Grillad lax med örttäcke


En underbar sommarkväll som denna avnjöts grillad lax med örttäcke, en riktigt delikat sallad samt mexican-chili-sås! Åh, vad vi älskar dessa varma och ljusa kvällar..

Het thaigryta med fisk

Hotta upp en sval sommardag med en somrig fiskgryta!

Ingredienser
2 msk matolja
1 gul lök
1 röd chili
1 röd paprika
2 st lime, skal + saft
ca 15 g ingefära, riven
1 burk kokosmjölk
400 g lax- och fiskpuré (Findus)
400 g hokfilé MSC
100 g räkor

Gör så här
Hacka lök och paprika grovt. Hetta upp olja i kastrull och fräs i cirka 30 sekunder. Blanda i ingefära och chili och fräs ytterligare 10 sekunder. Tillsätt limesaft, skal och kokosmjölk samt lax och fiskpuré. Koka upp under omrörning. Lägg i fisken och låt koka i ca 3 min. Ta av grytan från spisen och rör i räkorna. Klart! Snabbt och enkelt. Servera gärna med färsk koriander och en limeklyfta! Hittar man inte fiskpuré kan man tillsätta lite thailändsk fisksås för smakens skull :)

Quinotto med parmesan och basilika


Quinotto
- smaka på ordet - jag tycker det låter helt fantastiskt! Jag hade aldrig hört talas om det tidigare men hittade denna roliga och annorlunda variant på risotto härom dagen och såklart blev jag helt enkelt tvungen att provlaga med detsamma. Jag gjorde om receptet lite efter mina egna önskemål och voilà - en riktig delikatess! Förutom egenodlad färsk basiliska blev det även att skörda årets första körsbärstomater, och det är ju någon alldeles speciellt; röda, söta och underbart goda!

Quinotto
4 portioner

Ingredienser
4 portioner färdigkokt quinoa, ca 3 dl
3 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1,5 dl riven parmesanost
1 dl färsk hackad basilika
Salt, peppar

Gör så här
Koka quinoan enligt anvisning på förpackning. Finhacka scharlottenlök och vitlök. Riv parmesanosten. När quinoan är färdigkokt, fräs de hackade lökarna i lite olja i en kastrull. Häll i quinoa och låt fräsa med någon minut. Smaksätt med salt och peppar och låt allt bli varmt. Rör ner parmesanosten och den nyhackade färska basilikan. Servera med en god sallad.


Midsommarmorgon med jordgubbs- och melonfil


Solen lyser med sin frånvaro men min midsommarmorgon är ljuvlig ändå. Jordgubbar är det givna inslaget i morgonfilet, och här med en riktigt söt och god vattenmelon också! Mums och glad (mat)midsommar :)

Blåbärspaj


Det härligaste med att äta blåbärspaj är nästan att man blir sådär blått avslöjad runt hela munnen. Och himmel så gott det är! Allra helst när pajen fortfarande är varm så att vaniljsåsen bara smälter i munnen. Det här en lite grövre och knaprigare variant med både kokos, havregryn och rågflingor.

Blåbärspaj

Ingredienser
7 dl blåbär
2 msk potatismjöl

50 g smör
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
1 dl kokos
1 dl grahamsmjöl
2 msk muscovadosocker

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg blåbären i en smord ugnssäker form och strö över potatismjölet.
Smält smöret och rör ned havregryn, rågflingor, kokos och mjöl. Lägg det sedan över blåbären.
Grädda mitt i ugnen på i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås!


Risonisallad


Det här en mycket god och uppskattad rätt som passar utmärkt att servera på buffén. Jag åt den första gången då min mamma lagade den till min studentbuffé, och sedan dess har den dykt upp lite då och då under sommarhalvåret.

Risoni är pasta i risform och brukar gillas av stora som små. Lättast är att koka i stor gryta och rör om då och då. Den kan serveras varm, ljummen eller kall, men rumstempererad.

Risonisallad
10 pers
 
Ingredienser
1½ paket risoni (barilla à 500g)
2 röda paprikor
3 salladslökar
2 askar körsbärstomater (à 250g)
1 paket grekisk fetaost (200g)

Basilikaolja
1 stor kruka basilika
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
ca 1 tsk salt
½ tsk nymald svartpepper

Basilikablad till garnering

Gör så här
Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull till risonin. Ansa och tärna paprikan. Skiva salladslöken tunt. Halvera tomaterna. Smula fetaosten fint.

Basilikaolja: Finfördela basilikabladen med mixerstav eller matberedare eller hacka dem fint. Blanda med olja, pressad vitlök, salt och peppar.

Lägg ner risonin och koka 11 minuter. Rör om då och då. Häll av vattnet och blanda ner oljan, grönsakerna och fetaosten. Rör om och smaka av. Lägg upp och garnera med basilikablad. 

Äkta sommar med jordgubbar och glass


När man kan sitta ute i solen och äta jordgubbar med glass till efterrätt är det sommar på riktigt!

