Laxbakelse med avokado och äpple

Ingredienser
400 g kallrökt lax i skivor
2 avokador
4 msk crème fraiche
rivet skal av 1/2 lime
1 msk färskpressad limejuice
1 liten rödlök
1/2 äpple (à 75 g)
1 1/2 krm kajennpeppar
salt
Sallad
1/2 dl pinjenötter
1/2 ask salladsärter (à 75 g)
1 påse späda salladsblad (à 70 g)
3 msk olivolja
1 1/2 msk vit balsamvinäger
2 tsk flytande honung
2 krm salt
1 krm peppar
Gör så här
Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Mosa avokadon och blanda med crème fraiche, limeskal och limejuice i en bunke. Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Finhacka 1/4 av den kallrökta laxen. Blanda lök, äpple och lax med avokadoröran. Krydda med kajennpeppar. Smaka av med salt.
Lägg ut resten av laxskivorna lite omlott på två bitar plastfolie. Lägg ut avokadokrämen som en sträng i mitten på varje "laxbotten". Rulla ihop varje till en rulle med hjälp av plastfolien. Tvinna ihop sidorna som en smällkaramell – rullen ska bli hård och tät. Lägg rullarna minst 2 timmar i frysen.
Sallad: Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna under omrörning. Skär salladsärterna i strimlor på längden. Blanda olja, vinäger och honung till en dressing. Krydda med salt och peppar. Förbered hit.
Vid servering: Ta fram de frysta rullarna 1–3 timmar före servering, tiden beror på hur länge de legat i frysen. Ta bort plastfolien och skär varje rulle i skivor, 2 till varje portion, när de tinat så pass mycket att de går att skära i. Lägg laxbitarna på en tallrik och låt dem tina helt.
Fördela sallad och salladsärter på tallrikar. Lägg laxrullarna på varje tallrik. Ringla över dressingen och toppa med pinjenötterna.
/M