Surdegsgrund: Rågsurdeg

Nu har det blivit dags för att slå ett slag för surdeg och surdegsbröd här på Kaneläpple. Denna brödform är idealisk ur den synpunkt att den inte kräver några exakta hålltider, den är flexibel på de flesta sätt och är därmed fördelaktig för alla oss som har ett aktivt och ganska spontant liv. Med andra ord; om det sägs att jäsningstiden är ca 10-12 timmar men den "råkar" få jäsa ett helt dygn så är det ingen katastrof.
Surdegsbröd kan med lätthet varieras till tusen; med olika mjölsorter, nötter, frön, frukt och kryddor. Bakning kan göras till en-portionsbröd, limpor, baguetter eller stora runda bröd. Det finns egentligen inga riktiga regler vad gäller surdegsbröd, endast fantasin sätter stopp! Surdegsbröd blir mycket saftiga, mättande och hälsosamma. Brödet har lång hållbarhet även om det ligger framme, och att frysa in går utmärkt. Så, finns det egentligen någon anledning till att inte sätta igång en surdeg - hm, näe..
Varsågod, här kommer en steg-för-steg-beskrivning om hur du gör en surdegsgrund på rågmjöl.

Rågsurdegsgrund

Dag 1
Blanda ihop 65 g rågmjöl och 125 g kallt vatten i en bunke. Sätt på lock eller plasta in. Låt stå i rumstemperatur.

Dag 2
Mata med 65 g vatten och 65 g rågmjöl. Rör om och låt stå i rumstemperatur med lock eller plast.

Dag 3
Mata surdegen igen med 65 g vatten och 65 g rågmjöl, sätt på lock eller plast. Ställ in i kylen.

Dag 4
Mata igen med 65 g vatten och 65 g rågmjöl. Sätt på lock eller plast och ställ in i kylskåpet.

Dag 5
Äntligen dags för brödbakardagen. Baka det bröd du vill baka och spara resten av surdegen. Den kan nu förslagsvis flytta över till en glasburk med lock som förvaras i kylskåp. Mata den ca en gång i veckan med 65 g vatten och 65 g rågmjöl så håller den sig pigg och kry.

/M

Kommentarer
Postat av: Linda

Nu jäklar ska jag sätta i gång en surdeg på måndag!! :)

2012-06-15 @ 11:31:34
Postat av: Maria

Ja men gör det! Lovar att det är lätt som en plätt.

Jag kan agera personlig surdegscoach ;)

2012-06-15 @ 16:54:09
URL: http://kanelapple.blogg.se/
Postat av: Carro

åå jag har undrat hur man gör! bra där! måste testa någon gång!

2013-05-17 @ 19:08:53
URL: http://carolineannamarie.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0