Skärgårdslimpa

När jag bakar bröd och säger att jag bakar "mitt vanliga bröd" är det denna grova filmjölkslimpa med lingon jag menar. Den är en klar favorit, både hos mig och mina nära och kära - superlätt och supergod!
I förmiddags slängde jag ihop ett bröd av detta slag som avnjöts med hummus, goda grönsaker, färsk hemodlad persilja och sist men inte minst; mycket trevligt sällskap!
Ingredienser:
4-5 dl filmjölk, eller naturell yoghurt
1 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
1 dl kruskakli
1 dl krossade linfrön
1 dl hackade nötter (ex. hasselnötter, valnötter, sötmandlar)
0,5 msk flytande honung
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 msk kanel
3 dl frysta lingon
Brödform
Matfett till ugnsform
Ströbröd (/krossade linfrön/kruskakli)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader (175 varmluft). Blanda mjöl, gryn, kli och linfrö. Tillsätt salt och kanel och övriga ingredienser. Blanda väl. Smörj och bröa (använd gärna krossade linfrön eller kruskakl) en två liters brödform. Klicka ner smeten och grädda i ugnen i ca 45 minuter.
Lingon går att byta ut mot rivna morötter och gryn och mjölsorter kan varieras efter tycke och smak.
Surdegsbröd med morötter och solrosfrön

Att ständigt ha en surdeg levande kan jag verkligen rekommendera. Det är helt perfekt att bara kunna slänga ihop ett bröd när man får lust. Enkelt, enormt gott och med stora variationsmöjligheter. Denna gång fick det bli en limpa gjord på diverse mjölsorter, kruskakli, rivna morötter, solrosfrön och smaksatt med kanel. En riktigt höjdare!
26 september - Äpplets dag

Igår var det äpplets dag och såklart firades det av äppelälskarna nummer 1!
Smaskig Raw food-paj!

Skön söndag med långfrukost

Efter att ha vaknat utvilad och ovanligt pigg blev det en kort löprunda i en solig och härligt höstfärgad Stadsskog innan jag i lugn och ro kunde avnjuta dagens frukost med söndagstidningens allra mysigaste DN söndag. Söndagsförmiddagarna är lite smått heliga (även om de inte inkluderar kyrkobesök.. ), däremot tid att verkligen sitta ner och ta en extra kopp kaffe, en smörgås till, läsa en intressant artikel lite extra noga, drömma sig bort bland resereportagen, inspireras av spännande människor och bara ta det lugnt. Länge leve söndagslyxen!
Rödbetshummus

Igår testade jag att göra hummus med rödbetor - och vilken smaksensation det blev! Så denna delikata och vackert rosafärgade kikärtsröran kan jag varmt rekommendera.
Rödbetshummus
Ingredienser:
3 st färska rödbetor
300 g kikärtor (kokta och avrunna)
3 msk vatten
1 msk olivolja
0,5 msk sesamolja
2 st vitlöksklyftor
2 msk pressad citronsaft
1 msk spiskummin
2 tsk koriander
1 tsk cayennepeppar
Salt och peppar
Gör så här:
Skala rödbetorna och skär dem i mindre tärningar. Antingen kan de grillas i ugnen på grillvärme, ca 10 minuter eller kokas, ca 20 minuter. När de känns mjuka är de klara. Mixa då rödbetorna med kikärtor, en skvätt vatten och olivolja. Blanda i resten av ingredienserna och smaka av. Servera som tillbehör på buffé, som dip till grönsaksstavar eller på ett gott bröd. Jag valde surdegshårdbröd och det blev verkligen supergott! Jag provade även med att först lägga ett lager keso på brödet och sedan hummusen, även det blev tiptop.
Äppelmos

Här har det minsann kokats äppelmos! Två stora omgångar har det blivit. I den första satsen använde jag malen kanel vilket gjorde att moset fick en brunaktig färg. Till omgång nummer två fick istället några kanelstänger stå för den ljuvliga kanelsmaken. Båda två fungerade alldeles utmärkt. Kanelen fick även sällskap av en ordentligt dos ingefära och kardemumma.
Tips: när delar av vattnet ska hällas bort för att äppelmoset inte ska bli för löst - häll detta kokande 'spill-vatten' i ett glas eller en mugg. Det blir en kanongod varm äppeldryck!
Morots- och ingefärssoppa

Morots- och ingefärssoppa
- mot förkylning eller bara för att den är så god!
Rotfrukter är i säsong och med vitlök, gurkmeja, ingefära och citron i soppan är detta en dunderkur för immunförsvaret! Vackra färger och mycket smak ger näring och kärlek till höstmiddagen!
4 portioner
Ingredienser:
lite rapsolja
1 hackad gul lök
2 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
2 pressade vitlöksklyftor
6 stora morötter
1 stort äpple
6 dl grönsaksbuljong
Salt och peppar
Färsk basilika
Gör så här:
Fräs löken i oljan i en stor kastrull på medelvärme, i med ingefära, gurkmeja och vitlök. Skär morötterna och äpplet i bitar och fräs ett par minuter. Häll på buljong. Sänk värmen och låt det puttra tills morötterna har mjuknat. Mixa morotssoppan med mixerstav eller i en blender. Salta och peppra. Smaka eventuellt av med lite mer ingefära. Toppa soppan med färsk basilika och servera med surdegsbröd.
Utflykt till Äppelfabriken

Igår gjordes en utflykt till den (för oss) så omtalade Äppelfabriken! Den ligger på Färingsö en bit från Ekerö och är som mest känd för sitt musteri. Förutom detta erbjuder den även en trivsam liten gårdsbutik men blandade läckerheter, en vacker trädgård och ett växthus, men framförallt innrymmer den ett otroligt mysigt café - med en äppelpaj i aboslut högsta världsklass! Den var verkligen helt sagolik. Och vaniljsåsen som serverades till, mer äkta vaniljsås får man nog leta efter.. Så denna äppelpaj ger jag betyget 10 av 10 äpplen, självklart!
Det absolut godaste hårdbrödet görs på surdeg

Det finns ett hårdbröd som är godare än alla andra, och det är Fäbodknäcke Surdegsbröd, verkligen supergott!
Här avnjuts detta delikata bröd med Västerbottensost, färsk spenat, egenodlade körsbärstomater och färsk basilika. Smarrigt, fräscht och perfekt till en eftermiddagskaffe i solen!
Blåbärsfrossa

Mmm.. blåbär är ju bara för gott! Dags för en blåbärssmoothie till eftermiddagsfikat kanske!?
Äppel- och kanelsmoothie

Denna smoothie passar inte bara perfekt in på vår blogg utan är dessutom enormt god! (Och som ni säkert förstår hör detta ihop, äpple och kanel är lite av vår stora passion.)
1 stort äpple (välj din favoritsort, men valet för oss är det givna; Jona gold)
1 dl vaniljyoghurt
1 dl sojadryck (/eller mjölk)
Kanel, kardemumma, ingefära
Mixa allt och häll upp i ett stort glas! Här har jag även toppat med hemmagjord müsli för att göra den ännu mer mättande.