Mandel o saffransfylld butterblomma

Mandel o saffransfylls butterblomma
Ingredienser , 2st blommor
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1.5 dl strösocker
2 paket saffran à 0,5 g
En nypa salt
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning250 g mandelmassa
25 g smält avsvalnat smör
Till pensling1 st ägg
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i mjölkblandningen. Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk, ca 45 minuter.
Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret. Smörj 1 rund bakform om ca 18-20 cm med smör.
Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut den ena delen till en platta.
Bred på mandelmassan och dela plattan mitt itu på längden. Rulla ihop till rullar. Skär upp rullarna i 1.5 cm breda bullbitar. Packa bullarna i formen och ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter.
Knåda andra halvan och baka ut till en limpa. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda kakan och limpan på 200 grader i ca 25 minuter. Låt svalna under duk.
//L