Mandel o saffransfylld butterblomma

Lika ljuvlig som denna guldblomma ser ut är den att ta en tugga av. Saffran o mandelmassa i en härlig blandning.

 

Mandel o saffransfylls butterblomma

 

Ingredienser , 2st blommor

50 g jäst 
150 g smör 
5 dl mjölk 
1.5 dl strösocker 
2 paket saffran à 0,5 g 
En nypa salt 
ca 15 dl vetemjöl 

Fyllning250 g mandelmassa 
25 g smält avsvalnat smör 

Till pensling1 st ägg

 

Gör såhär:                                                                                                                                                 

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i mjölkblandningen. Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk, ca 45 minuter.

Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret. Smörj 1 rund bakform om ca 18-20 cm med smör.

Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut den ena delen till en platta. 

Bred på mandelmassan och dela plattan mitt itu på längden. Rulla ihop till rullar. Skär upp rullarna i 1.5 cm breda bullbitar. Packa bullarna i formen och ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter.

Knåda andra halvan och baka ut till en limpa. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och grädda kakan och limpan på 200 grader i ca 25 minuter. Låt svalna under duk.

 

//L


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0