Sommarfrukost i trädgården


En ljum sommarmorgon tillbringas helst i trädgården. Och frukost bestående av en tallrik naturell yoghurt med nektarin och hemmagjord müsli samt nyplockade röda vinbär avnjutes i solens sällskap!

Sashimi på lax med ingefära


Riktigt, riktigt gott blev min allra första hemmagjoda sashimi. Gjorde lite omjusteringar i receptet; istället för att garnera med sesamfrön använde jag min nyfunna favoritkydda Wasabi och Sesam. Skippade noribladet helt och hållet också.. Och toppade med en hel massa ingefära!

Sashimi på lax med ingefära
8 portioner

Ingredienser
400 g laxfilé, färsk, utan skinn och ben 
4 msk gari, (inlagd ingefära) 
0,25 st noriblad, (torkat sjögräs) 

Sås:
2 msk olivolja 
2 tsk sesamolja 
3 tsk japansk soja 

Garnering:
2-3 msk  rostade sesamfrön 

Gör så här
Skär laxen i ca 1 x 1 cm stora kuber. Strimla garin. Klipp noribladen i smala strimlor. Blanda ingredienserna till såsen i en skål. Vänd ner laxtärningarna och låt marinera i kylskåp ca 15 min. Fördela laxen på tallrikar. Strö över gari- och noristrimlor och sesamfrön.


Grillade citroner med glass


Grillade citroner får en härlig söt och mild smak. Ät citronköttet eller pressa den varma juicen över glassen. Detta är en perfekt avslutning på en härlig grillkväll! (Eller efter en sushimiddag)

Grillade citroner med glass
4 portioner

Ingredienser
2-3 citroner
½ liter vaniljglass

Gör så här
Skär citronerna i tjocka skivor, eller halvor. Lägg skivorna på grillen och låt dem ligga tills de fått fin färg. Servera direkt med vaniljglass.

Tapastisdag


Igår var det tapas med stort t som gällde! En enormt lyxig buffé av små rätter dukades fram och sedan satt vi i flera timmar och bara njöt av alla delikatesser. Det är matglädje på allra högst nivå!
Buffén bestod av bland annat citronugnsbakade potatisar, laxsashimi med ingefära, ceviche, champinjoner i vitlök med soltorkade tomater och färska örter, grillade paprikor, vinegrättsallad, kräftstjärtar, oliver, tomater, sweet chili-yoghurtsås, hembakat surdegsbröd, nötknäckebröd, getost, färska fikon och melon..

Laxpaj med spenat och pinjenötter


I den här pajen är en massa goda ingredienser samlade; lax, spenat, fetaost och pinjenötter!

Laxpaj med spenat och pinjenötter

Ingredienser

Pajdeg:
1 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
30 g flytande margarin
1 dl kesella

Fyllning:
200 g babyspenat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g lax
100 g fetaost
ca ½ dl pinjenötter

Äggstanning:
2 ägg
2 dl mjölk
salt, peppar

Gör så här
Arbeta ihop alla ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda pajskalet ca 10 minuter på 225 grader.

Skär laxen i små kuber och stek några minuter i olivolja. Den behöver inte vara genomstekt eftersom den blir färdig i ugnen sedan. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn lätt i stekpanna. Blanda ner spenat och stek någon minut. Krydda med salt och peppar. Fördela i pajformen.
Tärna fetaosten och lägg sedan den och laxkuberna ovanpå spenat- och lökblandningen. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över pajen. Strö till sist över pinjenötterna. Grädda i ca 25-30 minuter i 225 grader. Servera med sallad!

Jordgubbsfrossa


Vad är en sommar utan jordgubbar!? Det gäller att passa på att riktigt frossa i de röda, söta och helt underbart goda bären medan de fortfarande är i säsong. Så jag säger bara: ät och njuut!

Quinoasallad med rostade pinjenötter


En god sallad som passar bra till det mesta, ypperlig att servera på sommarbuffén!

Quinoasallad

Ingredienser
1 paket quinoa
10 dl grönsaksbuljong
4 dl gröna ärtor
2 lökar
2 gula paprikor
2 röda paprikor
Tandoorikrydda
Rostade pinjenötter (andra nötter/frön efter önskemål)

Gör så här
Rosta pinjenötterna i stekpanna. Koka quinoa i grönsaksbuljongen. Tillsätt ärtorna när det återstår ca 5 minuter av koktiden. Skiva löken och stek försiktigt i olja, ska ej brynas. Skär paprikorna i bitar och stek i olja och krydda med tandoorikrydda. Blanda i allt och toppa med de rostade pinjenötterna.

Jordgubbsfromage med citron



En riktigt syrlig och läskande efterrätt som görs på färska jordgubbar. Detta foto är dock taget dagen efter efterrätten serverades och det turligt nog blev över en portion som jag snabbt lade beslag på. Den fick bli min lyxiga lilla söndagsfrukostefterrätt och valde då att toppa med yoghurt och rostade nötter. Och mycket gott blev även det! Så detta är med andra ord ett väldigt använbart recept, passar såväl som efterrätt, mellanmål, frukost och när man helt enkelt bara är sugen på någonting gott..