Yoghurt med äpple och müsli


Gott på morgonen med en tallrik naturell yoghurt med hackat äpple och hemmagjord müsli.

Banan/kokos bröd


Ett supermumsigt bröd som även kan ätas som en kaka! Gott med tex. färskost eller jordnötssmör!

Banan/kokosbröd

Ingredienser
2,25 dl dinkelmjöl (Jag bytte en dl till Kokosmjöl)
2-3 msk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
nypa salt
(1 tsk vaniljsocker eller vaniljpulver)
1 dl cashewnötter
några valnötter
3 msk kokosolja 
1 ägg 
2 mogna bananer
1 msk flytande honung

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingedienser, i med nötter (jag slängde i hela, inte hackade). Blanda i kokosolja/smör och knäck ner ägget. Rör med en slev, inte visp. Blanda ner honungen.
Mixa bananerna till en puré i matberedare eller med stavmixer och blanda ihop med smeten.
Smörj en avlång form med kokosolja eller smör och bröa med kokos. Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på i ca 15 min.

En liten lyxigare variant kan man göra genom att tillsätta 30-50 gram finhackad 70%-ig mörk choklad.
Brödet/kakan är godast när det fått vila i kylen över natten.

Sommarbrunch


Idag vankades det sommarbrunch på Gullrisvägen. Vi dukade upp allt och lite till; yoghurt, hemmagjord müsli, färska frukter och bär, grovt bröd med morötter och linfrön, hemmagjort bananbröd/banankaka, keso, avokado, grönsaker, färskost, pålägg, ägg, kaffe och lite till. Himmelsk gott var det, och himmel så mätta vi blev!

Grovt bröd med morötter och linfrön


Det är alltid lika roligt att baka bröd! Och allra helst om man låter sig få exprimentera lite, för det är ytterst sällan (för att nästan säga aldrig) resultatet blir dåligt. Häromdagen var det just brödbak som gällde och kände mig lite sugen på att göra ett extra grovt och lite mjölfattigare bröd, så resultatet blev detta grova och saftiga bröd, med mycket morötter och linfrön, smaksatt med kanel och kardemumma.
Och idag stundas brunch, så då ska jag allt ta och låta mina kära vänner smaka!

Grovt bröd med morötter och linfrön

Ingredienser:

4-5 dl filmjölk, eller naturell yoghurt
2 dl grahamsmjöl
2 dl kruskakli
2 dl krossat bovete
1 dl linfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
3 morötter

Brödform
Matfett till brödform
Ströbröd/kruskakli

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader (175 varmluft). Skala morötterna och riv grovt. Blanda mjöl, gryn, kli och linfrö. Tillsätt salt och kanel och övriga ingredienser. Blanda väl. Smörj och bröa (använd gärna krossade linfrön eller kruskakli) en två liters brödform. Klicka ner smeten och strö över lite linfrön eller pumpakärnor. Grädda i ugnen i ca 45 minuter.


Lavendelskorpor


Detta recept kommer från Rosendals trädgårdscafé och är verkligen världens godaste skorpor. När de bakas sprids en sådan ljuvlig doft från lavendeln att man blir alldeles salig. Dessutom gör lavendeln skorporna vackert blåprickiga. Tycker dessutom att de på något vis påminner om "förr i tiden", de känns på något vis lite gammeldagsa.
 
Lite förplanering krävs dock eftersom lavendelsockret bör stå ett par veckor innan användning. Men duktig som man är gjorde man detta redan i påskas så nu har lavendelblommorna och sockret riktigt hunnit gotta in sig. Och detta lavendelsocker har dessutom mycket lång hållbarhet så det räcker hela sommaren lång, och förmodligen ännu längre.. Så nu är det bara att njuta av sommar, sol och härligt doftande lavendelskorpor!

Lavendelskorpor

Ingredienser
120 g sötmandel
2 ägg
2 dl lavendelsocker
1 tsk salt
ca 5-6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g mörk choklad

1 äggvita till pensling

Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Mal en tredjedel av mandeln fint och resten hackas grovt. Blanda mandel, ägg, socker och salt. Hacka chokladen. Tillsätt 3 dl av vetemjölet blandat med bakpulvret, därefter den lätt mjölade chokladen. Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget.
Rulla ut längder som läggs på en smord plåt. Pensla med äggvita. Grädda i ca 15-20 minuter. Skär därefter längderna i sneda snittar och låt dem torka i 100 grader i ca 30-40 minuter.

Lavendelsocker


Varva torkade lavendelblommor och strösocker i en glasburk. Låt det stå i minst ett par veckor. Sockret används som vanligt strösocker. De små blommorna tas med och ger fin färg åt bland annat lavendelskorpor.

Mangomousse med avokado


Detta recept ligger egentligen under kategorin efterrätter men jag tycker att det likaväl kan serveras som ett riktigt gott mellanmål.
Igår när solen stod högt passade det utmärkt att sitta i skuggan av ett parasoll och njuta av denna lite glassliknande mousse! 

