Frossa i fruktsallad


En riktigt god och färgglad fruktsallad är aldrig fel. Välj dina favoritfrukter och bär, blanda och njut!

Rostad sötpotatissoppa



Rostad sötpotatissoppa
4 portioner

Ingredienser:
1 kg sötpotatis
1 gul lök
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
En klick sambal oelek
Olivolja
Salt, svartpeppar

Till servering
200 g smulad fetaost
100 g oliver
ev. några basilikablad och bröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär sötpotatis och lök i klyftor. Häll 1 msk olivolja i en ugnssäker form. Lägg i sötpotatis- och lökklyftor. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter tills de är mjuka. Lägg sötpotatis- och lökklyftorna i en kastrull. Mixa med stavmixer till en puré. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt soppan sjuda utan lock i ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och sambal oelek. Häll soppan i skålar, smula över fetaost och lägg i några oliver. Garnera med basilika och servera med ett gott bröd. Ät och njut!


Gaeng Ped – Röd thaicurry


Det thailändska köket är underbart! Eller landet överhuvudtaget egentligen, men det är nog främst maten man kan njuta av utan att befinna sig på plats.. Idag fick det bli min egna vegetariska variant av Gaeng Ped, röd curry. Jag använde spenat istället för basilika och passade även på att tillsätta några broccolibuketter. Väldigt gott blev det, och munnen kändes en aning eldsprutande efteråt, röd currypasta är gott - men starkt!!

Gaeng Ped – Röd thaicurry med quorn
4 portioner

Ingredienser:  
300 g quorn 
225 g bambuskott 
1 burk à 400 g kokosmjölk 
1 msk röd currypasta 
1,5 tsk socker 
1 dl basilika /färsk spenat
1,5 msk fisksås
1 röd chilifrukt
2 limeblad
Salt 

Gör så här:
Koka upp kokosmjölken och currypastan. Lägg i quornbitarna och bambuskotten. Sjud någon minut. Tillsätt strösocker, strimlade limeblad och strimlad chili. Drag grytan från värmen och blanda i basilikabladen. Servera med jasminris eller nudlar

Godaste grapefrukt


Grapefrukt är verkligen supergott! En frukt som är så mysig att äta, sitta där med sin grapesked och bara njuta av den syrliga smaken.. ah, mums!

Surdegslimpa på råg med smak av lingon och kanel


Mitt senaste surdegsbrödbak fick blir en aning julbetonat då jag smaksatte limpan med lingon och kanel. En lyckad kombination! Surdegsgrunden på råg fick i övrigt sällskap av rågsikt, kruskakli, rågflingor, havregryn och krossade linfrön.

Som sagt, det bästa med surdegsbröd (eller egentligen bröd överhuvudtaget!?) är att i princip alla kombinationer och sammansättningar blir lyckade, dvs. det är bara att välja och vraka bland dina egna favoriter av mjölsorter, gryn, flingor, frön, nötter, kryddor och andra smaksättnigar. Lycka till!

RSS 2.0