Mintchokladkaka

Easy peasy! En chokladkaka som bara är att blanda ihop alla ingredienser, trycka ner lite mintkrokantbitar och skjutsa in i ugnen. Ut plockas en chokladkaka som smakar himmel!
 
Mintchokladkaka
 
Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
100 g smält margarin
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½dl vetemjöl
100 g mintkrokant choklad

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål och lägg i en smörjd bakform med löstagbara kanter. Tryck ner bitar av mintkrokant choklad och grädda i ugnen ca 20 minuter 175 grader, beroende på ugn (den ska vara kladdig i mitten när den tas ut). Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass tillsammans med färska frukter och bär.
 
//L

Italiensk kyckling med spenat och zucchinispagetti.


Denna rätt är lika smakrik som den är färgstark. Underbara smaker i en härlig kombination. Inte sista gången jag gör detta!
 
Italiensk kyckling med spenat och zucchinispagetti, 4port
 
Ingredienser:
500 g kyckling med ben ( ca 0.5 st kyckling) 
300 g färsk eller fryst bladspenat 
10 st soltorkade tomater i marinad, strimlade 
2 st vitlöksklyftor 
3 msk vitt vin ( kan uteslutas) 
Parmesanost ( kan uteslutas) 
Havssalt/svartpeppar 
1 st stor zucchini, strimlad till spagetti
 

Gör så här: Dela kycklingen i mindre bitar. Fräs/bryn i olivolja ca 10 minuter. Tillsätt vitlöken. Lägg ned tomaterna samt marinaden och spenaten i stekpannan.Tillsätt ev några msk vitt vin och låt puttra i cirka 10 minuter.mStrimla zucchinin på längden med hjälp av ett rivjärn till långa spagettis. Koka upp 1.5 liter vatten med 1 tsk salt. Tag grytan från spisen och lägg ned zucchinispagettin i cirka 1 minut. Häll av vattnet och vänd ned den rivna parmesanosten. Salta och peppra. Lägg upp zucchinipastan på tallrik och toppa med kycklingen grytan.

 

//L



Vaniljhallon mums

En lätt dessert med syrliga och söta smaker. Går även utmärkt att göra dubbelsats och trycka ut i en pajform om man så önskar.
 
Vaniljhallon mums (2 portioner)
 
Ingredienser:
2,5 dl valnötter
0,5 dl kokos
4 dadlar
0,5 msk honung,
en nypa salt
1 tsk kanel
 
Topping: 
Vanilj kesella
Hallon
 
Gör såhär: 
Mixa valnötter fint, tillsätt kokos och kör igen. Sedan dadlarna, honung, en nypa salt och kanel, och kör en tredje gång. Toppa med vaniljkesella och upptinade hallon.
 
//L
 

Yoga smoothie

En perfekt smoothie efter ett härligt yoga-pass eller bara när smoothiesuget sätter in..
 
Yoga smoothie
 
Ingredienser:
Avokado
Naturell yoghurt
Pressad apelsin
Hallon
Kakao
Chiafrön
 
Topping: Gojibär, rispuffar och granolamusli
 
Gör såhär: Mixa ihop valfri mängd av alla ingredienser. Häll upp i ett fint glas och strö över toppingen.
 
//L

Kokoswrap

Wraps är en otroligt god och lätt måltid som går och variera i oändlighet. Denna kokoswrap är ett glutenfritt altermativ som är väldigt enkel att göra. Fyll den med ditt favoritinnehåll och njut!
 
Kokoswrap (1 stor)
 
Ingredienser:
3 äggvitor
1 msk kokosmjöl
2 tsk krossade linfrön eller 1 tsk fiberhusk
1/4 tsk bakpulver
valfria kryddor, jag använde örtsalt, peppar, rostad vitlök och oregano.
 
Gör så här: Mixa ingredienserna med en stavmixer så att smeten blir slät. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja elelr neutral kokosolja. Häll i smeten i stekpannan och "vicka" på den så att smeten sprids ut och blir så tunn som möjligt. Stek i ca 2-3 minuter och vänd sedan försiktigt på wrapen. Stek i ytterligare ca 2 min. Ta ur wrapen ur stekpannan och fyll med ditt favoritinnehåll.
 
//L

Linsgratäng med keso

God och värmande linsgratäng, passar perfekt dessa kyliga vinterkvällar.
 
