Grillad pizza med rostad paprika och pesto

Som sagt, grillad pizza - gottigott! Här toppas de med rostad paprika, pesto och mozzarellaost.
Ingredienser
1 sats pizzadeg
6 msk basilikapesto
100 g grillad strimlad paprika i olja
1 förp. minimozzarella (à 150 g)
ev. rostade pinjenötter
ströbröd av majs (polenta)
flingsalt, svartpeppar, oregano
färsk basilika
Gör så här
Följ anvisningen för tillagning av pizzadegen. Pudra en plåt lätt med ströbröd av majs/polenta. Lägg i rundlarna så de får en "panerad" yta. Det gör att degen inte fastnar på gallret. Lägg den "panerade" sidan på gallret och grilla 2–3 minuter, tills den fått lite färg på undersidan. Obs! Grilla utan lock.
Lägg rundlarna med den opanerade sidan i ströbrödet. Lägg på pesto, paprika och mozzarella på den grillade sidan. Lägg tillbaka pizzorna på grillen. Grilla nu med lock. Temperaturen bör vara 225– 250°C när locket är stängt. Låt pizzorna bakas klara och tills osten smält.
Salta, peppra och strö ev. över pinjenötter och basilikablad vid servering.
/M
Grillad spenatpizza med fetaost

Att lägga pizzan på grillen blev en stor succé, både för mig personligen och för mina middagsgäster (käre mor, far och bror). Denna pizzavariant toppas med vitlöksfräst spenat, smulad fetaost, pistaschnötter och torkade fikon, samt lite balsamico.
Ingredienser
1 sats pizzadeg
2 vitlöksklyftor
500 g färsk spenat
4 msk pistagenötter
200 g fetaost
4 msk torkade, hackade fikon
1/2 strimlad rödlök
ströbröd av majs (eller vanligt)
2 msk olivolja
flingsalt, svartpeppar
balsamico
Gör så här
Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Fräs vitlöken utan att den tar färg i olja i en stor stekpanna. Tillsätt spenaten i omgångar och fräs den så att den sjunker ihop. Häll av vätskan. Krydda med salt och peppar.
Rosta nötterna lätt i en het stekpanna. Hacka dem grovt.
Dela pizzadegen till önskat antal pizzor. Kavla varje del till en avlång platta eller små rundlar.
Pudra en plåt lätt med ströbröd. Lägg i plattan så den får en "panerad" yta. Det gör att degen inte fastnar på gallret. Lägg den "panerade" sidan på gallret och grilla 2–3 minuter, tills den fått lite färg på undersidan. Obs! Grilla utan lock.
Lägg plattan med den opanerade sidan i ströbrödet. Smula på fetaosten och fördela spenatblandningen på den grillade sidan. Lägg tillbaka pizzan på grillen. Grilla nu med lock. Temperaturen bör vara 225– 250°C när locket är stängt. Låt pizzan bakas klar och tills osten smält. Strö på fikon, hackade pistaschnötter och ringla över lite balsamico.
/M
Grillad pizza - Pizzadeg
Grillad pizza
Pizza på grillen, går det? Japp, och det blir fantastiskt gott. Kavla ut degen, grilla ena sidan, vänd, lägg på fyllning och grilla igen. Variationsmöjligheterna är oändliga, från storlek till fyllning – matig, salt, syrlig eller söt – valet är ditt, och – eller – dina gästers! Originalrecepten kommer från Buffé nr 5 2013 men jag tog mig friheten att göra vissa ändringar.
Pizzadeg
Det finns pizzadegar och så finns det pizzadegar. Med den här degen uppnår du pizzaperfektion – bästa degen om du ska tillaga pizzan på grillen!p
Ingredienser (4 port)
25 g jäst
2 1/2 dl vatten (37°C)
4-5 dl vetemjöl special
2 dl fullkornsdinkel
1 tsk salt
2 msk olivolja
Gör så här
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Häll i mjölet, lite i taget, samt salt och olja. Knåda för hand ca 10 minuter eller i maskin ca 5 minuter. Låt degen jäsa, övertäckt med bakhandduk, ca en timme till dubbel storlek.
Beroende på använding/önskemål; kavla ut degen till fyra avlånga pizzor eller ca åtta runda bottnar.
/M
Enchiladas på tapasvis

