Marängspöken

Buhuu nu är det halloween. Dessa små marängspöken är inte särskilt skrämmande men goda, enkla att göra och otroligt söta!
 
Marängspöken
 
Ingredienser:
2 st äggvitor
1,5 dl strösocker
10 g mörk choklad
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna i en rundbottnad skål först på lågt varv några minuter. Öka farten och tillsätt sockret lite i taget.
Vispa till en blank fast smet. sätt en slät tyll i en spritspåse och spritsa ut höga toppar på en plåt med bakplåtspapper. Gör små armar genom att nudda dem lätt med ett finger. 
Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt dem svalna och se till att de står torrt. Smält chokladen och vik ihop en bit smör- eller bakplåtspapper till en strut med pyttelitet hål. Häll i den smälta chokladen och spritsa ut ögon på spökmarängerna. Förvara torrt, helst i låda med lock.
 
// L
 

Rosa smoothie

Oktober är känd som den rosa månaden då vi uppmärksammar bröstcancer och forskningen kring densamma. På min jacka sitter ett rosa band och denna månad blandas även många smoothies i samma vackra kulör.
 
Rosa smooothie, 1 glas
1 dl mjölk
1/2 dl kesella
1/2 avokado (Detta är hemligheten bakom en krämigare och fylligare smooothie)
1/2 banan
1 dl frysta hallon
 
Gör såhär: Mixa ingredienserna i en blender. Häll upp i glas och dekorera med hallon.
 
//L

Bananbröd

Bananen är inte bara en god energikälla, den är bevisat bra för hjärtat och naturligt lugnande så varför inte använda den som bas i bröd? Summan av detta recept är ett bröd med en knaprig skorpa och ett mjukt och saftigt innehåll.
 
Bananbröd, 2st
 
Ingredienser:
4-5 st bananer
2 1/2 dl nötter (tex paranötter,mandlar eller valnötter)
3 dl vetegroddar
2-3dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl fiberhusk
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt (eller en nypa flingsalt)
5 msk linfrön
500g kesella/kvarg
1 dl honung
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att mosa bananerna och hacka nötterna. Blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan /kvarg, honung, de hackade nötterna & bananerna. Häll ner smeten i två smorda, avlånga brödformer, strö över solros-& pumpafrön samt kanel över brödet. Tryck ned fröna lite så dem fastnar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter. Pensla brödets yta lite lätt med vatten då och då, för att dem inte ska brännas vid. Om brödet trots detta börjar brännas lägg då på folie och fortsätt grädda. Då brödet har fått en fin brun färg och fortfarande är rätt så mjukt så vet du att det är färdigt och redo för att avnjutas.
 
//L

Chokladgratinerade fikon

Fikon är inte bara vackra, de är oerhört goda också! Dela dem i två delar, lägg på en bit mörk choklad (kring 70%), skjut in i ugnen i och låt gratineras i ungefär 8 minuter. Servera med lättvispad grädde.
 
//L

RSS 2.0