Grapefrukt med keso och nötter


Gott mellanmål; grapefrukt som toppas med en klick keso och blandade frön och nötter!

Müsli deluxe


Müsli, müsli, müsli – mums, mums, mums! Denna hemmagjorda müsli är verkligen en perfekt bladning av allt gott man kan tänkas vilja ha i en müsli. Dessutom är det vacker och med alla sina färgglada komponenter. Att den är nyttig och mättande har ju även det sina fördelar. Men den bästa av allt  - den bjuder på en smaksensation utöver det vanliga! Jag kallar den lyxmüsli med betoning på lyx, för det är just vad den är, ett lyxigt sätt att sätta guldkant på vardagen helt enkelt!

Marias lyxmüsli deluxe

Ingredienser:
5 dl fiberhavregryn
5 dl rågflingor
½ dl solroskärnor
½ dl pinjenötter
2 dl hackade sötmandlar
2 dl hackade valnötter
2 dl hasselnötter
1 msk honung
2 dl vatten
1 msk olja
Kanel, kardemumma, ingefära

4 dl K-special (rostat)
4 dl puffat ris (rostat)

1 påse gojibär á 70 g 
1 påse torkade tranbär á 150 g
2 dl pumpakärnor
1 dl quinoapuffar
5 dl dinkelpuffar

Gör så här:
Hacka nötterna och blanda sedan ihop med gryn och frön. Krydda med kanel, kardemumma och ingefära. Blanda vatten, olja och honung i en separat skål. Häll över grynen och blanda ordentligt. Häll müsliblandningen på en klädd plåt och rosta i en 200 grader varm ugn i ca 40 minuter. Vänd om bland grynen ofta så att de inte bränns.
Häll sedan puffat ris och K-special-flingor på en plåt och rosta i ca 10 minuter (tills K-specialen fått gyllenbrun färg och det puffade riset blivit krispigt)
När allting kallnat, blanda ner gojibär, tranbär, pumpakärnor och de övriga ingerdienserna. Förvara i en tät glasburk. Nu har du din perfekta müsli!

Som jag alltid säger: till müsli kan gryn, frön, nötter och torkad frukt varieras i oändlighet. Välj dina egna favoriter, för det är ju det som är hela poängen med att göra egen müsli!


Smörgåslyx


En smörgås med allt gott man kan tänka sig; surdegsknäcke med philadelphia, rucola, gurka, tomat, avokado, vällagrad prästost, pesto och färska basilikablad. Bättre än så blir det inte, mums!

Jordgubbsrisifrutti


Risgrynsgröt blandat med naturell yoghurt, jordgubbar och hemmagjord müsli. Mellismums!

Frukostbuffé på Stora Hotellet


Långfredagslyx; stor och härlig frukostbuffé på Stora Hotellet!

Grön vitaminkick


En pigg och grön vitaminkick som får även den morgontrötte att fyllas med härlig energi! Passar dessutom utmärkt som en liten eftermiddagsdrink en solig vårdag som denna.

Kiwismoothie

2-3 kiwifrukter
1 klyfta honungsmelon
1 dl apelsinjuice

Skala och skär kiwi och melon i mindre bitar. Lägg i en mixer och tillsätt apelsinjuice. Mixa alltsammans och häll upp i ett stort glas.

Härlig lunchsallad i vårsolen


Restaurang Humle bjöd på en mycket härlig, god och färgglad sallad till lunch igår. Med bästa sällskapet och en strålande vårsol avnjöts den utomhus!

Blandad sallad - rucola, vitkål, isbergssallad, tomat, paprika, avokado
Räkor
Tonfisk
Surimi-sticks

Risoni blandat med pest och färska örter
Koka risoni enligt anvisning på förpackningen. Blanda med en stor klick pesto och valfria färska örter. Jag tog basilika, timjan och rosmarin.

Hummus med röd paprika

En spännande och färgstark sås som passar lika bra att klicka på crostini, använda som dipp eller att servera till grillat. Eller som idag; till en fräsch sallad!

ca 5 dl

Ingredienser
1 burk röd paprika (ca 250 g)
1 burk kikärtor (410 g)
1 tsk paprikapulver
2 msk färskost av philadelphiatyp
2 msk vitlöksolja (alt. olivolja med färskpressad vitlök)
1 tsk pressad lime
salt

Gör så här
Häll av spadet från kikärtorna och paprikorna och lägg dem i en matberedare. Det går lika bra att använda en stavmixer men skär då paprikorna i lite mindre bitar innan de läggs ner. Tillsätt paprikapulver, färskost, olja och limejuice. Mixa allting till en slät puré. Smaka av med salt och eventuellt lite mer pressad limejuice.

Pannkaka med lingonkeso


Jag är egentligen inte någon större pannkaksfantast men ibland kan det faktiskt vara riktigt gott. Till lunch idag skulle jag ändå grädda ett lass till lillebror och lillkusin och då blev jag själv helt plötsligt väldigt sugen. Och med lite grövre mjöl och lingonkeso till smakade det utmärkt! 

Pannkaka med lingonkeso
ca 12 pannkakor

Ingredienser
1½ dl vetemjöl special
1 dl grahamsmjöl
6 dl mjölk
3 ägg
½ tsk salt
+ smör till stekning

Keso
Lingonsylt

Gör så här
Blanda mjöl och salt i en hög skål. Häll i hälften av mjölken och vispa ihop till en klumpfri smet. Tillsätt därefter resten av mjölken och vispa sist i äggen. Hetta upp smör i en stekpanna och stek pannkakorna.
Blanda keso med lingonsylt och toppa de nygräddade pannkakorna. Gott att pudra lite kanel över också!

