Handskurna mandel-pepparkakor

 
 
Dessa gör jag och min mamma varje jul och de är helt klart dom godaste pepparkakorna jag smakat!
 
Handskurna mandel-pepparkakor
 
Ingredienser:
 
2 dl sötmandel
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk bikarbonat
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
2 tsk kanel
6 del vetemjöl
 
Gör såhär: 
  1. Mät upp smör, strösocker och sirap. Låt smöret bli rumsvarmt, hacka mandeln under tiden.

  2. Hacka mandeln grovt. Använd en vass kniv.

  3. Rör ihop smöret (som nu helst ska vara rumsvarmt), sockret och sirapen. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

  4. Tillsätt bikarbonat, ingefära, nejlika och kanel. Rör ihop.

  5. Tillsätt den hackade mandeln och rör ihop till en jämn smet.

  6. Mät upp mjölet i litermått eller väg det (så att du inte tar för mycket, vilket man oftast gör om man gräver med decilitermått). 

    Tillsätt vetemjölet och rör ihop till en jämn smet.
  7. Ta upp degen på ett bakbord och tryck ihop och forma degen till två stycken avlånga rullar. Forma rullarna runda, ovala eller fyrkantiga beroende på vilken form du vill ha på dina pepparkakor. 

  8. Linda in rullarna i plastfolie och lägg in rullarna i kylskåpet minst 3 timmar. 

    (Rullarna håller sig åtminstone 2 veckor i kylen. De går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.)

  9. Ta fram rullarna och skär med en vass kniv tunna skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper, eller använd teflonplåtar.

    Tänk på att pepparkaksdegen bör vara kylskåpskall när du skär, annars så deformeras de lätt och går även sönder lättare. Så låt inte degen vara framme längre än nödvändigt i rumstemperatur. Blir den för mjuk så lägg in den i kylen eller frysen en stund och försök att skära pepparkakorna i samma tjocklek. Om de blir i olika tjocklek sortera de tunna och tjocka för sig och grädda dem för sig på olika plåtar. Annars kommer de tunna bli brända och de tjocka blir mjuka i mitten om de inte gräddas tillräckligt länge. Tänk på att gräddningstiden blir mycket kortare för de tunna pepparkakorna. 

  10. Grädda mitt i ugnen i 175°C (gäller även varmluft) ca 9-10 min för "normaltjocka", 11-12 min för lite tjockare men om du gör dem riktigt tunna kan det räcka med 7 minuter så håll koll.

     

    //L


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0