Mango-daiquiri


Bjud på en frisk Mango-daiquiri nu när sommarvärmen börjar smyga sig på.

Mango-daiquiri

Ingrednienser:
4 cl Absolut mango
1 tsk färskpressad citron
100 g fryst finhackad mango
1 dl is

Gör såhär: Lägg alla ingredienser i en mixer. Mixa slätt och häll upp i fina glas.

//L

Chilihummus

Hummus är gott att äta, lätt att göra och perfekt att ha i kylskåpet. Här med extra hetta iform av både sambal, sweet chili-sås och chilipulver.

Chilihummus

Ingredienser
Kikärtor
Vitlöksklyfta
Citronsaft
Olivolja
Sambal oelek
Sweet chili-sås
Chilipulver
Paprikakrydda
Salt, svartpeppar, spiskummin, koriander
Vatten

Gör så här
Lägg kikärtorna i en mixer/behållare/matberedare och tillsätt övriga ingredienser och smaksättningar. Mixa allting och smaka av eftersom, gärna flera gånger. Börja på en låg "chilinivå" och tillsätt mer eftersom, tills du uppnått lagom hetta. Sedan är det bara att slänga in i kylen och ta fram när du är sugen! Gott på smörgås, med grönsaksstavar eller som en klick till maten.

//M

Besök på Lakritsroten

I helgen gjordes ett besök på Lakritsroten och att gå därifrån tomhänt känns ju som en omöjlighet .. Trots att både jag och Vicke ville köpa hela affären nöjde jag mig med saltlaktritsessens och rålakrits!
//M

Chokladgröt

Nu ska ni får se här, för här har vi nämligen någonting så otroligt spännande som chokladgröt! Historien bakom denna gröt har sina rötter i trakterna kring Kebnekaise. Det var faktiskt så att i somras när jag (Maria) och Isabelle var och besteg Sveriges högsta berg samt levde friluftsliv i ett par dagar, kokades frukostgröten på triangiakök. Men sista morgonen tog kanelen slut - och vad hade vi då kvar? Jo, kakao! Så simsalabim och så smaksatte vi gröten med kakao och tillsatte mjölk, det blev med andra ord varmchokladgröt. Det var alltså på den vägen denna unika chokladgröt kom till.

Chokladgröt
Havregryn/Rågflingor
Vatten
Kakao
Vaniljsocker/Honung

Frukt/Bär
Müsli/Flingor/Kokos/Nötter/Frön

Gör så här
Koka gröten som vanligt, i mikro eller på spisen. När den är färdig: tillsätt lite extra vatten och någon matsked kakao, lite vaniljsocker eller honung också. Blanda om ordentligt. Ställ den i frysen ett par minuter om du vill att den ska svalna en aning. Hacka under tiden ihop valfria frukter och/eller bär. Strö över lite müsli eller annat knaprigt vid servering. Njut och tänk på fjällvärld och frihet!!

//M

American cake


Hur fantastisk är inte denna tårta? Gör en god chokladbotten av vitchocklad, bred över ett tunt lager grädde och dekorera sedan med färska blåbär och hallon. Pudra sedan över florsocker för att få en tjusig amerikansk flagga.

Vit chokladbotten

Ingredienser:
100 g svenskt smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
100 g vit choklad.

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner vaniljsocker och vetemjöl. Smält den vita chokladen i vattenbad. Blanda ner chokladen och smöret i smeten, och rör den jämn.  Häll smeten i en smord och kokosströad form. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter. Låt den svalna innan du börjar dekorera.

//L

Granola musli


När vi ändå är inne på ett muslispår här så tänkte jag passa på att bjuda på min älskade granolamusli inspirerad från en resa jag gjorde i Mexico. Gör som mexicanerna och skiva upp frukt på ett fat och häll över yoghurt. Strössla över granola musli och ringla lite honung över. Mumma!

Granola Musli

Ingredienser:

4dl havregryn
4dl rågflingor
2dl krusakli
1dl kokosflingor
1dl pumpafrön
1dl solroskärnor
1dl linfrön
10 färska kardemummakärnor (mortlade)

Blanda alla ovanstående ingredienser i en stor bunke. Ta sen fram en kastrull och häll i detta:

2dl vatten
1tsk kanel
1tsk vaniljsocker
1dl mörkt muscavadosocker eller farinsocker
1dl mörk sirap

Rör i blandningen medan du värmer, ska inte koka. Häll blandningen över den torra blandningen i bunken och rör i hop ordentligt. Sprid därefter ut det hela på två plåtar med bakplåtspapper. Skjut in i ugnen 175 grader i ca 30min. Blanda om granolan minst 3ggr under tiden och akta så det inte bränns! Ta ut plåtarna och låt granolan svalna lite.

