Kryddade sötpotatisklyftor med chilimajonäs och hemmagjord pepper cranberry ketchup

Fredagsmysmiddag med kryddade sötpotatisklyftor, chilimajonäs och hemmagjord pepper cranberry ketchup. Till det serverades Västerbottenost burgare, mumsigt värre! Att tänka på är att göra chilimajonäsen i god tid innan så att den hinner kylas i kylen och tjockna.
 
Detta var första gången jag gjorde min egna ketchup, men verkligen inte den sista!
 
Kryddiga sötpotatisklyftor
 
Ingredienser: 
Sötpotatis
Kanel
Paprikakrydda
Olivolja
Salt
 
Chilimajonäs
 
Ingredienser: 
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk färskpressad limejuice
1 vitlöksklyfta
1/4 tsk vitpeppar
1/2 dk ekologisk kokosolja
1 dl rapsolja
 
Pepper Cranberry Ketchup
 
Ingredienser: 
 
2 stora röda paprikor 
1 dl torkade tranbär
2 soltorkade tomater, torra 
1 lime
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
1/2 tsk mineralsalt
 
 
Så här gör du:
 
Kryddiga sötpotatisklyftor, Skär sötpotatisen i jämna, halvtunna och avlånga bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över olivolja, salt, kanel och paprikakrydda. Rör runt så all potatis får suga åt sig av blandningen. Ställ i ugnen på 225 grader i 50 minuter tills de fått en fin färg och blivit lagomt sega och krispiga.
 
Chilimajonäs, Smält kokosolja försiktigt genom att värma den i ett vattenbad på spisen några minuter. Blanda sedan rapsolja med kokosolja. Ta fram en mixerkanna och knäck i ett ägg, äggulor, limejuice, vitlök, salt, peppar, chilipulver och senap. Kör i 5 sekunder tills det är blandat, börja sedan droppa i oljeblandningen genom hålet i mixertaket. Det ska ta cirka 5 minuter att få till en perfekt majonäs. Häll i en skål och ställ i kylen att tjockna. 
 
Pepper Cranberry Ketchup, Lägg de soltorkade tomaterna och tranbären i blöt. Rosta paprikan i ugnen i ca 10 minuter och lägg i mixern tillsammans med urkramade tomater och tranbär. Pulsa några gånger, häll i lime, sambal oelek, salt och honung och kör i 30 sekunder på full effekt. Konsistensen ska bli mjuk som kethcup. Häll upp i en skål.
 
Lägg upp fint på tallrik med skålar, servera och njut. Trevlig helg med er alla!
 
/Linda
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0