Norrländsk gourmetpalt med skogens guld

Norrländsk gourmetpalt med skogens guld
ca 20 paltar
Ingredienser
1 pkt Kungsörnen Pitepalt
12 dl kallt vatten
Fyllning:
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyfta
ca 3-4 dl finhackad färsk vitkål
ca 200 g färska kantareller
100-150 g fetaost
Salt + peppar
Basilika, oregano, rosmarin, timjan
Till servering:
Pecorini romano/parmesan, flagad
Basilikapesto
Färsk rosmarin
Gör så här
Blanda 1 kg paltmix med ca 12 dl kallt vatten, blanda väl. Låt blandningen svälla 10 minuter. Fukta händerna med rikligt med vatten och forma palten till ca 20 bollar, något mindre än tennisbollar. (Du kan också välja att mjöla händerna – det ger palten en glansigare och jämnare yta.)
Platta till en palt åt gången i handen och fyll den med ca 1-2 matskedar av fyllningen. Knip ihop degen runt fyllningen till en boll och lägg på ett mjölat fat.
Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg ned palten, en och en, i vattnet och sjud i ca 45 min. Koka helst i två omgångar eller i två stora kastruller samtidigt. Dela palten i två delar och lägg upp på en tallrik, förslagsvis med ett stort salladsblad/vitkålsblad under. Strö över pecorini/parmesan-flingor, klicka på en tesked pesto och toppa med några färska rosmarinblad.
/M