Surdegsbröd på rågmjöl

När surdegsgrunden väl har surnat/börjat leva är det dags att omvandla den cementliknande röran till något så fantastiskt gott som surdegsbröd. Här kommer ett recept på den enklaste av alla varianter, som endast innehåller tre ingredienser: rågmjöl, vatten och salt. Mer behövs inte för att få till ett bröd. (Tänk på det nästa gång du tittar i innehållsförteckingen på limpan i affären ..) Dock är ju jäsningsprocessen något som tar lite tid, men tidsspannet är stort, men ungefär 'över natten' brukar vara en lagom hållpunkt.

Surdegsbröd på rågmjöl
2 limpor

Ingredienser
1,25 dl rågsurdegsgrund
6 dl (600 g) ljummet vatten
ca 15 dl (ca 900 g) rågmjöl
1 msk salt

Gör så här

Dag 1
Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en deg, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand. Plasta in bunken eller täck med våt handduk och låt stå till nästa morgon.

Dag 2
Nu bör degen ha jäst ordentligt. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma till runda eller avlånga bröd. Lägg bröden på en plåt och låt jäsa cirka 1 timme övertäckta med handduk. Värm ugnen till 250°C. Pensla bröden med lite vatten, snitta och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.  Sätt gärna in en kopp med vatten för att få ånga i ugnen. Sänk sedan värmen till 200°C, öppna ugnen och släpp ut ångan. Grädda i ytterligare 15 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Ät och njut!

/M

Kommentarer
Postat av: Linda

Det ser himmelskt gott ut...

2012-06-15 @ 11:32:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0