Linsgratäng med keso

Ingredienser:
(4 portioner)
2 dl torra linser (röda eller gröna)
2 gula lökar (eller en gul och en röd)
1 burk keso (2oo-250 gram) (ev. med smak)
2 dl riven ost (jag använde lite mindre)
1 vitlöksklyfta
olja eller smör att steka i
salt, peppar och ev andra kryddor att smaksätta med
Gör så här: Börja med att sätta ugnen på 225 grader och smörj en ugnsfast form. Skölj och koka linserna efter anvisningen på förpackningen (jag använde röda linser och kokade dem i ungefär 10 minuter). Lägg de färdigkokta linserna i formen. Skär lökarna i ringar eller skivor och fräs en stund i olja eller smör tills de är genomskinliga. Pressa över vitlöken och stek en aning till. Lägg den stekta löken över linsbottnen i formen. Blanda eventuellt keson med lite kryddor om du inte har en färdigkryddad variant (boken föreslår att blanda keson med örtsalt och paprikapulver), bred sedan ut den över lök och linser. Strö över den rivna osten och skjut in den i ugnen tills den fått fin färg och doftar härligt – cirka 30 minuter. Servera med exempelvis kokt brysselkål eller en sallad.
//L
Vad gott det här verkar:)