Godmorgonhälsningar från ett söndagssoligt Uppsala

Söndagskaffet ska såklart avnjutas i en mugg från Starbucks!
Rostade kikärtor

Att rosta kikärtor kräver viss planering eftersom de måste blötläggas över natten men i övrigt är det väldigt enkelt och blir dessutom väldigt, väldigt gott. Vi smakade rostade kikärtor första gången när vi var i Grekland i våras och tänkte sedan att 'äh, det där kan ju inte vara så svårt att göra själv'. Så på den vägen är det, vi letade runt efter lite tips och så blev det ett premiärförsök. Och det resulterade i en omgång till, och en till, och en till.. De är helt perfekta att ha hemma, bara ta en näve när man känner sig lite sugen på någonting! De rostade kikärtorna passar inte bara som snacks utan är även utmärkta att strö över en god sallad!
Använder man sig av ärter på burk blir de aldrig riktigt knapriga. Så lägg torkade kikärtor i blöt över natten och fördela de sedan på bakplåtspapper på en plåt och ugnsrosta ca en timme i 175 grader. Kryddningen kan varieras efter smak och tillfälle. Hittills har vi provat:
olivolja + finhackad vitlök + salt + peppar + rosmarin
soja + paprikapulver + cayennepeppar
soja + olja + salt + peppar + tandoorikrydda
olja + havssalt
Det går nog att prova med lite vad som helst, lycka till :)
Biscotti

Här kommer ett recept på de klassiska italienska skorporna som jag mer än gärna bakar och serverar till en kopp kaffe eller krossar och strör på lite vaniljglass. Gott och enkelt!
ca 50 st
Ingredienser:
150 g sötmandel
75 g rumsvarmt margarin
2 dl strösocker
3 ägg
7 dl (420 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200˚C. Hacka mandel grovt. Rör smör och socker poröst med elvispens vispar. Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. Ta upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.
Biscotti kan smaksättas på många olika sätt:
Chokladbiscotti
Blanda 2 msk kakao med mjölet. Rör ner 100 g finhackad mörk choklad i smeten samtidigt med den hackade mandeln.
Nötbiscotti
Byt ut mandlarna mot lika mycket nötter. Använd gärna olika sorter, ex. valnötter och/eller pistagenötter. Hasselnötter som först rostas i het stekpanna är väl värt att pröva, det blir riktigt gott!
Saffransbiscotti
Tillsätt ett kuvert saffran med margarinet och sockret och rör det poröst.
Julkryddad biscott
Rör ner 1 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk nejlikor.
Vegetarisk lasagne

6 portioner
Ingredienser
2 gula lökar
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
1-2 squash
1-2 aubergine
1-2 burkar krossade tomater à 400g
3-4 stjälkar selleri
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk sambal oelek
4 msk hackad basilika (färsk eller fryst)
Olivolja
Salt, peppar
1 paket färska lasagneplattor
1 paket keso à 500g
ca 1 dl riven ost, gärna Västerbotten eller parmesan
Gör så här
Skala och grovhacka lök. Tärna squash och aubergine. Fräs grönsaksblandningen i olivolja i en stor gryta. Häll på tomatkross och tillsätt buljongtärning och sambal oelek. Låt grytan koka på svag värme i 10-15 minuter. Smaksätt med salt, peppar och basilika.
Lägg blandningen i botten på en ugnssäker form. Dela lasagneplattorna i lämplig storlek och varva plattor med grönsaker och keso. Avsluta med grönsaksröran och toppa med riven ost.
Gratinerna i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 225° (varmluft 200°).
Rabarberchutney

Jag älskar rabarber i alla dess former! Den här rabarberchutneyn är både lätt att göra och smakar ruskigt gott. Godast är den på en skorpa eller en skiva gott bröd där man först brer ett lager med färskost eller keso och sedan toppar med rabarberkompotten. Speciellt philadelphiaost ger fin kontrast till den syrliga rabarbern.
Strimla ca 500 g rabarber och koka upp den med 1,5 dl flädersaft och 0,5 dl socker. Låt sjuda i 20-25 minuter och häll sedan den heta kompotten i en glasburk. Låt den svalna något och sedan är det bara att njuta.
Chokladmousse med avokado

Chokladmousse med avokado (2-3 pers)
3 mogna avokado
1 1/2 dl kakao
1/2 dl vatten
knappt 1 dl honung
färkpressad citronsaft
Mixa avokado. kakao, vatten och honung till en jämn och fluffig smet. Smaka av med färskpressad citronsaft och eventuellt lite mer honung. Servera med hallon.
Vaniljyoghurt med blåbär och kiwi

Regnmys!

Svalkande mango/passion smoothie till mellis!

Söndagslyx med hemmagjord müsli och nyplockade blåbär
/M
