Mandelshake med bär


Rawfood på svenska är den senaste medlemmen i min lilla kokboksfamilj. Den har massvis med spännande och inspirerande recept så räkna med att det kommer trilla in en del inlägg i Rawfood-kategorin här framöver. Jag började att göra en näringsrik Mandelshake med jordgubbar o blåbär imorse innan jag kilade till gymmet. Mums!

Mandelshake med bär

Ingredienser:
2 dl mandelmjölk
2 färska dadlar
1/2 dl blåbär, färska eller frysta
1/2 dl jordgubbar, färska eller frysta

Gör såhär: Häll mandelmjölken i mixern. Söta med dadlarna och tillsätt bär och mixa. Vill du ha en sötare shake, ta fler dadlar.

//L

Laxlasagne med fetaost


Mammas köttfärslasagne kan jag inte konkurrera med därför testade jag en ny variant när jag skulle bjuda några vänner på middag. Lax, fetaost, spenat och vitlök är en smakkombination som är väldigt god och vi blev mätta och belåtna.

Laxlasagne med fetaost
4-6port

Ingredienser:
400 g skinn och benfri laxfilé
400 g fryst bladspenat
150 g fetaost
500 g keso
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater med örter
ca 9 lasagneplattor gärna fullkorn
olja, salt, vitpeppar

Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenaten enligt ansvisningen och pressa ur vätskan. Blanda spenaten med smulad fetaost, keso och pressad vitlök. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Skär laxen i ca 2 cm stora bitar och blanda med krossade tomater och 1/2 tsk salt. Lägg ut hälften av spenatröran i en oljad ugnssäker form (cirka 20x30cm). Varva sedan lasagneplattor och laxröra och avslutamed resten av spenatröran. Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 min. Låt stå kvar och vila ca 10 min.

//L

Lingongott

Inte lingongrova utan ingongott! Det får bli namnet på detta smarriga mellanmål som jag serverade mig själv idag.

Lingongott

Ingredienser
Frysta lingon
Lingonsylt
Turkisk yoghurt
Kanel
Ingefära
Müsliflarn eller annat "knaprigt"

Gör så här
Tina lingonen och blanda med en tesked lingonsylt och turkisk yoghurt. Krydda med kanel och ingefära. Blanda ihop allt till smaskig röra och toppa med hemmagjorda müsliflarn eller något annat som är gott och knaprigt.

//M

Ris à la Maria: Citrusvariant

Som sagt: jag har ju en passion för risgrynsgröt.
Och varieringsmöjligheterna är oändliga. Det bästa är att allt verkligen är supergott!

Ris à la Maria: Citrusvariant

Ingredienser
Färdigkokt risgrynsgröt
Turkisk yoghurt
Vaniljsocker
Apelsin
Lime + saften från en 1/2 lime

Gör så här
Blanda kall risgrynsgröt med turkisk yoghurt. Blanda i lite vaniljsocker och pressa i saften från 1/2 lime.
Filéea några skivor av apelsinen och gör detsamma med limen. Lägg ovanpå - klart!

//M

Lyxig varmchoklad

Strålande sol, promenad och grillning har denna söndag bestått av. Men trots solen var det en kylig dag och vi gjorde en god varmchoklad för att värma oss. Här nedan kommer ett recept för fyra rejäla muggar.
Ikväll tänkte jag baka chaisnittar. Håll utik efter receptet som troligvis dyker upp ikväll. Njut nu av de timmar vi har kvar av denna helg!
//L
Lyxig varmchoklad

Ingredienser:
100 g mörk choklad
1 l standard mjölk
0,5 dl råsocker
2 kryddmått vaniljsocker
1 kryddmått kanel
Gör såhär: Låt chokladen smälta sakta i 3 dl av mjölken i en kastrull. 
Tillsätt resten av mjölken, socker, vaniljsocker och kanel. Vispa skummig och värm tills den är riktigt het.