Linsgratäng med keso
 

Ingredienser:
(4 portioner)

2 dl torra linser (röda eller gröna)
2 gula lökar (eller en gul och en röd)
1 burk keso (2oo-250 gram) (ev. med smak)
2 dl riven ost (jag använde lite mindre)
1 vitlöksklyfta

olja eller smör att steka i
salt, peppar och ev andra kryddor att smaksätta med

 

Gör så här: Börja med att sätta ugnen på 225 grader och smörj en ugnsfast form. Skölj och koka linserna efter anvisningen på förpackningen (jag använde röda linser och kokade dem i ungefär 10 minuter). Lägg de färdigkokta linserna i formen. Skär lökarna i ringar eller skivor och fräs en stund i olja eller smör tills de är genomskinliga. Pressa över vitlöken och stek en aning till. Lägg den stekta löken över linsbottnen i formen. Blanda eventuellt keson med lite kryddor om du inte har en färdigkryddad variant (boken föreslår att blanda keson med örtsalt och paprikapulver), bred sedan ut den över lök och linser. Strö över den rivna osten och skjut in den i ugnen tills den fått fin färg och doftar härligt – cirka 30 minuter. Servera med exempelvis kokt brysselkål eller en sallad.

 

//L


Fikonbröd

Ibland när det känns som timmarna på dygnet inte räcker till, eller att orken tryter och man ändå längtar efter ett nybakt färskt bröd finns det fina lösningar. Jag bakade detta enkla glutenfria fikonbröd med Finax glutenfria fiberbrödmix. Mixen har många hälsosamma ingredienser såsom solroskärnor, rostat bovete och betfiber. Mitt egna lilla tillskott av torkade fikon som är rika på kalium, kalcium,magnesium och järn gav det en extra energiboost + att brödet blir så saftigt när man tillsätter torkad frukt. 
 
Ingredienser 2 bröd:
1 paket Finax fiberbrödmix
10 st hackade torkade fikon
 
//L
 
 

Mangotårta med hallon- Raw

En enkel och läcker rawfood-tårta som smakar underbart och innehåller bara naturliga ingredienser. Mumma!
 
Mangotårta med hallon- Raw 8 portioner
 
Ingredienser:

Tårtbotten:
1 dl hackade dadlar
3 dl valnötter
1/2 dl vatten
2 dl kokosflingor
1 msk honung
2 tsk kanel
1 nypa salt
 
Fyllning:
1 mogen mangofrukt
1 dl cashewnötter
1 msk kokosolja
1 msk honung
 
Garnering: 
2-3 dl hallon
 
Gör så här:
Mixa först dadlarna. Lägg till valnötter och fortsätt mixa så att valnötterma blir ganska fint hackade. Tillsätt sedan vatten, kokosflingor, honung, kanel och salt. Mixa bara några sekunder till. Konsistensen ska fortfarande vara smulig. Fördela blandningen på ett fat.
Skala mangofrukten och skär i bitar. Mixa cashewnötterna så länge så att de blir som ett mjöl. Tillsätt alla mangobitar, kokosolja oxh honung. ixa fyllningen slät. Fördela fyllningen ovanpå "tårtbotten" och garnera med hallon.
 
//L
 
 
 

Paella

Fredagsfest och spansk paella. Såväl smaken som doften är ljuvlig!
 

Paella

6 port

 

Ingredienser

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 pkt saffran, 0,5 g

3 dl avorioris

6-7 dl vatten

2 msk grönsaksfond

1 msk fiskfond

1 lime, pressad saft ifrån

1 msk sambal oelek

En klick smör

1 röd paprika

2 tomater

ca 200 g gröna ärtor

ca 500 g stora räkor med skal

1 grillad kyckling

1 burk musslor, 250 g

1/2 dl grovhackad persilja

 

Gör så här

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i smör i en tjockbottnad, stor gryta eller wok. Rör i saffran och ris. Häll på vatten och fond. Låt riset koka på svag värme under lock ca 20 min. Rör ihop smör, limesaft och sambal oelek. Skala räkorna, men spara några oskalade till garnering. Kärna ur paprikan. Skär paprika, tomater och kyckling i bitar. Låt musslorna rinna av. Rör ner kryddsmöret i klickar i riset och späd eventuellt med mer vatten. Lägg ner kyckling, skaldjur och grönsaker. (Alternativt: lägg ner grönsakerna i paellan men låt kyckling, räkor och musslor vara i separata skålar, så att alla matgäster får välja sin egen ”paellatopping”). Lägg på locket och låt allt bli varmt. Strö över persilja.

 

/M


Saffransscones

 
Inte bara doften av nybakt bröd som förgyller morgonen - utan dessutom doften av saffran! 
Vi kör en hastagg 'lyx' och 'mysmorgon'.
 
Saffransscones
ca 8 st
 
Ingredienser
4-5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl naturell yoghurt
250 g kesella
1 kuvert saffran
 
Gör så här
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt yoghurt och kesella och arbeta ihop till en deg. Forma degen till åtta runda bullar och grädda ca 12-15 min i 225 grader (200 varmluft). Ät nygräddade med cream cheese eller smör och ost.
 
/M

Vegetarisk tacolasagne med quorn

Vegetarisk lasagne har varit min favoriträtt sedan en lång tid tillbaka, och inget kan nog slå mitt gamla klassiska recept. Men, förändring förnöjer, och förhöjer! Detta recept innehåller egentligen kyckling men jag bytte ut det mot quornbitar, och då resten av familjen åt den icke-vegetariska varianten kan jag gå i god för att även denna smakade riktigt gott. En perfekt söndagsmiddag!
 