Mangomousse med avokado
4 portioner

Ingredienser
2 avokador
2 dl fryst mango i tärningar
1 dl sojamjölk eller vanlig mjölk

Mangotärningar till dekoration
Flagad mandel

Gör så här
Dela avokadorna och gröp ur köttet. Kör det i en matberedare eller mixer tillsammans med mango och mjölk.
Lägg upp moset direkt i portionsglas eller formar och dekorerna med små mangobitar och mandel. 

Smörgås med gravad lax och västerbottensost


Salt och gott i värmen! Surdegshårdbröd med sallad, tomat, paprika, västerbottensost och gravad lax. Toppad med flingsalt och färsk basilika.

Sallad med kräftstjärtar och riven parmesan


Heta sommardagar som dessa är sallader den ulimata lunchen. Idag fick det bli blandade grönsaker med kräftstjärtar som toppats med pesto och riven parmesan.

Sallad med kräftstjärtar och riven parmesan

Ingredienser

Sallad
Gurka
Tomat
Gul paprika
Honungsmelon
Kräftstjärtar
Pesto
Parmesan
Färsk basilika

Gör så här
Skölj och hacka alla grönsaker. Häll av spaden från kräftstjärtarna och blanda ner. Ringla över pesto. Riv över lite parmesanost och dekorera med färsk basilika.
 

Sommar och frukost i solen


Det hinner knappt bli mörkt på natten, solen dippar bara ner och vänder en snabbis mellan tolv och ett.. Och på dagarna skiner den med sådan energi att man blir alldeles matt, +29 grader igår och även idag är vi uppe i dessa medelhavstemperaturer. Jag njuter för fullt och av frukostarna speciellt! Bara att slänga ihop lite härliga filtallrikar och ta med sig ut på altanen, och att vi för tillfället har dubbla tidningar hemma gör ju knappast att frukosttiden förkortas..
Dessa försommarmornar är guldkantade med en tjock utsirad ram i rokoko-stil, med andra ord - helt underbara!!

Auberginegratäng med mozzarella


En ljuvlig auberginerätt med härlig tomatsås, mättande mozzarella och smakrik parmesan. Väldigt snabb- och lättlagad, det enda som tar tid är att steka aubergineskivorna eftersom att de tar sådan plats i stekpannan så får de stekas i omgångar. Men förutom det tar det i princip ingen tid alls! 
Det var första gången jag lagade denna rätt idag, och resultatet blev riktigt gott! Så repriser lär det bli. Serverade strimlad färsk, svensk vitkål till gratängen och toppade med färsk basilika.
Kan tänka mig att det är gott att prova med fetaost istället för mozzarella också.

Auberginegratäng med mozzarella
4 portioner

Ingredienser
2 auberginer, ca 700 g
½-1 dl olivolja
1 burk krossade tomater à 400 g
2 förpackningar minimozzarella à 150 g
2-3 dl färskriven parmesan
3 msk strimlad basilika eller persilja
Salt, svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Skär auberginerna på längden i ca 1 centimeter tjocka skivor. Pensla skivorna med oljan. Hetta upp en stekpanna. Stek auberginerna guldgula på inte alltför stark värme, ca 1-3 minuter på varje sida. Salta och peppra.
Häll upp tomaterna i en skål och smaka av med salt, peppar och örter.
Varva aubergineskivor, tomatsås och mozzarella i en ugnssäker form. Strö över den rivna parmesanosten. Gratinera i ca 20 minuter.


Hallon-melon-lime-smoothie


De härliga sommarmornarna fortsätter..
Vad sägs om en syrlig smoothie med hallon, melon och lime?

Bara att kärna ur och hacka honungsmelon, mixa ihop med frysta hallon och en deciliter vaniljyoghurt. Pressa i lite juice från en lime och sedan dekorera med en skiva. Avnjutes med fördel på en solig altan!

Melontsatsiki med räkor


En härligt somrig och fräsch förrätt med syrlig yoghurt, lime och stora handskalade räkor!

Melontsatsiki med räkor
4 portioner

Ingredienser
2 dl medelhavsinspirerad matyoghurt (grekisk yoghurt)
rivet skal av 1/2-1 lime
1 msk flytande honung
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
2 dl tärnad melon
400 g räkor med skal

Limeskivor
Ev. vattenkrasse eller annat grönt

Gör så här
Blanda matyoghurt, lime, honung, vitlök och salt. Rör i melonen och fördela i fyra skålar
Skala räkorna. Lägg skaldjuren på tsatsikin och garnera.


Underbaraste sommarfrukost


Äntligen, äntligen! Nu är det sommarlov och jag njuter så..
Frukost ute i solen på allra käraste Humlevägen; naturell yoghurt med svenska jordgubbar och färsk mango, kokosflingor, k-special samt diverse rostade nötter och frön. Gott och så underbart ljuvligt, aah!

RSS 2.0