Tofuyoghurt med blandade bär och nötmüsli


Jag blev lite småförälskad i tofuyoghurten jag gjorde härom veckan så har hunnit med två omgångar till och experimenterat med lite olika bär. Här med svarta- och röda vinbär, hallon och jordgubbar. Mycket gott!

Höstig skogspanna

En härligt improviserad maträtt innehållande höstens läckerheter som dessutom får en god rökig smak av "bacon-tärningarna"!

Skogspanna
2-4 portioner

Ingredienser
240 g sojatärningar á la bacon (Hälsans kök)
ca 300 g vitkål
3 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl torkade kantareller
ca 1 liten färska svampar (ex. champinjoner, karl-johan, ostronskivling, kantareller)
1 dl färska örter (ex. basilika, timjan, oregano, rosmarin)
Salt, peppar

Parmesanost
Tortillabröd

Gör så här
Om torkade kantareller används så lägg dem i blöt. Hacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn lök och vitlök. Tillsätt sojatärningarna. Strimla vitkålen, skölj och dela svamparna. Lägg sedan ner i stekpannan och stek ca 10 minuter. Hacka de färska örterna och tillsätt. Smaka av med salt och peppar. Strö gärna över lite parmesanost och servera i tortillabröd.


Mangosmoothie med kanel

Mangosmoothie med kanel
1 glas

Ingredienser
ca 100 g mango
1 dl naturell yoghurt
1 dl (soja)mjölk
Kanel

Gör så här
Mixa alltihop med en mixerstav eller i en blender. Häll upp i ett stort glas, strö över kanel och garnera med några mangobitar.

Müsli med nötter och tranbär


Det här är en müslivariant som innehåller enbart nötter, frön och torkad frukt. Det är med andra ord en riktig lyxmüsli och min mammas stora favorit, hon älskar den verkligen. Till mig själv brukar jag dock göra lite "vanlig" müsli och blanda ut med. Det finns dock en liten nackdel med denna, eller egentligen med all hemmagjord müsli, och det är att den är så sanslöst god. Det är omöjligt att inte gå till burken och nalla hela tiden.. Men bortsett från denna, trots allt, överkombara petitess är den helt perfekt till det mesta; i morgonfilen, till keso, på gröten, som snacks (eller rättare sagt  som godis). För jag kan säga det, gör den en gång och jag lovar, allt godis kan slänga sig i väggen!
Givetvis går det att ta precis vilka nötter man vill, och likaså med frön och frukt. Detsamma gäller mängden, ta lite av allt eller mycket av det du gillar allra bäst och mindre av någon annat. Det är helt fria händer som gäller!!

Müsli med nötter och tranbär

Ingredienser
Hasselnötter
Sötmandlar
Valnötter
Cashewnötter
Solroskärnor
Pumpakärnor
Torkade tranbär
Kanel

Gör så här
Hacka sötmandel, valnötter och cashewnötter i lagom stora bitar. Blanda med hasselnötter, solroskärnor och kanel. Häll ev över en skvätt vatten för att få kanelen att fastna på nötter och frön. Lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen i ca 20 minuter på 175 grader. Var nog med att röra om ofta eftersom det lätt kan brännas.
När müslin tagits ut ur ugnen och svalnat, blanda ner pumpakärnor och de torkade tranbären. Förvara i en tätt försluten burk. Ät och njut!

Vi går mot härliga tider - ja, äppeltider!


Äppelsäsongen är snart här - underbart!

Äppelkrämsbägare med keso och dinkelpuffar

Hemkokt äppelkräm gjord på årets första äpplen varvat med keso och toppat med dinkelpuffar.
Enkelt och gott!

Vickes superknäcke


Ett enormt välsmakande bröd fullproppat med bara en massa nyttigheter! Godare än vilken kaka som helst. Ät och njut! Brödet innehåller inget vanligt mjöl alls utan enbart mandelmjöl (finmalda mandlar) och kokosnötsmjöl. Vill man ha ännu mer "bröd"-smak kan man tillsätta brödkryddor i smeten, eller strö kummin ovanpå tillsammans med flingsaltet.

Vickes superknäcke
1 plåt

Ingredienser
1 ägg
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl linfrön
1 dl mandelmjöl
1 dl pumpakärnor (eller sesamfrön, eller blanda båda)
3 msk kokosnötmjöl
Flingsalt

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, vatten och salt. Blanda alla torra ingredienser i en egen skål och höll sedan ner i äggsmeten och blanda väl. (Om degen känns för lös kan man tillsätta lite mer kokosmjöl och känns den för kompakt så tillsätt mer vatten)
Klicka ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt och platta ut den väl, ju tunnare desto torrare och mer knäckelikt. Väljer man istället att gör den tjockare blir det mer likt bröd.
Pensla med vatten och strö flingsalt på, tryck till saltet lite lätt. Grädda i ca 20-30 minuter. 
Vill man ha brödet mer torrt måste den stå längre, ev stäng värmen och låt det stå kvar i ugnen på eftervärmen.

