Söndagslyx med bonustimme


Härliga söndag förmiddag, dessutom med en extra timme tillgodo, så då får man äta frukost extra längre..
Tack och bock för denna delikata filtallrik med plommon, päron, äpple och kärleksmüsli!

Phad thai med räkor



När längtan efter sol, bad och vita stränder känns alltför outhärlig, vad passar då bättre än en klassisk thailändsk phad thai? Inget skulle jag nog säga, och just därför fick det bli denna härligt välsmakande nudelrätt till middag idag. Dessutom fick det bli en titt på lite underbara resebilder ..

Phad thai med räkor
2 portioner

Ingredienser:
1 paket risnudlar
2 msk olja
200 g skalade räkor
200 g vitkål
1 burk böngroddar à 410 g
1 ägg, vispat
1 påse Santa Maria Phad Thai wok sauce
0,5 dl krossade jordnötter
Chiliflakes
Lime

Gör så här:
Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen och kyl ner i kallt vatten. Strimla vitkålen fint och woka i olja. Tillsätt räkorna, halva burken böngroddar och därefter det vispade ägget under sakta omrörning. Tillsätt risnudlarna och rör i Phad Thai Wok Sauce och låt det bli varmt. Servera med hackade jordnötter och skivad lime. Strö över chiliflakes.


Kärleksmüsli


Min kärlek till müsli går inte att ta miste på, det är verkligen bland det bästa jag vet! Hur gott som helst. Och att göra den själv är ju såklart det bästa av det bästa. Denna variant har jag döpt just till kärleksmüsli eftersom gojibären lyser vackert röda, och rött är ju, som ni alla vet, kärlekens färg! Dessutom kan jag garantera att det är farligt god..

Kärleksmüsli

Ingredienser:
5 dl fiberhavregryn
5 dl rågflingor
1 dl kruskakli
½ dl linfrön
½ dl solroskärnor
½ dl kokosflingor
2 dl hackade sötmandlar
2 dl hackade valnötter
2 msk honung
2 dl vatten
1 msk olja
Kanel, kardemumma, ingefära

ca 100 g gojibär
2 dl pumpakärnor
4 dl puffat ris

Gör så här:
Blanda ihop gryn med hackade nötter och frön. Krydda med kanel, kardemumma och ingefära. Blanda vatten, olja och honung i en separat skål. Häll över grynen och blanda ordentligt. Häll müsliblandningen på en klädd plåt och rosta i en 200 grader varm ugn i ca 40 minuter. Vänd om bland grynen ofta så att de inte bränns. När grynen kallnat, vänd ner gojibär, pumpakärnor och puffat ris. Förvara i en tät glasburk. Nu har du din perfekta müsli!

Till müslin kan gryn, frön, nötter och torkad frukt varieras i oändlighet. Välj dina egna favoriter. (Det är ju det som är hela poängen med att göra egen müsli!)

Ny äppelsort - Frida

Härom dagen läste både jag och V att en ny svensk äppelsort har lanserats - Frida.Det är en korsning mellan äppelsorten Aroma och en nordamerikansk sort. Frida beräknas finnas i butikerna i början av nästa år. Så då blir det givetvis att prova den - Äppelälskare som vi är!

'Äpplet Frida har vacker form och färg och är både fast och smakrikt'

 


Kålrotschips


Hej hopp! Idag är det fredag, hurra .. Synd bara att tentaplugg hägrar så någon ledighet blir det icket. Dock kan det vara trevligt att ha något gott att mumsa på samtidigt som man pluggar, så ett hett tips är dessa välsmakande kålrotschips.

Idén till detta kom till av en ren slump. Jag hade fått för mig att jag skulle köpa en kålrot med sedan visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med den, så den blev liggande ett tag i kylskåpet.. Till slut började den dock se en smula ledsen ut så jag tänkte att 'äh, vi skär den i lite smala strimlor, stänker lite olja och flingsalt över och skjutsar in den i ugnen så får vi se vad som händer, kan väl inte bli alltför tokigt'. Och oj så rätt jag hade, inte tokigt för fem öre, utan bara väldigt, väldigt gott!

Kålrot har ju en lite speciell smak och detta framhävdes alldeles ypperligt genom ugnsrostningen. Olja och flingsalt gjorde det hela lite mer 'chips-likt'. Så här kommer receptet på de goda rotfruktschipsen:

Kålrotschips

Ingredienser:

1 kålrot
Olja
Flingsalt

Gör så här:
Skala kålroten och strimla i så tunna bitar som du bara kan. Använd gärna en potatisskalare. Detta är dock lite tröttsamt men väl värt det. Lägg sedan kålrotsbitarna på ett bakplåtspapper, ringla över lite olja och strö flingsalt. Rosta sedan i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. (Tiden beror på bitarnas tjocklek). Rör om ofta så att de inte bränns. Lägg sedan upp i en skål och ät som delikata och hemmagjorda chips.

Indisk grönsakspytt



Indisk grönsakspytt

Kryddmixen med nejlikor och ingefära sprider en härlig doft. Och ruggiga höstkvällar kan denna exotiska indie-rätt låta tankarn flyga iväg från ett regnigt och grått Sverige till ett färgsprakande och varmt Indien..