Blanda i torkad fruk och bär. Tex tranbär,blåbär,russin,aprikoser och gojibär.

//L

God morgon solstråle!

//M

Müslitips: Risenta

Jag är ju som sagt förevigt förälskad i müsli, och provade att köpa Risentas färdigförpackade müsli idag. Rekommenderas varmt! Som ett ihopplock av deras lösviktsmüsli, mycket gott!
//M

Kantarellrisotto med kikärtor

Bara för att man har tenta om 12 timmar behöver man ju inte gräva ner sig, istället passar jag på att laga en riktigt smarrig middag och ladda hjärncellerna! Egentligen är det ingen risotto i risets bemärkelse, utan svarare matveteotto. Gott gott blev det i alla fall och nu känner sig både magen, hjärnan och jag själv mätta och belåtna

Kantarellrisotto med kikärtor
ca 4 portioner

Ingredienser
ca 3 dl torkade trattkantareller
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 klyfta vitkål
4 portioner matvete
1 förpackning kikärtor, ca 3 dl
ca 2 dl riven ost
Svartpeppar, flingsalt (gärna med Karl Johan-smak)
Oregano, timjan, basilika

Gör så här
Lägg de torkade svamparna i blöt, gärna redan på morgonen, eller åtminstone någon timme före tillagning. Koka sedan matvetet enligt anvisning på förpackning, men istället för vanligt vatten, använd delar av spadet som blir från kantarellerna. Spara resterande spad.
Hacka lök och vitlök och fräs i stekpanna. Hacka sedan vitkålen och tillsätt den och kantarellerna. Bryn på svag värme och häll i lite svampspad allt eftersom. Tillsätt sedan den färdigkokta matveten och de avrunna kikärtorna. Blanda alltsammans , häll ner det sista spadet och smaka av med kryddor. Låt puttra ca 10 minuter. Dra sedan stekpannan/kastrullen från plattan och rör ner osten. Smaklig måltid!

//M

Mango-hallon smoothie

En mycket god smoothie med fräscha smaker av hallon och mango.

Gör såhär: Mixa uppskuren färsk mango med frysta hallon, en bit avokado och mjölk. Häll upp i fina glas, toppa med musli och kanel.

//L


Sharonfrukost

Jag fortsätter på temat sharonfrukt!
Har ju nämligen fått en liten tillfällig förälskelse i dessa söta små orangea frukter. Just eftersom de är så söta i sig passar de utmärkt att servera tillsammans med något lite mer syrligt, som imorse; med naturell yoghurt och några droppar pressad citronsaft. Himla gott!

//M

Pluggmellis med sharon och äpple

Såhär i rådande tentatider ska det mesta gå fort, (helst inte ta någon tid alls) men det viktigt med energipåfyllningar med jämna mellanrum så att alla hjärnceller håller sig på topp. Sitter man i skolan får en frukt duga, men sitter man hemma som jag gör idag är det lika bra att lyxa till det lite grann. Dessutom är det ju lördag!

Idag fick det i alla fall bli:
Turkisk yoghurt med sharon och äpple samt lite plock ur Risentas lösviktsmüsli.

Ps. Sedan är ju det här med kaffe även viktigt ..

//M

Håll fingrarna i styr kära vänner!


I måndagskväll när jag skulle baka en rawfoodsmulpaj till mig och en vän var olyckan framme.. Jag skulle peta ut en valnöt som fastnat i stavmixern och pratglad som jag är hade jag inte läget under full kontroll. Vips så var mixern igång och resten är en rätt blodig historia och ingen paj blev det. Jag höjer ett varnande finger (som jag lyckligtvis fick behålla), var försiktig när vi gör det vi älskar, att skapa i köket. Min andra stora passion som är fotboll får jag även avstå från en vecka pga detta lilla missöde, åh.

Bjuder nedan på en godhet med försmak av sommaren som varken kräver mixer, ugn eller spis. Jordgubbar, hallon med vaniljkesella och nötter mmm. Ha en härlig helg och ta hand om er!







// L

Surdegsbröd med rökt tonfisk


Nybakat äppelsurdegsbröd med rökt tonfisk, keso, sallad, tomat och avokado. Det är vad jag kallar en riktig smörgås det!

//M

Grekisk yoghurt med valnötter o honung


Efter att ha pluggat tråkig redovisning en hel dag unnade vi oss en välförtjänt paus och energipåfyllning på Café Bara Vara. Välbehövligt!