Omelett med gravad lax och avokado


Omelett med gravad lax och avokado
Vispa ihop två eller tre ägg med salt, peppar och en liten skvätt grädde. Stek tills äggen stelnat och fått en gyllenbrun yta. Servera med en halv avokado och några skivor gravad lax. Toppa med färsk basilika!

Ugnsbakade tomater med halloumi


En härligt fräsch rätt med den rätta vårkänslan! Kan antingen serveras som förrätt eller varmätt.

Ugnsbakade tomater med halloumi
4 port

Ingredienser
1 förpackning kokta kidneybönor eller vita bönor (ca 400 g)
4 bifftomater eller 6-8 normalstora tomater
1 gul lök
2 hela vitlöksklyftor
1-1 1/2 förpackning halloumiost (à 250 g)
1 1/2 tsk franska örter
olivolja
nymalen svartpeppar
balsamicosirap

Gör så här
Sätt ugnen på 225°C. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av väl. Lägg dem i en ugnssäker form. Dela tomaterna. Skala och skär löken i tjocka skivor eller klyftor. Dela vitlökarna. Lägg alltsammans ovanpå bönorna. Skär halloumiosten i cm-tjocka skivor och lägg dem ovanpå tomaterna. Krydda med örtkryddan och 1 krm peppar. Ringla över 1 msk olja.
Tillaga mitt i ugnen 25-30 minuter tills osten fått fin färg och löken är mjuk.
Servera gärna med lantbröd och ringla ev över lite balsamicosirap.


Frukt och bär med glass


När vårsolen skiner som bara den passar det utmärkt med frukt och bär med vaniljglass, dock får man än så länge nöja sig med frysta bär. Men gottigott i alla fall.

Fried rice med räkor


Fried rice (eller på svenska; stekt ris) är underbart att laga när längtan efter Thailand blir alltför stor. Variationsmöjligheterna är många, bara att plocka vad man hemma i thaiväg. En extremt snabblagad rätt blir det om riset redan är kokat och man använder sig av frysta wokgrönsaker.

Idag blev det en variant som liknar receptet nedan för min egen del, minimajsen byttes ut mot broccoli och ett ägg knäcktes i på slutet. Det blev mycket soja och mycket chili. Härligt, starkt och mycket gott! (Bilden kommer inte från dagens middag utan från ett tidigare tillfälle)

Fried rice med räkor
4 portioner

Ingredienser
200 g frysta skalade räkor
3 dl jasminris
1 purjolök
2 stora morötter
1 burk minimajs á 425 g
2 msk olja
2 msk sambal oelek
Fisksås
Soja

Gör så här
Ta fram räkorna och låt dem tina. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Skala och skär morötterna i smala stavar. Låt minimajsen rinna av och skär dem i mindre bitar. Fräs purjo, morötter och majs i oljan i en wok eller stor stekpanna. Vänd ner det färdigkokta riset och räkorna. Krydda med sambal oelek, fisksås och soja.

Kanelrisifrutti med frukt och müsli


Risifruttifrossa hos fröken Maria just nu! Här en egen variant med risgrynsgröt och naturell yoghurt smaksatt med kanel och ingefära. Toppad med kiwi, äpple, branflakes och dinkelpuffar. En riktigt goding!

Kolakakor


Kolakakor är alltid lika goda. Dessa klassiska småkakor passar utmärkt att avnjuta en solig våreftermiddag med en kopp kaffe! Dock inte idag.. men kanske imorgon? Hoppas på lite fredagslyx sådär.

Kolakakor

ca 30-40 st

Ingredienser
100 g margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ dl hackad sötmandel

Gör så här
Rör margarin, socker, sirap och vaniljsocker till en smet. Blanda i mandeln och tillsätt mjöl och bakpulver. Arbeta ihop degen. Rulla den i två längder, lägg på en plåt och tryck lätt med en gaffel. Grädda i ugn 175 grader i ca 8-12 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg. Skär de nygräddade längderna i sneda bitar och låt svalna.

Hummelihummus


Hummus är alltid lika gott! Enkelt och helt perfekt smörgåspålägg. Recept hittas här.

Lördagsgodis: vit choklad med gojibär


Hemmagjord risifrutti med frukt och egenrostad müsli


Igår kokade jag en stor sats hirs vilket är perfekt att blanda med naturell yoghurt och vips så har det förvandlats till en god risifrutti. Serverade risifruttin med apelsin och päron samt egenrostad müsli på rågflingor, fiberhavregryn, sesamfrön och solrosfrön. Strö över kanel och ingefära, koka lite kaffe och lördagsfrukosten är komplett!

Restaurangtips: Hermitage


I helgen när jag var i Stockholm åt vi lunch på en mycket trevlig restaurang som heter Hermitage. Den ligger i Gamla Stan på Stora Nygatan 11 och är en helt vegetarisk restaurang som serverar en sagolikt god lunchbuffé. Jag kan slå vad om att det är omöjligt att gå därifrån med annat än en fullsprängd mage! De severar ett antal varma rätter samt en härlig salladsbuffé med massor av olika grönsaker, hummus och starkare chiliröror, plus hembakt bröd. När vi var där bestod menyn av stroganoff-gryta, lasagne, bönsoppa, grönsaksbollar, råris med världens godaste sås (ingredienser okända men jag lovar - en fröjd för gommen). Förutom den smakrika maten är personalen trevlig och lokalen liten och mysig, så denna restaurang kan jag varmt rekommendera!

RSS 2.0