Semla

Efter en 12 timmars lång nattlig bussresa är jag nu hemma på besök i Norrland. Jag har nästan glömt hur mycket snö det kan finnas här uppe, Vackert! Eftersom det inte blev någon semla för min del på fettisdagen blev det en nu tillsammans med mamma,pappa och en kopp kaffe. Underbart!
//L

Lördagsgodismellis

Ett riktigt lördagsgodismellis:
En delikat blandning av turkisk yoghurt, hallon, dinkelpuffar och rostade nötter, toppat med naturgodis!
Trevlig helg på er alla!
//M

Fruktsalladfrukost

Fredagsfrukost med apelsin, kiwi och physalis, turkisk yoghurt, dinkelpuffar och hemrostad lyxmüsli.
Och så kaffe och äggmacka. Redo för en effektiv pluggdag - oh yes!
//M

Ris à la Maria: Lingon och kanel

Denna efterrätt serverade jag i tisdags då vi hade Tapastisdag. Liten och försvinnande god!
Med smak av de norrländska skogarna.

Ris à la Maria: Lingon och kanel

Ingredienser
Färdigkokt risgrynsgröt
Turkisk yoghurt
Vaniljsocker
Lingon
Kanel
Kokosflakes

Gör så här
Blanda kall risgrynsgröt med turkisk yoghurt. Blanda i vaniljsocker till önskad sötma. Lägg upp i portionsskålar/glas. Pudra över lite kanel och lägg sedan dit lingon. Dekorerna med kokosflakes. Voilà!

//M

Laxrullar med philadelphia och soltorkade tomater


Jag och Linda gjorde laxrullar för två veckor sedan när jag var på besök hos henne i Örebro. Det var mitt livs första laxrullar, och jag blev faktiskt riktigt såld. Även om de inte skulle ha vunnit pris i laxrullarnas skönhetstävling så var de himla goda. Och som med det mesta, träning ger färdighet. Så idag var det tredje gången och jag måste säga att nu har jag fått in den här "laxrulls-svingen". Detta recept fick bli med philadelphiaost med smak av gräslök, samt rödlök och soltorkade tomater. Jag antar dock att philadelphia kan väljas efter tycke och smak, alla är nog goda att blanda i. Och föredrar man helt naturell (som det faktiskt var i grundreceptet) går det bra det också. Kryddning/smaksättning är upp till var och en. Här kommer i alla fall dagens små delikatesser!

 

Laxrullar med philadelphia och soltorkade tomater

ca 8-10 bitar

 

Ingredienser

150 g kallrökt lax i tunna skivor

ca 100 g philadelphiaost

2 msk turkisk yoghurt

1 liten rödlök
4 soltorkade tomater

Valfria örter, ex. rosmarin, timjan, oregano

 

Gör så här

Lägg ut två ark med plastfolie så att de överlappar varandra och bildar en yta på ca 40 x 30 cm. Finhacka rödlöken och blanda med philadelphiaosten och turkisk yoghurt. Hacka de soltorkade tomaterna och blanda i dem och örterna.

Lägg ut laxskivorna lite omlott så att de bildar en ca 25 x 12 cm stor yta och bred på philadelphiaost-krämen. Lämna ca en cm på ena långsidan utan kräm.

 

Börja från den sida där krämen ligger ända ut i kanten och rulla en så tight rulle som möjligt med hjälp av plastfolien. Linda sedan in laxrullen i plastfolie och lägg in i frysen i ca 2 timmar. Detta gör att den blir betydligt lättare att skära i skivor.

 

Ta fram laxen ur frysen, och skär ca 2 cm tjocka skivor. Lägg upp på en tallrik och servera!

 

//M


Tonfiskfyllda spanska ägg


Tonfiskfyllda spanska ägg
4-6 portioner (10 ägghalvor)

Ingredienser
5 st ägg
1 burk tonfisk
1-2 msk majonäs
1 msk chilisås
Tabasco
Gröna oliver

Gör så här
Koka äggen, 8–10 minuter. Låt dem kallna och halvera dem sedan på längden. Gröp ur äggulan och lägg hälften i en skål. Spara resten till dekoration. Blanda ner den väl avrunna tonfisken i skålen med kokt äggula. Rör ner ca 1-2 msk majonnäs, så det precis binder tonfiskröran. Smaka av med chilisås och tabasco.
Fyll de urgröpta ägghalvorna med tonfiskröran och lägg äggen med den platta sidan nedåt på ett serveringsfat. Smula resten av äggulan över äggen. Servera med gröna oliver.