Tigerräkor i vitlök och chili

Räkor är ju bara så himla gott - och ju större desto godarte! Här en riktigt XXL-variant som hastigt stekts i olja med vitlök och chili, och därefter serverade tillsammans med mangold, färsk spenat, kronärtskockshjärtan och soltorkade tomater. Lyxigt och delikat så det står härliga till!
Kan med fördel serveras som förrätt eller tapasrätt, räkna då ca fyra räkor per person.
Tigerräkor i vitlök och chili
2 portioner

Ingredienser
ca 20 st tigerräkor
1 msk olja
3 vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
Mangold
Färsk spenat
1 burk kronärtskockshjärtan
6 soltorkade tomater

Gör så här
Tina räkorna. Finhacka vitlök och chili. Skölj salladsbladen och hacka de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg ner vitlöks- och chilihacket. Fräs några sekunder och tillsätt sedan räkorna. Stek någon minut och servera sedan på en bädd av mangold och spenat. Strö över soltorkade tomater och lägg kronärtskockorna vid sidan av.

Lakritsglass


Jag älskar saltlakrits i alla dess former, och denna halvt improviserade lakritsglass blev verkligen hur god som helst! Den knapriga och starka turkiska pepparn fick samsas med rinnande lakritskola och choklad från ploppen. Barnsligt gott!    

Lakritsglass
4 portioner

Ingredienser
2 paket lättvaniljglass
1 påse turkisk peppar
3 st plopp lakrits

Gör så här
Ta fram glassen och låt den tina en aning. Skär i kuber, lägg i en skål och mjukrör. Krossa turkisk peppar-karamellerna och dela ploppen i mindre bitar. Blanda ihop alltsammans och servera i portionsskålar.

.. Och även fjällvärlden kan erbjuda risotto


En alldeles delikat kantarellrisotto med parmesan, matvete och sojastrimlor tillagad på triangiakök!

Rom - en helt underbar stad!


Veckan i Rom har varit helt fantastisk på alla sätt och vis. Staden är som ett enda stort antikt museum. Så otroligt många vackra, gamla byggnader och mäktiga sevärdheter!
Här kommer ett litet smakprov på all den goda mat vi åt, risotto med skaldjur. Delicious!

Tofuyoghurt med bär



Den här tofuyoghurten tyckte jag lät så spännande att jag helt enkelt blev tvungen att testlaga. Kände mig väldigt intresserad av hur det skulle smaka med den mixade silkestofun. Jag valde att blanda blåbär och hallon men det går nog bra med vilka bär eller frukter som helst, dock skulle jag anta att de behöver vara rätt saftiga, så förslagsvis björnbär, jordgubbar, mandarin, apelsin, nektarin, persika.. 
Silkestofu finns i hyllan med asiatiska varor i affären.

Tofuyoghurt med bär
2 port

Ingredienser
350 g silkestofu
1 msk agave-/lönnsirap
1 msk citronsaft
en nypa salt
1 krm vaniljpulver alt. 1 tsk vaniljsocker
2 dl blåbär och/eller hallon

Kanel
Müsli, nötter

Gör så här
Skär tofu i mindre bitar och lägg tillsammans med honung, citronsaft, vanilj och salt i en bunke/skål och mixa det med en stavmixer. Blanda därefter ner blåbär och hallon i blandningen och rör om. Lägg upp "yoghurten" i en skål och toppa med exempelvis nötter, gryn eller flingor. Pudra över lite kanel.


Champinjoner med örter och vitlök


Ett gott tillbehör eller som tapasrätt. Låt gärna champinjonerna stå en stund så hinner örtoljan gotta in sig riktigt ordentligt! Det går även bra att ta annan svamp om man föredrar det.

Champinjoner med örter och vitlök

Ingredienser 
10 stora champinjoner
5 soltorkade tomater i olja
3 klyftor vitlök
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
0,5 dl färska örter som oregano, dragon och basilika

Gör så här
Dela chaminjonerna i mindre skivor. Blanda olja och tomatpuré. Hacka tomaterna och örterna och tillsätt. Pessa ned vitlöksklyftorna. Häll sedan blandningen över champinjonerna och blanda väl. Låt det sedan stå i kylskåp till servering.


Cevichè


Läskande gott en het sommarkväll! Fisken kan varieras och räkor kan tillsättas, ta det du gillar bäst!

Cevichè

4 portioner

Ingredienser
200 g lax
200 g vit fisk (ex. hoki)
1 st mango
6 st lime
1 st apelsin
1 st röd chili
2 st salladslökar (el. 1 rödlök)
1 klyfta vitlök
1 kruka (thai)basilika (alt. mynta eller koriander)
1 msk socker
salt, peppar

Gör så här
Pressa lime och apelsin i en bunke. Finhacka lök, chili och basilika och blanda ner. Hacka fisk och mango i ca 1 cm stora kuber och blanda med resten. Tillsätt socker, salt och peppar. Låt stå i kylen minst en halvtimme. Rör om lite då och då. Servera i glas.

RSS 2.0