Ingredienser:

2 portioner

6 potatisar
2 morötter
1/2 blomkålshuvud, ca 300g
1 tsk garam masala
1/2 tsk gurkmeja
2 msk smör
1 tsk salt
2 msk färsk, hackad
koriander eller persilja

Sås:
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk färsk, hackad mynta eller
1 tsk torkad

Gör så här:
Skala potatis och morötter och skär dem i lite större tärningar. Dela blomkålen i små buketter. Fräs garam masala och gurkmeja i smör i en stor stekpanna. Lägg i grönsakerna, salta och stek ca 15 min. Strö över koriander. Smaksätt yoghurten med vitlök och mynta. Servera pytten med såsen och ett gott bröd.


Kryddheta räkor



Denna härligt kryddstarka skaldjurssås är en stor favorit hos mig, speciellt nu i höstmörka tider då en värmande gryta känns som det enda rätta. Jag brukar välja att servera den till bred tagliatelle men det är upp till var och en. Ett gott tips är dock att, med en potatisskalare, hyvla morötter i långa, smala strimlor och låta koka med i pastavattnet under de sista minutrarna. Sockerärtor är dessutom mycket gott att ha till!

Kryddheta räkor
4 portioner

Ingredienser:
400 g frysta räkor, skalade
1 burk hela tomater
2-3 paprikor
1 dl matlagningsgrädde
2 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
3 msk chilisås
½ tsk salt

Gör så här:
Tina räkorna. Häll av spadet från tomaterna och låt de rinna av en stund. Skär tomaterna i bitar. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och strimla paprikorna. Värm olja i en gryta och tillsätt kryddorna. Lägg i räkorna, rör om och låt dra en stund. Ta upp räkorna och låt vila tills resten av såsen är färdig. Lägg ner tomaterna och paprikan och tillsätt chilisås. Salta och låt koka utan lock i 10 minuter. Blanda i matlagningsgrädden och låt koka i ytterligare några minuter. Lägg ner räkorna igen så att de bli varma. Servera med pasta eller ris.

Anna Lenas bönsallad


Denna bönsallad serverade jag bland annat på min studentbuffé för ett antal år sedan. Sedan dess har den halvt och halvt fallit i glömska men när jag letade runt bland mina recept härom dagen fann jag den. Så gårdagens middag fick bli en liten variant av denna härliga bönblandning tillsammans med nykokt tagliatelle. Mycket gott!

Anna Lenas bönsallad
4-6 port

Ingredienser:
3-4 dl kokta kikärter
3-4 dl kokta vita bönor
1 påse valnötter (hackade)
3 dl riven ost (herrgårds eller västerbotten)
1 kruka/½ paket ruccolasallad
1 rödlök
Soltorkade tomater

Dressing:
½ dl balsamvinäger
⅔ dl olivolja
1 krossad vitlöksklyfta
Örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Gör dressingen och blanda med bönor och kikärter. Om man kokar bönor och kikärter själv så häll på dressingen när de fortfarande är varma så kryper dressingen in och det blir jättegott. Hacka ruccolasallad och riv osten. Skiva rödlök och soltorkade tomater samt hacka valnötterna och blanda sedan ner alltihop i bönblandningen.

Filtallrik med färsk- och torkad frukt


Söndagmorgonen serverade en riktigt god filtallrik med apelsin, kiwi, torkade aprikoser och müsli!

Fruktmellis med keso och kokos


Ett gott och nyttigt mellanmål som passar såväl före som efter träning, eller bara när man känner att man är sugen på något fruktigt och mumsigt!

Fruktmellis med keso och kokos

Ingredienser:
Apelsin
Äpple
Kiwi
Keso
Hackade nötter
Kokosflingor
Kanel

Gör så här:
Skala och skär frukterna i mindre bitar. Tillsätt keso i önskad mängd och strö över hackade nötter. Toppa med kokosflingor och strö över kanel. Ät och njut!

Kikärtor och hummus



Igårkväll lade jag en rejäl mängd torkade kikärtor i blöt så nu har jag kokat dem och gjort en stor sats hummus.

Hummus

Ingredienser:
3 dl kokta kikärter
2 msk tahini (sesampasta)
2 st vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
salt
vatten

Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en slät smet. Smaka av med med salt och peppar och späd eventuellt med vatten för tunnare konsistens.

4 oktober - Kanelbullens dag!


Idag är det den 4:e oktober vilket betyder Kanelbullens dag! Och givetvis så firas den. I helgen fick det bli ett stort bullbak och här kommer mitt bästa recept på dessa ljuvliga kanelbullar som kan njutas i oändlighet!

Kanel- och kardemummabullar
ca 50 st

Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
14 – 15 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 msk mald kanel

Garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°. Häll degspadet över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Rör ihop fyllningen. Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 cm. Fördela fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

God smörgås


En halvmulen söndagsförmiddag som denna kan man sitta inne och äta frukost hur länge som helst. Speciellt bra passar det när man är hemma och hälsar på - frys, kyl och skafferi är fullproppade med mumsiga saker. Så det är bara att mysa på, dricka kaffe, lösa korsord och äta gott. Och när man dessutom bakade bröd häromdagen passar det utmärkt med någon extra smörgås, här med keso, rucola och tomat! 

RSS 2.0