Vegetarisk tacolasagne med quorn
4 portioner
 
Ingredienser

ca 300 g quornbitar

2 lökar

1 broccolibukett à 250 g (inkl. stammen)

1 röd paprika

1 pkt tacokrydda

1,5 dl vatten

2 dl lätt crème fraiche

200 g färskost, typ Philadelphia

2 dl mjölk

 

Lasagneplattor

Riven ost 

 

Gör så här

Tina quornbitarna. Hacka grönsakerna i mindre bitar och och bryn lätt. Blanda i tacokrydda samt övriga ingredienser till en raguliknande röra. Låt allting koka ihop ca 5-10 min. Varva sedan lasagneplattor med quorn- och grönsaksröran i en ugnsfast form. Strö slutligen riven ost över. Gratinera i ugnen, 175 grader i ca 30 min. 

 
/M

Korean spicy noodles

När längtan efter asiatisk hetta blir alltför påtaglig plockas den koreanska chilipastan fram. Tillsammans med tofu, böngroddar och kål tillagas denna rätt på nolltid.
 
Ps. Har man inte lyckan att ha koreansk chilipasta hemma kan den ersättas av "vanlig" chilipasta. Annars kan jag tipsa om att införskaffa denna extraordinära chilipasta, allra helst genom ett besök i Sydkorea (finns säkert i Nordkorea också..höhö), men annars brukar den finnas i asiatiska livsmedelsbutiker.
 
Korean spicy noodles
2 portioner
 
Ingredienser
ca 2 msk Koreansk chilipasta
ca 1/2 dl vatten
1 pkt silkestofu, ca 300 g
1 burk böngroddar
1 klyfta vitkål
Sobanudlar (eller andra nudlar)
 
Gör så här
Strimla vitkål och bryn i stekpanna. Koka upp vatten och lägg i nudlarna. Skär tofun i lagom stora kuber. Tillsätt önskad mängd chilipasta samt en skvätt vatten med vitkålen. Låt puttra någon minut och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt allt bli varmt och servera sedan med de nyokta nudlarna.
 
/M

Rawfood lasagne

Otroligt god rawfood lasagne som till och med min far tog två omgångar av + lunch dagen efter ( detta är en man som enbartbart lägger sallad på tallriken för syns skull). Receptet är från när Erica Palmecrantz Aziz besökte Nyhetsmorgon, Try it! 
 

Rawfood lasagne

 

Ingredienser:

2 st stora zucchini 
Ost:

4 dl pumpakärnor 
3 dl solroskärnor 
0.5-1 msk paprikapulver 
2 tsk spiskummin 
1 tsk chilipulver 
1 msk rapsolja 
0.5 msk citronjuice 
en nypa salt 

Tomatsås:

4 st tomater 
12 st soltorkade tomater, blötlagda 
3 msk färsk oregano 

Topping:

1 st stor avokado eller 2 små 

Gör såhär: 

Gör "lasagneplattor" av zucchinin genom att hyvla den med en osthyvel.

Kör pumpakärnor och solroskärnor i matberedaren till de är grovhackade. Tillsätt kryddor, rapsolja, citron och salt och kör igen tills allt blandat sig. Smaka av.

Mixa tomater och soltorkade tomater till en sås i mixern.

Lägg ut zucchiniplattor i en form så att de täcker botten. Bred över tomatsås och "ost". 

Upprepa och avsluta med ett lager zucchini. Skär avokadon i skivor och toppa med den.

Strimla vitkålen fint och massera den sedan med äppelcidervinäger, olja och salt. Krydda med svartpeppar. Servera till lasagnen.

 

//L


Vit chokladmousse

Detta års nyårsdessert blev en vit chokladmousse toppat med björnbär och en bit aftereight. Passade oss perfekt då den skall göras i förväg och är enkel att göra en stor sats av. Denna lena och goda chokladmousse avrundade året 2012 på ett mycket fint sätt. Gott nytt år på er!
 
Vit chokladmousse, 16 portioner
 
Ingredienser:
800 g vit choklad
4 äggula
12 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
Hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna helt. Separera äggulan från vitan och vispa upp gulan lätt. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vispa den inte allt för hård, då kan moussen lätt bli lite grynig. Blanda ner äggulan, lite i taget i den smälta chokladen, rör konstant. Tillsätt sedan chokladsmeten i grädden och blanda allt noga. Ha upp i portionsglas och låt stelna i kylen minst två timmar.
 
*Börjar äggulan och chokladen klumpa sig, tillsätt den vispade grädden, lite i taget och vispa med elvispen. Efter ett par sekunder brukar allt bli till en len massa i skålen och moussen är räddad!
 
//L
 
 

RSS 2.0