//M

Blåbärs och bjönbärssmoothie


Jag är verkligen inne i en smoothieperiod vilket är perfekt nu under förkylningstider. Denna gång blev det denna smoothie blåbärs och bjönbärssmoothie toppat med musli innan jag stack iväg på fotbollsträningen.

Blåbärs och bjönbärssmoothie


Gör såhär: Mixa ihop Blåbär, björnbär, kvarg och mjölk. Häll upp i ett stort glas och toppa med musli och kanel.

//L


Vaniljrisifrutti med kokos och nötter

Det finns inget som säger att risgrynsgröt bara kan kokas under juletider. Jag älskar riskgrynsgröt och därför kokas det året runt, då och då. Igår fick jag ett litet ryck på morgonkvisten och innan klockan slagit halv nio var en stor kastrull med god gröt färdigkokt. Passade perfekt för bror som skulle komma hem på lunch - och för mig som då kunde göra det bästa av det bästa - hemmagjord risifrutti! Detta blev en variant smaksatt med kokos och vanilj, toppad med nötter och torkade tranbär. Risifrutti-nutti (nuts=nötter) skulle man annars kunna kalla den! Blink.

Vaniljrisifrutti med kokos och nötter

Ingredienser
1 del färdigkokt risgrynsgröt
1 del turkisk yoghurt (eller tjock naturell)
Kokosflingor
Vaniljsocker (eller vaniljarom)
Nötter, frön och torkad frukt

Gör så här
Blanda den färdigkokta risgrynsgröten men yoghurten. Tillsätt med av det ena eller andra om du tycker att konsistensen blir för tjock eller lös. Smaksätt sedan med vanilj och blanda ner någon matsked kokosflingor. Häll upp i ett glas och toppa med ytterligare lite kokosflingor samt valfria nötter, frön och torkade frukter.

Tips! Kan med fördel även göras för att ta med. Lägg då risifruttin i en burk och nötblandningen i en separat påse. Blanda sedan ihop allt när du känner dig hungrig. Perfekt mellanmål före träning!

//M

Saffranscouscous med spenat och fetaost

Allt med saffran är gott. Och så även denna paellainspirerade "man-tager-vad-man-haver"-rätt. Jag tillsatte även min nyfunna superkrydda: gurkmeja!

Saffranscouscous med spenat och fetaost

Ingredienser
Couscous
1 kuvert saffran
Röd paprika
Gul lök
Spenat
Broccoli
Tomat
Fetaost

Gör så här
Mät upp önskad mängd couscous, tillsätt saffran och kokande vatten. Låt stå ca 10 minuter. Tillsätt sedan en klick smör. Skala och hacka grönsakerna samtidigt. Bryn löken först och tillsätt sedan övriga ingredienser förutom tomat och fetaost. Stek på medelhög värme ca tio minuter och blanda därefter ner den färdiga couscousen. Tillsätt nu även tomaterna och smaka av med salt och peppar. Lägg upp på tallrik och smula över fetaost.

//M

Hårdmacka med gravad lax, VB, fetaost och tomater

Ska det va så ska det va! Allt gott samlat på ett och samma ställe - dvs. på en surdegshårdmacka.
Sallad, tomat, gravad lax, västerbottensost, soltorkad tomat och fetaost. Mums!

//M

Chocolate chip cookies


I dag hade jag ett lite försenat inflyttningsfika för mitt nya fina lag. Bättre sent än aldrig och här kommer receptet på Chocolate chip cookies som bla fanns uppdukade. Jag smaksatte mina med macadamiannötter, mörkchoklad och nonstops. Vitchoklad, apelsin och hasselnötter är även smaksättningar som säkerligen smakar gott.

Chocolate chip cookies

Ingredienser:

225 g svenskt smör
2 1/2 dl farinsocker
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl av valfri smaksättning

Gör såhär: Värm ugnen till 175 grader. Smöra en plåt eller täck den med bakplåtspapper. Arbeta samman smör-farin och strösocker. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa till allt är vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ihop med smörblandningen och smaksättningen. Forma till en boll med smakstättning inbakat i bollen samt några bitar på toppen (de flyter ut till kakor när de gräddas).  Grädda i cirka 10 min.

