Nyårsefterrätt: Yoghurtglass med varm passionhallonsås och exotisk fruktkompott



4 portioner

Ingredienser

Glass
5 dl Naturell mild yoghurt
2 dl Frysta bär/frukt

Passionhallonsås
Passionsfrukt
Frysta hallon

Fruktkompott
Kiwi
Ananas
Apelsin
Melon
Mango

Gör så här
Förberedelse:
1. Häll yoghurten i en plastburk eller skål som går bra att ställa i frysen. Vispa upp yoghurten lätt och blanda med mosade bär. Rör om väl och ställ in i frysen 2-3 timmar. Rör om ordentligt några gånger under infrysningen så får glassen bättre konsistens. Den smakar bäst samma dag som den lagats.
2. Ta samtidigt fram frysta hallon så att de får tina.

Vid servering:
3. Ta fram glassen ca en kvart innan servering.
4. Skala och hacka frukterna och blanda ihop den goda fruktsalladen. (Kan även förberedas)
5. Lägg hallon och köttet från passionsfrukterna i en kastrull, värm tills såsen har blivit ljummen.
6. Använd en glasskopa och gör kulor av glassen, servera med fruktsalladen och ringla över passionhallonsåsen.
 

Nyårshuvudrätt: Ugnsbakad lax med cashewnötter och citronbräserad potatis


4 portioner 

Ingredienser
600 g laxfilé
2 msk rapsolja
1 dl cashewnötter, hackade
1 dl schalottenlök, hackad
1 tsk timjan

Potatis:
400 g potatis, tärnad
1 st citron, rivet skal samt saften
1 st gul lök, strimlad
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 dl svarta oliver
1 st paprika, i bitar
4 st tomater, i bitar utan kärnhuset
salt och peppar
timjan

Tillbehör:
4 msk Crème Bonjour oliv
Blandad grönsallad, ex. rucola, machée

Gör så här
1. Skär laxen i 4 jämna bitar, salta och peppra. Lägg på plåt med lite olja. Blanda nötter och lök med lite olja och timjan. Fördela på laxen och baka i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter eller till laxens innertemperatur är 38 grader.
2. Potatis: Koka potatisen mjuk i vattnet tillsammans med citron och lök. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag. Tillsätt övriga ingredienser och blanda runt. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Servera laxen och potatisen med lite av vätskan från plåten och klicka på lite av Crème Bonjuren.


Nyårsförrätt: Pilgrimsmusslor med löjrom


Pilgrimsmusslor med löjrom
2 port

Ingredienser

Pilgrimsmusslor
4 st pilgrimsmusslor, utan muskel
1 msk rapsolja, neutral
Salt, efter smak

Topping
50 g löjrom
3 cm pepparrot, skalad
1 st schalottenlök, mycket fint skuren
0,5 ask smörgåskrasse
0,25 st citron, saften

Botten
4 st tunna knäckesticks

Gör så här
1. Krydda musslorna med salt och svartpeppar.
2. Stek dem hårt i rapsolja i en mycket varm stekpanna ca 35 sekunder på varje sida, eller tills de får fin färg.
3. Lyft dem ur stekpannan och låt dem svalna helt.
4. Lägg en eller två musslor på varje knäckebit.
5. Klicka ut små högar av löjrom på varje.
6. Pressa citronsaft och finriv pepparrot över musslorna.
7. Strössla över den fint skurna löken och klipp över krasse.
8. Servera musslorna.


RSS 2.0