Sharon - Kaki - Persimon

Ett inlägg tillägnat Lindas nya favoritfrukt - sharon !!
Väldigt populär i Japan också, かき (kaki)

Information från Livsmedelsverket:

Kaki eller persimon är ett lövfällande träd som hör till familjen ebenholtsväxter. Trädet kan bli upp till 12 m högt. De rosa blommorna är enkönade, han- och honblommor växer på olika träd. Frukten är orange eller gul och ser ut som en tomat med stora foderblad. Omogen frukt av kaki är oätlig, den innehåller höga halter av garvämnen. De bryts ned när frukten mognar. Fruktköttet i en mogen frukt är geléartat och orangerött, med mjuk nästan flytande konsistens. Smaken är söt. De flesta typer är kärnfria.

Sharonfrukten växer på förädlade kaki-träd. De innehåller inte garvämnen och kan därför ätas då de fortfarande är hårda. Smaken är söt och fyllig. Ibland skiftar fruktköttet i brunt på grund av sockerutfällningar i frukten. Det försämrar inte kvaliteten. Kaki/sharon är rik på vitamin A och flera viktiga näringsämnen.

Arten härstammar från Östasien. Där har den odlats sedan 500-talet. Kaki är det japanska namnet för frukt. Kaki kallas även för persimon. Det finns även en typ av persimon som klassificeras som en egen art, Diospyros virginiana. Den odlas i Nordamerika. Sharon har utvecklats i Israel som är huvudområde för odlingen av sharonfrukt.

// M


Kommentarer
Postat av: Amy's piece of cake

Det är grymt gott, slurp!

2012-01-26 @ 19:23:07
URL: http://amyspieceofcake.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0