Detta är efterrätten som "Halv åtta hos döttrarna" bjöd på. Mycket uppskattad!
Summer strawberry undaes
10 personer
Ingredienser
2 liter jordgubbar
5 nektariner
Pistagenötter
Mörk choklad (pekannöt/flingsalt)
2 burkar kesella à 250 g
ca 6 dl turkisk yoghurt
2 vaniljstångar eller vaniljextrakt
1-2 dl sukrin
Gör så här
Koka upp kesella och blanda ner vanilj. Rör sedan ihop med turkisk yoghurt och sukrin. Låt stå ett par timmar. Smaka av, tillsätt eventuellt mer sukrin eller vanilj om krämen känns för sträv/sur.
Ansa och skiva jordgubbar. Hacka pistagenötter och choklad. Skär nektariner i skivor och stek i grillpanna alt. lägg på grillen tills de blivit lite mjuka och fått några fina "grillränder". Lägg sedan upp jordgubbar och nektariner på ett fat, klicka över vaniljkrämen och strö över nöt- och chokladhacket. Voilà!

Igår var det dags för den efterlängtade "Halv åtta hos döttrarna" vilket innebar att vi (Maria och Victoria) bjöd våra kära familjer på en välkomponerad trerättersmiddag. Sommarkvällen var ljum och maten serverades utomhus i trädgården. Rätterna varavades med rundpingis. Mycket trevlig kväll och mycket god mat.
Till förrätt serverades denna lokalsinspirerade rätt hämtat från Västerbottensost. Med lite extra cayenne gav den god stuns. Stort plus för att den gick att förbereda sånär som på klicken löjrom och den överklippta gräslöken.
Västerbottensbakelse
4 port
Ingredienser
Botten:
4 skivor kavring
Fyllning:
3 gelatinblad
2 dl kesella
1 dl Gräddfil
100 g riven Västerbottensost
1/4 hackad röd lök
1 dl hackade äpplen
1/4 dl hackad stjälkselleri
1/2 dl hackad dill och persilja
1 tsk salt
1/2 krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft
Topping:
100 g sikrom/löjrom
Gör så här
Ta med en utstickare ut 4 runda bottnar av kavringen, lägg dem i varsin rund, plastfodrad form. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under 5 minuter, krama ur dem och smält dem på låg värme. Värm 1 dl av kesellan försiktigt och rör ner det smälta gelatinet. Blanda ner resterande kesella, gräddfil och övriga ingredienser.
Smaka av med salt och cayennepeppar. Fördela röran i formarna, stryk slätt och låt stå ca 5 timmar för att stelna. Toppa med löjrom, ta av plasten och servera gärna med ett par ruccolablad, eller klippt gräslök.
/M & V
Friska smaker med persika, passionsfrukt och grekisk yoghurt. En enkel och god dessert som ska göras i förväg och förvaras i kylen. Passar perfekt efter grillmiddagen på sommarkvällen.
Ljuvlig frukt och yoghurt dessert 2 pers
Ingredienser:
2 persikor
1 passionsfrukt
Grekisk yoghurt
1 msk murkt muscavadosocker
Gör så här:
Skär persikorna i bitar och dela upp i två glas. Lägg på en generös klick med yoghurt ovanpå och strö lite socker över. Gröp ur passionsfrukten med en sked och dela upp kärnorna i glasen. Lägg sedan på en klick yoghurt och strö över resten av sockret. Täck glasen med plastfolie och låt dem vila i kylen så länge som möjligt (minst 1 timme). Väntar du i några timmar smälter muscavadosockret och desserten blir lite extra god.
//L
Kycklingfileér skurna i bitar, kryddade med örter och uppstekta i lite olivolja. Kycklingen ligger på en bädd av salladsblad tillsammans med körsbärstomater, vitlöksmarinerade kronärtskockshjärtan och färsk basilika.
//L