan mitt itu på längden. Rulla ihop till rullar. Skär upp rullarna i 1.5 cm breda bullbitar. Packa bullarna i formen och ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter.

Knåda andra halvan och baka ut till en limpa. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och grädda kakan och limpan på 200 grader i ca 25 minuter. Låt svalna under duk.

 

//L


Delikata minipizzor på glutenfri krispig mandelmjöl och linfröbotten

 
Mycket delikata minipizzor och som gör magen gott. Låt fantasin flöda när det gäller val av topping! Vi valde att toppa våra med röd pesto, serrano skinka, parmesan ost toppat med rostade solrosfrön.
 
Minipizzor på glutenfri mandelmjöl & linfröbotten
4 små pizzor
 
Ingredienser:
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl krossade linfrön (går säkert bra med hela också)
1/4 tsk bakpulver
2 tsk olivolja
1 ägg
en nypa salt & peppar
valfria kryddor: timjan, oregano, basilika
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 C.
Blanda ihop alla igredienser och forma till en "deg". Dela degen i 4 bitar och rulla till bollar. Lägg bollarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Lägg på ett ark bakplåtspapper över bollarna. Tryck till en i taget och kavla sedan ut en deg i taget med en liten kavel (fortfarande bakplåtspapper över så att de inte fastnar på kaveln) till en rund platt botten. Fortsätt med de andra 3 bollarna.
Grädda i ca 10-15 eller tills de fått lite färg. Ta ut och lägg på valfri topping. Ställ in i ugnen igen tills osten smält.
 
//L

Vita chokladrutor med lingon och marshmallows

 
Från senaste numret av Buffé kommer detta ”surt-möter-sött”-julgodis som jag som lingonälskare bara kände mig tvungen att testa. Dubblade både mängden lingon och marshmallows för att få mer fyllning.
 

Vita chokladrutor med lingon och marshmallows

ca 40 st

 

Ingredienser

1,5 dl frysta lingon

200 g vit choklad

1/2 dl vispgrädde

1 msk rumsvarmt smör

1,5 dl marshmallows

1/2 tsk flingsalt

 

Gör så här

Tina lingonen. Lägg ut dem på ett hushållspapper och låt rinna av ca en timme.

Finhacka chokladen. Koka upp grädden i en liten kastrull. Ta från värmen. Tillsätt chokladen och smöret. Rör om tills det smält.

Klä en form (ca 20 x 15 cm) med plastfolie eller bakplåtspapper. Sprid ut flingsalt, lingon och minimarshmallows (eller vanlig storlek som grovhackas) jämnt över formen. Häll chokladsmeten över. Låt stelna och skär sedan i små rutor. Förvara i kylen.

 

/M


Lakritskola

 Favoriten på julgodisets tre-våningsfat - utan tvekan, denna lakritskola!
 
Lakritskola
ca 150 st
 
Ingredienser
5 dl grädde
1/2 kg socker (6 dl)
5 msk sirap
2 lakritsstänger
ca 3 msk flytande glukos
50 g smör
 
Gör så här
Bryt eller krossa lakritsstängerna i mindre bitar. Blanda alla ingredisenser förutom smöret i en stor kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka ca 30-45 min. Gör kulprovet lite då och då. När kolasmeten kan rullas ihop till en kula, klicka i smöret och låt smäla. Fördela sedan smeten i knäckformar. Låt kallna. Förvara i frysen. Ät och njut. God jul!
 
/M

Hemliga chokladbollar

 
 
Dessa bollar, i grunden kallat proteinbollar eller Cockie Dough Balls, har jag nu gjort mitt eget recept på. Inspirationen på dessa kommer från Hanna, det var hon bjöd mig på "fitness"-delikatesserna i somras då jag var i Stockholm på besök. Veckan efter gjorde jag ett eget försök, med lite omjusteringar efter mitt eget tycke och smak. Vanliga chokladbollar i alla ära, men nog är det lite extra kul med hemliga. En hint - chokladbollar som är nästan lika nyttiga som hummus. Hm. Japp, du gissar förmodligen rätt: den hemliga ingrediensen är kikärtor. 
 
Hemliga chokladbollar
ca 10 st
 
Ingredienser
1 burk kikärtor (ca 250 g avrunnen vikt)
0,5-1 dl stevia
2 msk kakao
2 msk starkt kokat kaffe
1-2 msk kesella
Kokosflingor (att rulla i)
 
Gör så här
Sköj kikärtorna i durkslag och lägg i mixern. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa. Vid behov: tillsätt mer kesella/kaffe/vatten och blanda till önskad konsistens. Gör sedan som med vanliga chokladbollar, rulla i kokosflingor. Förvara i kylskåpet.  

 

/M

Bananbröd med julkryddor och mandel

 

Detta är ett saftigt, fiberfylld och mättande bananbröd. För att inte tala om hur fantastiskt gott det är, vilket gör att det kan ätas både som bröd likväl som kaka. Detta recept ger ett bröd. Ett liknande recept på bananbröd hittas här.

 

Bananbröd med julkryddor och mandel

 

Ingredienser

4-5 dl filmjölk, eller naturell yoghurt

1 dl grahamsmjöl

1 dl rågmjöl

1 dl kruskakli

1 dl havregryn/rågflingor

½ dl linfrön

½ dl kokosflingor

2-3 st bananer

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 msk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk ingefära

1 krm malen nejlika

 

Brödform

Matfett till brödform

Kokosflingor/kruskakli/linfrön

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader (175 varmluft). Blanda mjöl, gryn, kli och linfrö. Tillsätt salt, kanel och kardemumma. Mosa bananerna och tillsätt både dom och yoghurten. Blanda ihop allting väl. Smörj och bröa en två liters brödform. Klicka ner smeten och strö över lite kokosflingor. Grädda i ugnen i ca 35 minuter.

 

/M


RSS 2.0