Färska vårrullar med vitlöks- och chiliräkor samt het sesamdipp

 
Färska vårrullar med vitlöks- och chiliräkor och het sesamdipp

Här görs en rostad vitlöks- och chiliolja med sesam där hälften används som marinad till räkorna och resten till en god dippsås. Efter att ha lagat och ätit dessa delikata vårrullar kan både jag och V instämma i påståendet ”färska vårrullar är det nya tacos” – tror stenhårt att detta kommer bli uppföljaren till den väldigt goda (men kanske lite uttjatade) tacosen. Mexico goes Vietnam. Mycket gott, lätt att variera och anpassa efter tycke och smak, trevligt småplock och snabblagat! Som upplagt som ny trendmat.

 

Ingredienser

ca 8-12 st

 

3 vitlöksklyftor

1 urkärnad chili

2 msk rapsolja

4 msk sesamolja

300 g skalade räkor

100 g tunna glasnudlar

1 gurka

4 morötter

6 vårlökar/salladslökar

saften från 1,5 lime

1,5 msk fisksås

1 tsk strösocker 

runda rispapper

färsk koriander/basilika

 

Dippsås

2 msk av chili-vitlöks-sesamoljan

2 msk ljus soja

saften från 1 lime

1/2 tsk strösocker

 

Gör så här

Börja med oljan till räkorna och dipp­såsen. Strimla chili och vitlök fint och lägg i en kastrull tillsammans med matolja. Rosta på medelvärme tills vitlöken är gyllenbrun. Tillsätt sesamolja och rör om noga. Ta av oljan från plattan och låt svalna. Ta undan 2 msk av oljan till dippsåsen och sväng runt resten av oljan med de skalade räkorna. Låt dem marinera under tiden övriga ingredienser förbereds.

 

Lägg ner glasnudlarna i kokande vatten och dra bort kastrullen från värmen. Låt stå tills nudlarna är mjuka och skölj dem sedan i rikligt med kallt vatten. Lägg upp nudlarna på ett stort fat.

 

Strimla gurka och morot riktigt fint, gärna med en mandolin. Lägg upp bredvid nudlarna. Dela salladslöken en gång på längden och strimla sedan till tunna stavar. Lägg på fatet. Rör samman limejuice, fisksås och socker och fördela denna dressing över nudlar och grönsaker. Sväng runt försiktigt så att allt tar smak av dressingen.

 

Rör samman alla ingredienser till dippsåsen och ställ åt sidan.

 

Häll hett vatten i en vid skål/ugnsform. Lägg ned ett rispapper i taget, ca 10 sekunder tills det blir mjukt. Lägg ut pappret på en ren kökshandduk och lägg på lite av all fyllning, räkor, nudlar och grönsaker, samt färsk koriander/basilika. Lägg inte på för mycket fyllning för då blir det svårt att rulla ihop vårrullen.

 

Vik först över ”botten” av rispapperet över fyllningen och sedan sidorna så att du får en ganska tajt rulle. Rispapperet kan ganska lätt gå sönder så var lite försiktig. Lägg rullen på en lätt fuktad tallrik eller skärbräda och fortsätt göra resten av rullarna. Servera rullarna tillsammans med dippsåsen.

 

/M


Kommentarer
Postat av: milla

Vad spännande detta verkar:)

2013-07-16 @ 23:23:56
URL: http://millashalsoblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0