Ett tips är att göra lite extra och frysa och ha i frysen. Perfekt att ta fram och grädda när man plötsligt känner sig sugen eller får besök och vill njuta av varma nygräddade cookies..

//L

Färskpasta med lax och spenat

'
Denna bild är ingen fröjd för ögat men denna pasta tar på sin topp 10 minuter att slänga ihop och den kirrar dödsskönt i kistan!

Färskpasta med lax och spenat

Ingredienser:
Färskpasta
Lätt cremefraiche franska örter
Gravad lax
Bladspenat
Salt o peppar

Gör såhär: Koka upp pastan enligt anvisning, värm samtidigt upp cremefraichen och rör sedan ner den gravade laxen (som du skurit i bitar). Salta och peppra och blanda sedan ihop pastan med laxsåsen och färsk bladspenat. Voilá!

//L

Gudomlig morotskaka med citronkräm


Om det ska bakas gofika till helgen tipsar jag om denna morotskaka med citronkräm. Den smakar gudomligt!

Morotskaka med citronkräm

Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl rivna morötter
1 dl matolja
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker

Citronkräm:
100 g philadelphiaost eller creamcheese
30 g smält smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbarkant. Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smeten. Häll sedan i formen och grädda 35-40 min. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Citronkräm: Rör samman alla ingredienser till en jämn smet. Bred krämen på den avsvalnade kakan och dekorerea. Här använde jag mig av citronmellis och lime.

//L

Fisksoppa med tomat och saffran

Inte kunde jag väl för sisådär 10 år sedan någonsin kunna föreställa mig att jag skulle få en sådan förkärlek för fisksoppa. Det var ju det värsta man kunde äta! Ja, egentligen allt som hade med fisk att göra förstås.. Men tur att smaklökarna förändras (växer upp!?) för fisk är någonting jag i dagsläget aldrig skulle klara mig utan. Denna soppa/gryta kokade jag ihop till middag idag och bjöd mina kära föräldrar på. Himla gott om jag får säga det själv!


Fisksoppa med tomat och saffran

4 port

 

Ingredienser

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 morot

½ zucchini

1 msk olivolja

0,5 g saffran

400 g krossade tomater

1 burk hela tomater (400 g)

2-4 dl vatten (beroende på hur ”soppig” man vill ha soppan)

1,5 msk koncentrerad fisk -och skaldjursfond

3 lagerblad

salt

cayennepeppar

400 g fisk benfri, ex lax, torsk, sej

200 g räkor

 

Tillagning

1. Skär löken i bitar. Finhacka vitlöken. Skär zucchini och paprika i små bitar. Skala och skär morot i bitar.

2. Fräs löken och vitlöken i lite olja. Tillsätt paprika, zucchini och morotsbitarna. Lägg resten av ingredienser i en kastrull utom fisk. Låt koka 15 minuter.

3. Skär fisken i bitar och låt koka med i soppan de sista 5 minuterna. När någon minut återstår, lägg i räkorna. Smaka av med salt och cayennepeppar.

 

//M


Hälsopannkaka



4 Hälsopannkakor

Ingredienser:


4
st
ägg
2 2 dl grahamsmjöl
2 2 dl dinkelmjöl
0.5 0.5 dl krossade linfrön
1 1 tsk salt
8 8 dl mjölk
Smör till stekning

Gör såhär:
Vispa ihop ägg, mjöl, linfrö, salt och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Grädda i stekpanna tills pannkakan fått n fin gyllenbrun färg. Använd ca 1 dl smet per pannkaka.Servera med lingon och keso eller sylt och grädde eller osm jag gjorde här turkiskyoghurt, hallon och pumpafrön.

//L


Pyttes parmesanärtor

Denna lilla rätt passade utmärkt på lördagens tapasbord. Himla goda (och fina) var de små ärtorna!
Tack Pytte.

Pyttes parmesanärtor

Ingredienser
ca 250 g gröna ärtor
2 dl riven parmesan
3 msk crème fraiche
salt, peppar

Gör så här
Tina ärtorna. Riv osten och blanda med crème fraichen. (Ört)salta och peppra. Blanda sedan ihop allt sammans och värm just före servering så att osten smälter in i ärtorna. Mumsfilibaba!
//M

Hembakad bagel med lax och philadelphia

I förmiddags bakades det bagels, och nu till lunch fick de avnjutas med philadelphiaost, gravad lax, avokado, gurka och rödlök. Smakade de inte ljuvligt så säg!