Ingredienser
4 mjuka tortillabröd
4 msk färskost/philadelphia
50 g färsk, sköljd spenat
6 skivor kallrökt lax (/salami)
ca 30 g fetaost
svartpeppar
olivolja, till stekning
Gör så här
Bred på färskost på tortillabröden. Fördela spenat samt 1 1/2 skiva lax på varje bröd. Strö över fetaosten och peppra. Rulla ihop till rullar.
Värm olivolja i en stekpanna. Stek de fyllda rullarna först med skarven nedåt så de fäster ihop, rulla sedan runt dem i pannan tills de har fått fin färg. Skär i lagom breda bitar och lägg upp på serveringsfat.
Färska vårrullar med vitlöks- och chiliräkor samt het sesamdipp

Här görs en rostad vitlöks- och chiliolja med sesam där hälften används som marinad till räkorna och resten till en god dippsås. Efter att ha lagat och ätit dessa delikata vårrullar kan både jag och V instämma i påståendet ”färska vårrullar är det nya tacos” – tror stenhårt att detta kommer bli uppföljaren till den väldigt goda (men kanske lite uttjatade) tacosen. Mexico goes Vietnam. Mycket gott, lätt att variera och anpassa efter tycke och smak, trevligt småplock och snabblagat! Som upplagt som ny trendmat.
Ingredienser
ca 8-12 st
3 vitlöksklyftor
1 urkärnad chili
2 msk rapsolja
4 msk sesamolja
300 g skalade räkor
100 g tunna glasnudlar
1 gurka
4 morötter
6 vårlökar/salladslökar
saften från 1,5 lime
1,5 msk fisksås
1 tsk strösocker
runda rispapper
färsk koriander/basilika
Dippsås
2 msk av chili-vitlöks-sesamoljan
2 msk ljus soja
saften från 1 lime
1/2 tsk strösocker
Gör så här
Börja med oljan till räkorna och dippsåsen. Strimla chili och vitlök fint och lägg i en kastrull tillsammans med matolja. Rosta på medelvärme tills vitlöken är gyllenbrun. Tillsätt sesamolja och rör om noga. Ta av oljan från plattan och låt svalna. Ta undan 2 msk av oljan till dippsåsen och sväng runt resten av oljan med de skalade räkorna. Låt dem marinera under tiden övriga ingredienser förbereds.
Lägg ner glasnudlarna i kokande vatten och dra bort kastrullen från värmen. Låt stå tills nudlarna är mjuka och skölj dem sedan i rikligt med kallt vatten. Lägg upp nudlarna på ett stort fat.
Strimla gurka och morot riktigt fint, gärna med en mandolin. Lägg upp bredvid nudlarna. Dela salladslöken en gång på längden och strimla sedan till tunna stavar. Lägg på fatet. Rör samman limejuice, fisksås och socker och fördela denna dressing över nudlar och grönsaker. Sväng runt försiktigt så att allt tar smak av dressingen.
Rör samman alla ingredienser till dippsåsen och ställ åt sidan.
Häll hett vatten i en vid skål/ugnsform. Lägg ned ett rispapper i taget, ca 10 sekunder tills det blir mjukt. Lägg ut pappret på en ren kökshandduk och lägg på lite av all fyllning, räkor, nudlar och grönsaker, samt färsk koriander/basilika. Lägg inte på för mycket fyllning för då blir det svårt att rulla ihop vårrullen.
Vik först över ”botten” av rispapperet över fyllningen och sedan sidorna så att du får en ganska tajt rulle. Rispapperet kan ganska lätt gå sönder så var lite försiktig. Lägg rullen på en lätt fuktad tallrik eller skärbräda och fortsätt göra resten av rullarna. Servera rullarna tillsammans med dippsåsen.
/M
Somriga Fruktflarn

Smördeg