Bakad banangröt med blåbär

I söndags laddade jag upp med denna goding innan en hel dags jobb. Det gjorde susen!
 
Bakad banangröt med blåbär
 
Ingredienser:
1,25 dl glutenfria havregryn
1,25 dl mandelmjölk (eller havremjölk)
1 mogen banan
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
 
Topping:
några blåbär
skivad banan 
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 180 grader. Låt havregrynen mjukas upp i mandelmjölken i cirka 10-15 minuter. Under tiden mosar du bananen med en gaffel och lämnar en liten bit till dekoration. Blanda sedan ihop havregryn, vaniljpulver, bakpulver och den mosade bananen i en bunke. Lägg sedan ner i en liten ugnssäker form och toppa med skivade banan och några blåbär. Låt bakas i ugnen cirka 20 minuter så att den får en fin färg och en knaprig yta.
 
//L


 

Mandel granola

Denna delikata gronola är så mycket godare än köpt! Även ett mycket hälsosammare alternativ då den inte innehåller massa tillsatt socker, endast på naturlig väg genom honung och banan. Jag kommer toppa denna på mina smoothies, i min yoghurt eller bara äta den som den är som snacks. 
 
Mandel granola
 
Ingredienser 1 plåt:

- 2,25 dl mandlar

- 1,75 dl valnötter 

- 2,25 dl glutenfria havregryn

- 1,25 dl solrosfrön

- 1,25 dl pumpafrön

- 1,25 dl linfrön

- 3 mogna bananer

- 2 msk manuka honung (eller vanlig honung)

- 2 msk mandelsmör

 

Gör såhär:

Starta ugnen på 190 grader och blanda alla torrra ingredienserna i en skål. Mosa bananderna med en gaffel i en annan skål och rör ner honung och mandelsmör så att det bildar en kletig massa.

 Blanda massan med de torra ingredienserna till en stor bladning och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Stoppa in i ugnen i cirka 25 minuter tills granolan blivit lite knaprig och brun. 

 Glöm inte bort att röra om granolan lite då och då så den inte bränner sig. Och dela gärna på massan så det inte bara blir en står granola bit. 

 Låt granolan svalna och förvara i en lufttät burk.

  

//L


Sötpotatis falafel

Mums filibaba! Hittade receptet på dessa underbara sötpotatisfalafels hos; http://www.mynewroots.org/site/ 
 
Sötpotatisfalafel
 
Ingredienser:
1/2 gul lök
200 gram sötpotatis
260 gram (kokta) kikärtor
1 ägg, 1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk vitlökspulver
salt & peppar
1 msk kokosmjöl
sesamfrön att rulla i
 
Gör såhär: Lägg lök och kryddor i matberedaren och kör tills det är finhackat. Fyll på med  kikärtor, ägg och skalad delad sötpotatis och kör tills det är en jämn smet. Rör sist ner 1 msk kokosmjöl och låter det stå och svälla ett tag. Forma till bollar och rulla i sesamfrön. Ugn på 175-200 grader och cirka en 20-25 minuter. Servera med en god sallad och dipp!
 
//L
 
 

RSS 2.0