Tofuyoghurt med blandade bär och nötmüsli

Jag blev lite småförälskad i tofuyoghurten jag gjorde härom veckan så har hunnit med två omgångar till och experimenterat med lite olika bär. Här med svarta- och röda vinbär, hallon och jordgubbar. Mycket gott!
Höstig skogspanna

ca 300 g vitkål
Parmesanost
Gör så här
Mangosmoothie med kanel

Müsli med nötter och tranbär

Vi går mot härliga tider - ja, äppeltider!

Äppelsäsongen är snart här - underbart!
Äppelkrämsbägare med keso och dinkelpuffar

Vickes superknäcke

Ett enormt välsmakande bröd fullproppat med bara en massa nyttigheter! Godare än vilken kaka som helst. Ät och njut! Brödet innehåller inget vanligt mjöl alls utan enbart mandelmjöl (finmalda mandlar) och kokosnötsmjöl. Vill man ha ännu mer "bröd"-smak kan man tillsätta brödkryddor i smeten, eller strö kummin ovanpå tillsammans med flingsaltet.
Vickes superknäcke
1 plåt
Ingredienser
1 ägg
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl linfrön
1 dl mandelmjöl
1 dl pumpakärnor (eller sesamfrön, eller blanda båda)
3 msk kokosnötmjöl
Flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, vatten och salt. Blanda alla torra ingredienser i en egen skål och höll sedan ner i äggsmeten och blanda väl. (Om degen känns för lös kan man tillsätta lite mer kokosmjöl och känns den för kompakt så tillsätt mer vatten)
Klicka ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt och platta ut den väl, ju tunnare desto torrare och mer knäckelikt. Väljer man istället att gör den tjockare blir det mer likt bröd.
Pensla med vatten och strö flingsalt på, tryck till saltet lite lätt. Grädda i ca 20-30 minuter.
Vill man ha brödet mer torrt måste den stå längre, ev stäng värmen och låt det stå kvar i ugnen på eftervärmen.
Tigerräkor i vitlök och chili

Lakritsglass

Jag älskar saltlakrits i alla dess former, och denna halvt improviserade lakritsglass blev verkligen hur god som helst! Den knapriga och starka turkiska pepparn fick samsas med rinnande lakritskola och choklad från ploppen. Barnsligt gott!
Lakritsglass
4 portioner
Ingredienser
2 paket lättvaniljglass
1 påse turkisk peppar
3 st plopp lakrits
Gör så här
Ta fram glassen och låt den tina en aning. Skär i kuber, lägg i en skål och mjukrör. Krossa turkisk peppar-karamellerna och dela ploppen i mindre bitar. Blanda ihop alltsammans och servera i portionsskålar.
.. Och även fjällvärlden kan erbjuda risotto

En alldeles delikat kantarellrisotto med parmesan, matvete och sojastrimlor tillagad på triangiakök!
Rom - en helt underbar stad!

Veckan i Rom har varit helt fantastisk på alla sätt och vis. Staden är som ett enda stort antikt museum. Så otroligt många vackra, gamla byggnader och mäktiga sevärdheter!
Här kommer ett litet smakprov på all den goda mat vi åt, risotto med skaldjur. Delicious!
Tofuyoghurt med bär
Den här tofuyoghurten tyckte jag lät så spännande att jag helt enkelt blev tvungen att testlaga. Kände mig väldigt intresserad av hur det skulle smaka med den mixade silkestofun. Jag valde att blanda blåbär och hallon men det går nog bra med vilka bär eller frukter som helst, dock skulle jag anta att de behöver vara rätt saftiga, så förslagsvis björnbär, jordgubbar, mandarin, apelsin, nektarin, persika..
Silkestofu finns i hyllan med asiatiska varor i affären.
Tofuyoghurt med bär
2 port
Ingredienser
350 g silkestofu
1 msk agave-/lönnsirap
1 msk citronsaft
en nypa salt
1 krm vaniljpulver alt. 1 tsk vaniljsocker
2 dl blåbär och/eller hallon
Kanel
Müsli, nötter
Gör så här
Skär tofu i mindre bitar och lägg tillsammans med honung, citronsaft, vanilj och salt i en bunke/skål och mixa det med en stavmixer. Blanda därefter ner blåbär och hallon i blandningen och rör om. Lägg upp "yoghurten" i en skål och toppa med exempelvis nötter, gryn eller flingor. Pudra över lite kanel.
Champinjoner med örter och vitlök

Ett gott tillbehör eller som tapasrätt. Låt gärna champinjonerna stå en stund så hinner örtoljan gotta in sig riktigt ordentligt! Det går även bra att ta annan svamp om man föredrar det.
Champinjoner med örter och vitlök
Ingredienser
10 stora champinjoner
5 soltorkade tomater i olja
3 klyftor vitlök
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
0,5 dl färska örter som oregano, dragon och basilika
Gör så här
Dela chaminjonerna i mindre skivor. Blanda olja och tomatpuré. Hacka tomaterna och örterna och tillsätt. Pessa ned vitlöksklyftorna. Häll sedan blandningen över champinjonerna och blanda väl. Låt det sedan stå i kylskåp till servering.
Cevichè

Läskande gott en het sommarkväll! Fisken kan varieras och räkor kan tillsättas, ta det du gillar bäst!
Cevichè
4 portioner
Ingredienser
200 g lax
200 g vit fisk (ex. hoki)
1 st mango
6 st lime
1 st apelsin
1 st röd chili
2 st salladslökar (el. 1 rödlök)
1 klyfta vitlök
1 kruka (thai)basilika (alt. mynta eller koriander)
1 msk socker
salt, peppar
Gör så här
Pressa lime och apelsin i en bunke. Finhacka lök, chili och basilika och blanda ner. Hacka fisk och mango i ca 1 cm stora kuber och blanda med resten. Tillsätt socker, salt och peppar. Låt stå i kylen minst en halvtimme. Rör om lite då och då. Servera i glas.