Ljuvlig frukostskål

Bara stora solar visades över Umeå på Nyhetsmorgons väderkarta denna morgon. Det tillsammans med Alprosoyas naturella yoghurt, kokos, torkade äppelskivor, nakenhavre och kanel startade denna tisdagmorgon tilsammans med en stor kopp te på ett ljuvligt vis!
 
//L
 

Raspberry chiapudding

När Umeå bjöd på ynka 12 soltimmar (!) i Januari försöker jag ge mig själv så mycket färg och energi som jag kan. Denna hallonröda Raspberry chiapudding + en löptur i den friska luften gjorde min morgon.
 
Raspberry chiapudding
 
Ingredienser:
1,5 banan
3 dadlar
1 dl hallon
1 msk chiafrön
 
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser i en matberedare och blanda väl.
Lägg blandningen i en skål och ställ i kylen. Ju längre den står desto krämigare blir den (då hinner chiafröna svälla). Låt den stå minst i 20 minuter. Ta ut och njut!
 
//L
 

Solgul februarifrukost

Enligt statistiken har solen lyst med sin frånvaro i Umeå. Här i Lund är dock våren på ingång. Men oavsett sol ute eller sol inne - så är det viktiga: sol i sinne! Denna frukost kanske till viss mån kan bidra till lite solenergi. Boosta med apelsin!
 
Ps. Världens godaste te kommer från Pukka, smak av licorice and cinnamon.  
 
Solgul februarifrukost
 
Ingredienser
Kesella
Apelsin
Päron
Lingon
Quinopuffar
Rostade sojaflingor
 
Gör så här
Hacka frukterna och blanda med kesellan. Toppa med flingor! Godmorgon.
 
/M
 

Bovetegröt med en touch tahini.

Bovete mättar härligt, har lågt GI, är glutenfritt, innehåller komplett protein och är värmande – perfekt att göra gröt på nu under den kalla årstiden. Jag är helt förälskad i bovetegröt just nu och älskar att variera den med olika smaker och toppingar. Här presenteras en god variant.
 
Bovetegröt med en touch tahini.
 

Ingredienser:

1 dl blötlagt bovete (gärna över natten)

2 bananer

3 dadlar

2 teskedar tahini

Topping:

1 päron

2 torkade fikon 

 

Gör såhär: Lägg bovetet i vatten kvällen innan. Skölj bovetet med nytt vatten och lägg dem i en matberedare tillsammans med de övriga ingredienserna. Mixa ihop till grötig konsistens.  Lägg gröten i en skål och toppa med ett uppskuret päron och fikon.

 

//L

 
 
 

Mandelmusslor med vaniljkeso-kräm och hjortron

Bjöd min underbara mamma på dessa små delikata mandelmusslor med recept från http://www.tasty-health.se
Jag gjorde halva receptet i små hjärtformade ugnsformar. De påminner lite om mazariner i smaken.. ett gott betyg!
 
Ta hand om era hjärtan lite extra mycket idag ♥
 
Mandelmusslor med vaniljkeso-kräm och hjortron
5 st
 
Mandelmusslor:
1,25 dl (35g) mandelmjöl
2,5 msk kokosmjöl
1 krm vaniljpulver
2 msk Stevia strö
1 äggvita
 
Vaniljkeso-kräm:
ca 50 g minikeso (eller mer beroende på hur mycket fyllning du vill ha)
1 krm vaniljpulver
1/2-1 msk Stevia strö
 
 
Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Ha i alla ingredienserna i en skål och blanda väl med en sked. Tryck ut smeten i botten på 5 silikonmuffinsformar (en smord muffinsplåt går säkert också bra). Grädda i ca 10 minuter, eller tills de fått fin färg. Låt svalna.
 
Mixa keson slät med en stavmixer.
Ha på lite kesokräm på varje mandelmussla och toppa med 1-2 färska hjortron eller hjortronsylt (helst hemgjord utan socker)
 
//L

Tryffeltårta med Baileyscoffee smak

Ibland behövs inte så mycket ord.. Chokladtryffel med en smak av Baileyscoffee. En liten bit ev denna mäktiga tårta till kaffet kan skapa ett välbefinnande utöver det vanliga.

 

Tårtan går att variera i alla dess smaker, bryt ner din favoritchoklad och blanda i tårtsmeten. Mintkrokant,Apelsinkrokant, blåbär eller havssalt? Välj det som passar din sinnesstämning och njut.

 

Tryffeltårta med Baileyscoffee smak

Ingredienser:

Tårta:

150 g laktosfritt smör

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 ägg 

3 dl strösocker

2 dl vetemjöl (jag använde glutenfritt mjöl)

2 msk Baileyscoffee

 

Tryffel:

1 1/2 dl vispgrädde

2 msk laktosfritt smör

200 g mörk choklad (70%)

2 msk Baileyscoffee

 

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet och Baileysen. 

Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och tryck ner den valda smaksättningen i smeten.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. 

 

Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen och rör ner Baileysen och låt smälta. 

Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Skär i smala bitar.

 

//L


Green & Bean Soup

Vi gjorde Blueberrys supergröna veggiesoppa till middag här en kväll. Gröna ärtor, citron och pepparrot, en riktig uppiggande färgbomb! Orginalreceptet innehåller wasabi och sojagrädde men  vi glömde sojagrädden på affären och tog kokosmjölk istället. Vi båda är stora fan av pepparrot och valde därför att byta ut wasabin mot denna käring. Till det åt vi ett foccacia-paleo style bröd med spenat och bacon, receptet på det kommer i senare inlägg.
 
Green & Bean Soup
 
Ingredienser:
500 g frysta ärtor
1 mellanstor gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk ekologiskt lantbuljongpulver
4 dl vatten
3 dl kokosmjölk (orginalreceptet har havre- eller sojagrädde)
1 näve bladspenat
1 msk pepparrot (orginalreceptet har wasabi)
2 tsk mineralsalt
svartpeppar
 
Topping:
2 msk kikärtor, kokta
2 msk groddade mungbönor
2 msk groddar, tex alfaalfa
2 msk rostade solrosfrön
1 msk citronsaft
 
Gör så här: Lägg alla ingredienser till soppan utom kokosmjölken, citron och wasabi i en kastrull, koka upp, dra ner värmen och låt sedan småputtra i 3-5 minuter. Häll i mjölk, citron och pepparot och smaka av med salt och peppar. Mixa slät med en stavmixer eller i blendern. Blanda groddade mungbönor med kikärtor, rostade solrosfrön, groddar och citronsaft. Toppa soppan med detta.
 
// L & V
 

RSS 2.0