Fullkornsbagels med sesam -och pumpafrön


Fullkornsbagels med sesam -och pumpafrön


Ingredienser

25 g jäst

5 dl ljummet vatten

1 msk salt

2 msk flytande honung

6 dl vetemjöl special

3 dl grahamsmjöl

2 dl fullkornsdinkelmjöl

2 dl rågmjöl

Vatten till kokning

 

Pensling och garnering

1 st uppvispad äggvita

1 dl pumpafrön, sesamfrön (eller solrosfrön, linfrön, blå vallmofrön)

 

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung.

2. Tillsätt lite mjöl i taget.

3. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård.

4. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.

5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.

6. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.

7. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.

8. Koka upp vatten i en stor kastrull.

9. Sätt ugnen på 175 grader.

10. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.

11. Låt dem torka av på en ren kökshandduk.

12. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön (kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön).

13. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

 

//M & L


Morgonstund har guld i mund


Fredagsmys med morotsscones

Uppsala + Örebro = En toppenmysig fredagskväll. Maria och Linda njuter för fulla muggar av delikata morotsscones!

//M & L

Välkommen till Nya Kaneläpple

Hej alla kära kaneläppliga läsare!
Mycket har hänt och nu tänkte vi att det vore dags för en nystart här på Kaneläpple. Vi är i dagsläget fyra officella delägare, eller rättare sagt, fyra vänner från Norrlands huvudstad Umeå som alla delar en stor passion för mat och allt som hör därtill. I nuläget är vi alla utspridda över land och rike men delar (mat)tankar och tips genom denna blogg.

Det är alltså vi som är Kaneläpple:

Maria: nyss hemkommen från en utbytestermin i Tokyo och nu åter på plats i Uppsala för att ta examen i ekonomi. Till sommaren stundar 'utmaning marathon' och träningen inför denna har inletts.
♥ Ingefärs -och wasabi-kärlek

Linda: ny stad, nytt fotbollslag och ett nytt skede i livet. Studievärlden har entrats och Örebro har fått sig en ny invånare. Och de allsvenska klubbarna får se upp för KIF Örebros vassa anfallare.
♥ Chokladpassion som heter duga, konditorn i gänget

Victoria: våran innebandyfantast och VM-guldmedaljör som ägnar dagarna åt grafisk design, eller jao, den vakna tid då hon inte befinner sig på IKSU förstås.
♥ Ju finare desto bättre - gourmanden bland oss

Isabelle: i höstas gick flyttlasset till Stockholm med antroprologistudier i sikte. Med en danskarriär i bagaget ligger nu fokus på alltifrån yoga och body balance till löpning och långa promenader.
♥ Surdegsfantast

"Vi äter inte för att leva - vi lever för att äta"

.. och göra allt annat som kan sägas tillhöra livets goda

Fattigmansmat deluxe


När min mormor var liten var det inte tal om att slänga någon mat inte. Hon berättade för mig att blev det gröt över var det bara att spara för att senare steka upp och äta. Även om jag inte har det lika knapert så har jag anammat idén och älskar den. Pimpa upp den stekta gröten med goda tillbehör och det blir fattigmansmat deluxe!

Stekt gröt

Ingredienser:
1 dl valfria gryn
1msk linfrön
1 kryddmått salt
1,5 dl vatten

Tillbehör:
Grekisk yoghurt
Ett skivat äpple och päron
Krossade valnötter
Flytande honung
Kanel

Gör såhär: Blanda ihop ingredienserna till gröten och koka upp. Låt svalna och bred ut i en matlåda (ca 1,5cm tjockt lager) och låt stå i kylen över natten. Ta fram gröten ur kylen, skär upp i fyrkanter och stek på medelhög värme. Servera med goda tillbehör.

//L

Tonfisk -och tomatsås


Kommer hem från skolan, trött och slut och inte någon som helst middagsinspiration. Får detta recept i handen av en kär korridorare. Enkelt. Gott. Underbart.
Energidepåerna påfyllda, pigg och glad igen. Kvällen räddad!