//L

Pepparkakor med guldtopping



Har man överblivna pepparkakor från julen som man vill göra något smaskigt med så kommer här ett hett tips. Perfekt som tilltugg till fördrinken eller som snacks.. Eller varför inte en av rätterna på norrländsk tapaskväll som i detta fall. Jag använde hembakata dinkelpepparkakor men fungerar såklart med vanliga också!

Dinkelpepparkakor med laxröra

Ingredienser
Creme Fraiche: ca 1 dl
Philadelphia: ca 1/2 dl
Hjortronsylt
Rödlök: ca 1/2
Rökt lax: 200 g
salt
peppar
Dinkelpepparkakor

Gör så här
Finhacka löken, strimla/hacka laxen och blanda med creme fraichen / Philadelphian till en röra. Låt gärna röran stå i kylen ett tag för att gosa till sig. (kan med fördel göras kvällen innan) Ta ut och klicka på pepparkakorna och toppa med härlig hjortronsylt. I detta fall använde jag DUÅs egna, blev mycket bra! Måttangivelserna är lite vaga då jag gick rätt mycke på känsla..

//V

Chaisnittar


De klassiska sega och goda kolakakorna som kryddats med kardemumma, nejlika, kanel, ingefära och svartpeppar.

Chaisnittar

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen nejlika
½ tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen svartpeppar
1 msk vatten

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med elvisp, använd visparna. Sikta mjöl, vaniljsocker, bakpulver och alla kryddorna i degen, tillsätt vatten och vispa med låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop degen med händerna I bunken. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 3 delar och rulla ut till längder som är lika långa som plåten är bred. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.Baka mitt i ugnen 15-20 minuter. Ta ut plåten och låt kakorna svalna lite innan varje längd delas i sneda bitar.

//L

Nötgröt


Söndagsfrukost framför Vasaloppet. Jag testade ännu ett recept från min Rawfood bok nämligen Nötgröt. Väldigt gott med en sötare smak av apelsinen. Går att söta lite extra med honung om man vill det. Mums!

Nötgröt

1 dl mandlar, blötlagda
1/2 dl oskalade sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
4 dadlar
juice från 1 apelsin
1 msk honung

Gör så här: Mixa mandel och frön med dadlar och apelsinjuice. Söta vid behov med honung.

//L

Ugnsrostade vinägermorötter

Gott tilltugg, som tapasrätt eller serverat till grillat. Lätt som en plätt. Vinäger är en ny favorit!

Ugnsrostade vinägermorötter

Ingredienser
Morötter
Olivolja
Balsamvinäger
Blandade örter
Flingsalt

Gör så här
Skala morötterna och skär dem i stavar. Lägg i en ugnssäker form och ringla över lite olja. Strö över lite olika örter (färska är godast men torkade eller frysta dugr fin det också) samt flingsalt. Skjuts in i ugnen på ca 175 grader i 15 min eller tills morötterna har fått en gyllenbrun färg. Ta sedan ut dem och häll över balsamvinäger. Serveras gärna ljumna!

//M  


Fransk chokladtryffel


Äntligen är helgen kommen, fira det med en god mustig tryffel till kaffet tycker jag.

Fransk chokladtryffel

Ingredienser:

1 ½ dl vispgrädde

100 g smör
300 g mörk choklad, ca 70% kakaohalt

Kakao
För dig som vill, ha lite konjak som smaksättning

Gör såhär: Koka upp grädde och smör i en kastrull. Rör under tiden så att smöret smälter. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar. Rör ner chokladen i grädden och låt den smälta. Rör eventuellt i konjaken. Låt chokladsmeten stelna i kylen ca 1 tim. Forma tryffeln till runda kulor med ett kuljärn eller med en tesked. Låt dem stelna helt i kylen ca 1 tim. Rulla tryffeln i kakao. Förvara i kylen.

//L

(Anti)Förkylningste

Hej, jag heter Maria, är 23 år och hatar att vara förkyld. , nu vet alla. Och även om en klok mor säger att vila är enda sättet att bli frisk så kan man ju faktiskt hjälpa friskheten lite på traven. Som med denna kuckelimuckdryck! (Ps. Jag 'uppfann' denna dryck igår - och idag är jag frisk! Slutsats: drick detta om du vill bli frisk, *blink*)

(Anti)Förkylningste

Ingredienser
Vatten
Te
Färsk ingefära
Kanelstång
Gurkmeja
Lime
Gör så här

Koka upp vattnet, häll upp i tillbringare/tekanna och tillsätt tepåsar eller tekula. Välj ditt godaste te (eller det som finns hemma..) Skiva citron och/eller lime och lägg ner. Riv ner lite färsk ingefära och tillsätt gurkmeja och en kanelstång. Låt stå och dra ett tag! Drick - bli frisk! Kan med fördel även drickas kallt.

//M

RSS 2.0