Mugcake med semlans fantastiska smaker



Jag bli nästan lika överraskad varenda år av semmlands underbara smaker. Kardemumma, mandel och nått krämigt sött.. Jag tog essenserna av den klassiska semlans smaker och satt in i en lite mer hälsosam mugcake. Då funkar den ju lika bra som frukost en härlig söndagsmorgon!
Semmelmugcake
Ingredienser:
Mugcake:
1,25 dl (50g) havregryn malt till ett mjöl
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemumma
1 msk lättkesella/kvarg
1 tsk vaniljarom
2 äggvitor
1/2 banan
2,5 msk valfri mjölk
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemumma
1 msk lättkesella/kvarg
1 tsk vaniljarom
2 äggvitor
1/2 banan
2,5 msk valfri mjölk
Hemmagjord mandelmassa:
3 dadlar
2 msk mandelmjöl
1 msk Kokosgrädde
Topping:
en klick grekisk yoghurt
Så här gör du:
Mixa ihop dadlar, mandelmjöl och en skvätt kokosgrädde till en mandelmassakräm.
Mixa sedan ihop ingredienserna till muggkakan med en stavmixer. Häll hälften av smeten i en smord stor mugg eller skål. Tillsätt sedan en klick av den hemmagjorda mandelmassan och häll sedan över resten av smeten. Grädda i micron ca 2 minuter.
Ta ut mugcaken och vällt ut på ett fat och låt svalna något. Toppa med grekisk yoghurt och sprinkla över ytterligare lite kardemumma.
/Linda
Krämiga kokos- och chokladbollar

Mumsiga och krämiga kokos-och chokladbollar. Perfekt som en liten energiboost till eftermiddagskaffet!
Ingredienser (8 stora bollar):
1 dl kokosflingor
3 dl havregryn (glutenfria)
10 färska dadlar
1/2 dl vispad kokosgrädde
1/2 dl vatten
0,75 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
Så här gör du: Mixa dadlar med kokosflingor och havregryn i en matberedare. Tillsätt sedan kokosgrädde, vatten, kakao och vaniljpulver och mixa tills det blir en kladdig deg. Rulla i riven kokos!
/Linda
Getostrisotto med rostade rödbetor

Att vara i Umeå och bjuda sina favoritbrudar på middag - det är livet det!
Detta recept beskrivs av ICA enligt följande:
"Charmerande, krämig och smakfull är ord som beskriver den här risotton på ett bra sätt. Du rostar rödbetorna och blandar i dem i risotton tillsammans med kladdig getost och knapriga nötter."
Getostrisotto med rostade rödbetor
4 portioner
Ingredienser
Rostade rödbetor
- 600 g färska rödbetor
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Getostrisotto
- 1 l vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1 gul lök
- 2 msk olivolja
- 1/2 msk färsk hackad rosmarin eller torkad rosmarin (1/2 msk färsk rosmarin motsvarar 1/2 tsk torkad)
- 4 dl risottoris (t ex arborio eller carnaroli)
- 2 dl vitt vin/ matlagningsvin
- 200 g getost (chèvretyp)
Till servering
- 1 dl rostade, hackade nötter (t ex pinje- och hasselnötter)
- 1 påse ruccola (à 70 g)
- Balsamicosirap
Gör så här
Sätt ugnen på 200ºC.
Rostade rödbetor: Skala och klyfta rödbetorna. Blanda dem med olja, salt och peppar. Rosta på plåt i 30-40 minuter.
Getostrisotto: Koka upp vatten med buljongtärningar. Skala och hacka löken fint. Fräs i olja med rosmarinen tills löken blivit mjuk. Tillsätt riset och låt fräsa med 1 minut.
Häll i vinet och låt koka in i ca 3 minuter. Rör ner lite av buljongen i omgångar. Koka på svag värme tills riset är "al dente", ca 25 minuter.
Dra från plattan och rör ner getosten (ta ev bort kanten först). Risotton ska vara riktigt krämig (tillsätt ev mer buljong). Servera med rödbetor, nötter och rucola och ringla gärna över balsamicosirap.
/Maria
/Maria
Skaldjurspaella

När snön yr och vintern är i sitt esse, då passar det bra med en visuell (mat)resa till Spanien. Som maträtt har paella alla önskvärda inslag: fantastiskt god och smakrik, otroligt vacker, väldoftande och förvånansvärt lättlagad. Helt klart: en favorit!
Skaldjurspaella
4 portioner
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl långkornigt ris
1 msk olja
1 kuvert saffran (à 1/2 g)
2 dl vitt vin
4,5 dl grönsaksbuljong
1 röd paprika
2 dl frysta ärter
1 tsk salt
1 tsk peppar
ca 200 g skalade räkor (200 g skalade räkor motsvarar 500 g räkor med skal)
2 vitlöksklyftor
3 dl långkornigt ris
1 msk olja
1 kuvert saffran (à 1/2 g)
2 dl vitt vin
4,5 dl grönsaksbuljong
1 röd paprika
2 dl frysta ärter
1 tsk salt
1 tsk peppar
ca 200 g skalade räkor (200 g skalade räkor motsvarar 500 g räkor med skal)
+ ca 10 räkor med skal
10 stora musslor
ev citronklyftor till servering
ev citronklyftor till servering
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna tillsammans med riset i en traktörpanna el vanlig (stor) stekpanna.
Tillsätt saffran och häll på vinet. Låt koka någon minut. Koka upp buljong och häll över ungefär hälften. Fyll på allt eftersom. Låt koka under lock ca 20 min.
Skölj, kärna ur och tärna paprikan smått. Tina ärtor. Lägg paprika och ärtor ovanpå riset när ca 5 min återstår av koktiden.
Blanda ner räkor i det färdiga riset. Dekorera med oskalade räkor och hela musslor.
Blanda ner räkor i det färdiga riset. Dekorera med oskalade räkor och hela musslor.
Servera paellan med citronklyftor att pressa över.
Vintips: Robertson Chardonnay (nr 12094)
/M