Tonfisk -och tomatsås
ca 3 portioner

Ingredienser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 burkar tonfisk (i vatten)
1 tärning grönsaksbuljong
Olivolja
1/2 kruka färsk basilika (eller fryst/torkad)
Oregano
Salt, svartpeppar
1 burk gröna oliver

Gör så här
Hacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull och bryn löken. Häll i de krossade tomaterna och smula buljongtärningen. Låt puttra några minuter och tillsätt sedan tonfisken. Blanda ner oliverna och smaka av med kryddorna. Servera med pasta och rivna morötter.

//M

Söndagsfrukost


Jag hade lyckan att få ha två fina vänner här på frukost denna morgon. Det blev mangosmoothie, nybryggt kaffe samt det supergoda fruktbrödet med diverse pålägg framför Vinterstudion. Receptet på brödet hittar ni här: http://kanelapple.blogg.se/2011/october/fruktbrod-med-bikarbonat.html#comment

//L

Citrus-vanilj-yoghurt med dinkelpuffar

Till mellanmål idag fick det bli tjock naturell yoghurt smaksatt med vaniljsocker, pressad lime och citron, hackad apelsin och toppad med gårdagens inköp av Risentas lösviktsmüsli, här i form av dinkelpuffar och torkade bananer. Gott sa den gamle!

//M

Äpple och hallonsmoothie


En läskande äpple och hallonsmoothie toppat med musli och kanel.

Äpple och hallonsmoothie

Ingredienser:

1 äpple
1 dl frysta hallon
1,5 dl havredryck
1/2 avokado
1/2 dl Proviva mango

Topping:
Musli och kanel

//L

Broccolipuré



Grönt är skönt och broccoli är gott. Tidigare i veckan fick jag ett infall att göra något av broccolin jag hade liggande i kylen. Resultatet blev en broccolipuré. Det var inte sista gången jag gjorde detta kan jag lova, kors i taket så gott! Jag åt den tillsammans med torsk men kan tänka mig att den passar till det mesta. Grillad kyckling och lax är två exempel jag tror passar bra. Testa!

Broccolipuré

Ingredienser:

Broccoli
Smör
Olivolja
Citron
Salt o peppar

Gör såhär: Koka broccolin mjuk genom att ånga den över vattenbad. Försök få bort så mycket vatten som möjligt. Kokar man den i vatten blir purén lätt vattnig. Lägg broccolin i en matberedare eller använd stavmixer. Häll i olivolja och ta en rejäl klick smör. Salta och peppra. Kör tills det har blivit en puré.

// L


Ingefära-citron-yoghurt med müsli

Jag har aldrig riktigt förstått poängen med att köpa 'smaksatt' fil eller yoghurt, istället smaksätter jag min egen. Någon gång sådär emellanåt kan det väl vara roligt att prova på nyheterna i mejeridisken men i längden, njaa. Betydligt smartare och mer lättvarierat är det att göra sin egen smak, för vem säger att man är sugen på samma flera dagar i rad!?

Ikväll fick det bli naturell yoghurt smaksatt med ingefära (på tub från Tokyo, men det går lika bra med riven färsk ingefära eller helt vanlig krydda) samt några droppar citronsaft. En perfekt smakkombination där de två komponenterna lyfter fram varandra i en ljuvlig symfoni. Oh yes, ingefära/citron är en av mina (för stunden) höjdarkombinationer! Rekommenerar varmt att ni provar den.

Sedan ska den goda yoghurten såklart toppas med de godaste av alla müslisorter - dvs. den du gillar bäst! För min egen del är det givna valet min egen hemmagjorda müsli, men har man det icke att tillgå (som jag tyvärr inte hade denna kväll) passar din
kelflingor, torkade bananer, kokos och tranbär mycket bra det också. Gottigott såhär på fredagskvällskvisten!

//M

Fikonboll


Denna lilla energiboll är gjord med en bas på fikon och fiberhavregryn och smakar gott till eftermiddagskaffet.

Fikonboll

Ingredienser:

Färska fikon
Fiberhavregryn
Honung
Svarta sesamfrön
Gojibär
Mandlar

Gör såhär:
Hacka mandlar och skär upp fikonen, mixa tillsammans med resten av ingredienserna i en mixer till en massa. Rulla till bollar och förvara i kylen.

// L






RSS 2.0