Medelhavstorsk


Ibland är det enklaste det godaste. Den här välsmakande Medelhavstorsken är ett bra exempel på det.

Medelhavstorsk

Ingredienser:

4st frysta torskfileér
1 burk Norrmejerier lätt cremefraiche Fetaost Soltorkadtomat
salt o peppar
4 port råris
Grönsallad

Gör så här:
Börja med att koka riset eftersom råris skall kokas i ca 40min.
Koka upp cremefraichen. Salta torskfileérna lätt och lägg ner dom i kastrullen med cremefraiche.
Låt koka i ca 15 min, smaka av och tillstätt lite svartpeppar efter smak.

Servera torsken,såsen och råriset tillsammans med en god grönsallad.

Honungsrostad havre



Honungsrostad havre är ett väldigt gott och enkelt recept att använda om du har ont om tid på morgonkvisten men ändå vill ha lite musli till din yoghurt. Servera tillsammans med bär.


4 port

Ingredienser:
2 dl fiberhavregryn
1 msk smör
1 msk flytande honung


Gör så här:
Rosta havregrynen i en torr varm stekpanna under omrörning. Rör i smör och honung. Låt det svalna.

Jag kan varmt rekomendera att blanda i kanel och hackade mandlar!

Blåbärsmuffins med smultopping


Varför välja mellan muffins och smulpaj? Saftiga blåbärsmuffins toppade med krispig smuldeg.

Blåbärsmuffins med smultopping

Ingredienser
Muffins:
100g smör
2dl mjölk
skal av 1 citron
2 ägg
1½dl socker
1tsk vaniljsocker
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
ca 5dl blåbär

Smultopping:
75g kallt smör
2dl havregryn
1dl vetemjöl
1dl strösocker
Nyp ihop ingredienserna till en smuldeg

Gör så här:
Sätt ugnen på 175grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör i smeten.
Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och varva smeten med blåbär i formarna (fyll dem till 2/3)
Toppa med smultoppingen.
Grädda i 12-15minuter

Italienskt Tortanto bröd



Detta blir mitt första inlägg på denna fantastiska blogg! Maria och Victoria är så otroligt duktiga och jag hoppas att även jag kan bidra med lite inspiration. Jag börjar med att bjuda på ett underbart matigt Italienskt bröd som går att fylla med massor av godsaker och passar perfekt att servera tillsammans med en varm soppa nu när höstkylan närmar sig.. // Linda

Italienskt Tortanto bröd

Ingredienser

15g färsk jäst
3dl ljummet vatten
2msk olivolja
1msk honung
1msk flingsalt
2.5dl durumvete
4dl vetemjöl special
200g mozzarella ost
200g parmaskinka
1 näve blandade kärnfria oliver
1kruka färsk basilika
Mitt tips på annan fyllning är salami med rosmarin, mozarella, oliver och lite parmesanost.

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna.
Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Kavla inte, då trycker man ut all luft.
Skiva mozzarellan och varva den med parmaskinka, oliver och basilika på degen.
Pensla yttersta kanten på degen med vatten och rulla ihop och forma till en krans.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 20-25 minuter och låt brödet svalna på galler.





Får jag lov att presentera...

Våra två nya bloggdelägare Linda och Isabelle!
Men anledning av att jag (Maria) nu kommer att åka till Tokyo och plugga ett halvår kommer jag förmodligen inte ha lika mycket tid att ägna åt Kaneläpple. Så för att bloggen ska få den kärlek den förtjänar anlitar jag nu två eminenta kockar/bagerskor som kommer att dela med sig av sina delikata matlagningskonster! Dessutom finns Victoria såklart kvar!
Med förhoppningar om en fortsatt trevlig Kaneläpplig höst!
(Ps. Vill ni följa mig till Tokyo kan ni kika in här: http://maria-tokyo.blogspot.com/)

Äppelsmulpaj med havregryn och kokos


Det här är min favorit bland klassiska äppelkakerecept. Just eftersom smöret smälts och havregryn och kokos blandas i den väldigt saftig och mycket, mycket god!

Äppelsmulpaj med havregryn och kokos

Detta recept är för en paj, men vill man göra i långpanna så tredubbla satsen!

Ingredienser
100 g smör
1 msk strösocker
1,5 dl vetemjöl (eller grahamsmjöl)
1,5 dl havregryn
50 g kokos
1 msk kanel
ca 6 st äpplen
+ socker och kanel

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 175 grader). Smält smöret i en kastrull. Rör ner havregryn, kokos, mjöl, socker och kanel.
Skala äpplena och skär i tunna skivor. Smörj en form och lägg i äppelskivorna. Strö över kanel och lite socker. Fördela sedan smuldegen över äpplena.
Grädda i ca 20 minuter. Servera med glass och/eller vaniljvisp.

Blåbärscheescake


Denna blåbärscheesecake är helt makalöst god! Den är perfekt att bjuda på för alla älskar den.

Blåbärscheesecake

Ingredienser
Botten:
200 g digestivekex
75 g smör
1 msk socker

Fyllning:
200 g blåbär
4 dl crème fraiche
3,5 dl kesella
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
0,5 dl maizena
1 krm salt
3 st ägg

Garnering:
100 g vit choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Kör kexen i mixern eller krossa för hand. Smält smöret och blanda med kexsmulorna och socker. Sätt ett bakplåtspapper i botten av en sockerkaksform och pressa ner blandningen ordentligt. Grädda den ljusbrun, ca 12 minuter.
Nu är det dags för fyllningen. Mixa blåbären till en slät puré. Blanda crème fraiche och kesella i en bunke och hiva ner blåbärspuré, socker, vaniljsocker, maizena, salt och ägg.
Häll massan i formen och ställ tillbaka in i ugnen. Låt gräddas ca 75 minuter eller tills den känns färdig när du sticker ner en provsticka i den.
Låt kallna och ställ i kylen över natten. Lossa kanterna försiktigt med en kniv som sköljts i varmt vatten.
Garnera med hackad vit choklad.



Äppelpaj med vit choklad

Denna ljuvliga äppelpaj stod för efterrätten i lördags, och till varmrätt serverades kryddheta räkor.

Äppelpaj med vit choklad
ca 6 personer

Ingredienser
6 äpplen
100 g smör
2 dl vetemjöl
250 g valnötskärnor
1 msk vaniljsocker
0,5 dl socker
100 g vit choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och skär äpplena i skivor. Mixa smör, vetemjöl och valnötter i en matberedare. (Vi finhackade valnötterna och det gick bara bra det också). Tillsätt vaniljsocker och strösocker och blanda ihop till en smulig deg. Fördela degen i en smord ugnssäker pajform. Lägg äppelskivorna ovanpå. Grovhacka chokladen och strö den över äpplena. 
Grädda pajen mitt i ugnen 10-15 min. Servera med vaniljglass och/eller vaniljvisp.

Frukostmys på Högalidsgatan


RSS 2.0