4 portioner

Ingredienser
4 gelatinblad (färre blad ger mindre hård kräm)
4 dl kräm av färska mixade bär
1 msk honung
2 msk citronsaft

yoghurt, färsk frukt (/nötter)

Gör så här
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Blanda den mixade krämen av jordgubbar med honung och citronsaft. Smaka av och känn efter balansen mellan sött och syrligt.
Smält de urkramade gelatin i lite värm kräm och rör ut det i den större mängden. Slå upp i glas eller formar och ställ kallt minst en timme.
Servera med yoghurt och färsk frukt, eller med lite blandade rostade nötter.

Jordgubbsmuffins med mörk choklad och kokos


Jordgubbsmuffins med mörk choklad och kokos
ca 16 st

Ingredienser
125 g smör
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
250 g kesella
2 ägg
75 g mörk choklad, 70%
150 g jordgubbar
2 tsk potatismjöl
2 msk kokos

+ Jordgubbar till garnering

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och låt svalna. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Vispa ner kesella och ägg i det avsvalnade smöret. Vänd ner mjölblandningen.
Hacka chokladen och tärna jordgubbarna. Blanda med potaismjöl och rör ner i smeten. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt (eller vanlig går såklart också bra) och klicka ner smeten. Strö över kokos och grädda i ca 15 minuter. Garnera sedan med en jordgubbe vid servering!

Delikatesser: Rökta laxrullar med fyllning


Rökt lax i rullar fyllda med citronost-mousse, spenat-mousse, röd pesto och pepparrotsfyllning. Riktiga små delikatesser, var och en med sin speciella touche! Enormt gott och väldigt lyxigt.

Min ljuvliga sommaridyll vid Höga Kusten


Sommarkärlek - att sitta på bron en solig morgon i juli; med en kopp yoghurt med färska jordgubbar och rostade nötter!

Eftermiddagsfika i gräset


Att komma hem från jobbet en timme tidigare än vanligt är inte fy skam. Särskilt inte när solen skiner och det är en helt underbar sommardag och man gör iordning lite eftermiddagsfika, plockar fram sin bok och slänger sig på en filt i gräset. Då är lyckan som gjord!

Zucchinisandwich


Det här en färgglad, lite rolig och mycket god smörgås med zucchini som bas och hummus som pålägg!

Zucchinisandwich

2 portioner

Ingredienser
1 zucchini
1 sats hummus
1 tomat
4 färska champinjoner
50 g fetaost
4 soltorkade tomater
Rucola
Färsk persilja

Gör så här
Skär zucchinin på längden i fyra stycken centimentertjocka skivor. Skär champinjonerna. Hetta upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna på båda sidor tills de får en gyllenbrun färg. Salta och peppra. Lägg en skiva på varsin tallrik och bred över rejält med hummus på varje. Fortsätt sedan med rucola, skivad, tomat, champinjoner och strimlade soltorkade tomater. Smula över fetaost och toppa med färsk basilika. Lägg till sist över den andra zucchiniskivan och sandwichen är komplett. (Vill man inte ha "lock" på sin smörgås behöver man såklart inte det, antingen så gör man bara färre zucchiniskivor eller så gör man fler smörgåsar)

Lingonbröd


Detta är ett enormt gott och saftigt lingonbröd, fullmatat med fibrer och andra nyttigheter som gör både smaklökarna och magen nöjda och glada!

Lingonbröd

Ingredienser

4-5 dl filmjölk, eller naturell yoghurt
2 dl grahamsmjöl
1,5 dl lingonsylt
2 dl kruskakli
1 dl krossat bovete
1 dl linfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 msk kanel
1 tsk kardemumma

Brödform
Matfett till brödform
Ströbröd/kruskakli

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader (175 varmluft). Blanda mjöl, gryn, kli och linfrö. Tillsätt salt och kanel. Blanda sedan ner lingonsylt och filmjölk. Blanda ihop allting väl. Smörj och bröa (använd gärna krossade linfrön eller kruskakli) en två liters brödform. Klicka ner smeten och strö över lite linfrön eller pumpakärnor. Grädda i ugnen i ca 35 minuter.

Limelaxpasta


Denna laxrätt är en klar favorit hemma på Humlevägen, den svängs ihop på nolltid och uppskattas av alla! Limens syrlighet gör den härligt frisk och smakrik, och att steka spenat i vitlök och servera som tillbehör ger förhöjda smaker.

Limelaxpasta
3-4 port

Ingredienser
300 g pasta
400 g skinn- och benfri laxfilé
2 dl crème fraiche
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 msk flytande honung
1 lime, rivet skal och pressad saft av
Salt, svartpeppar

Spenat/ squash
2 vitlöksklyftor

Gör så här
Koka pastan. Skär laxen i tärningar. Blanda crème fraiche, smulad buljongtärning, honung, skal och saft av lime i en kastrull. Låt såsen koka upp. Lägg i laxen och låt koka någon minut. Servera med pastan och gärna vitlöksstekt squash eller spenat. Krydda med salt och peppar.


RSS 2.0