Havre och rågbröd

                             

Denna söndag startades med sovmorgon och en ljuvlig liten frukost. Jordubbs och persikosmoothie toppat med musli tillsammans med nygräddade havre och rågbröd. Bröden är otroligt enkla att göra och kan sätta guldkant på vilken morgon (eller kväll för den delen) som helst.

Havre och rågbröd

Ingredienser:
1,5 dl Havregryn
1,5 dl Råggryn
Salt
Ev. Lite rågmjöl för att kunna forma bröden.

Gör såhär: Blanda havregryn, råggryn och salt i en bunke. Häll över 2,5 dl kokande vatten och blanda om och låt svälla. Forma till runda platta bröd och nagga lätt med en gaffel. Grädda i ugnen ca 10-12 minuter på 250 grader. Voila!

//Linda

 


Morotssoppa med chili

Denna vecka var det min tur att anordna Tasty tuesday och jag bjöd på en värmade het moritssoppa med chilismak. Till det serverade jag äppelsurdegsbrödet som Maria tidigare lagt in på bloggen. En mycket god och återhämtande måltid efter att vi har varit ute och tränat fotboll i höstrusket.
 
Morotssoppa med chili, 4-6 personer
 
Ingredienser:
500 g morötter
3 potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
8 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 tsk timjan
2 dl lätt creme fraiche med smaksatt paprika och chili
salt och vitpeppar
 
Gör såhär: Skala morötter, potatis, gul lök och vitlök. Skär i grova bitar och lägg i en kastrull. Häll på vatten och fond. Krydda med timjan och låt koka tills grönsakerna är mjuka. Rör ner creme friche och ta soppan från värmen. Mixa den slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. 
 
//L
 
 
 

Äppelkaka i långpanna

En god och lättbakad äppelkaka som uppskattas av alla. Kan serveras som den är eller med en klick vaniljvisp. 

 

Äppelkaka i långpanna

ca 20-30 kakor beroende på storlek

 

Ingredienser
4 ägg
5 dl socker (alt stevia)
200 g smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker
4-8 äpplen (beroende på storlek)
kanel

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader (175 varmluft). Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl, kanel, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt mjölk och det avsvalnade smöret. Häll smeten på smord långpanna. 

Hacka äpplena i tunna skivor och sätt ner i smeten. Grädda i ca 20 minuter. Skär upp kakan i fyrkanter när den svalnat. 

 

//M


Fisksoppa med kräftstjärtar och hummerfond

Hummerfonden och kräftstjärtarna ger denna soppa en härligt god smak! Vilken fisk som helst går bra att använda, jag tog enbart torsk denna gång men att blanda olika sorter går fint det med. Välj själv om du vill ha den mixad eller ej. Skulle jag inte vara tvungen att äta purékost skulle jag dock ha låtit mixern få vila, tycker soppan ser mer aptitlig ut då samt att jag gillar tuggmotståndet. Receptet har sin grund i min absoluta favoritfisksoppa men även denna är mycket god!
 
Fisksoppa med kräftstjärtar och hummerfond

4 port

 

Ingredienser

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 morot

1 zucchini

1 msk olivolja

400 g krossade tomater

1 burk hela tomater (400 g)

ca 5 dl vatten

4 msk koncentrerad hummerfond

salt

cayennepeppar

400 g torsk

170 g kräftstjärtar

 

Gör så här

Hacka lök och vitlök. Skär zucchini och paprika i små bitar. Skala och skär morot i bitar. Fräs lök och vitlök i lite olja. Tillsätt paprika, zucchini och morotsbitarna. Lägg resten av ingredienser i en kastrull utom fisk. Låt koka ca 15 minuter. Tillsätt hummerfond. Skär fisken i bitar och låt koka med i soppan de sista 5 minuterna. När någon minut återstår, lägg i kräftstjärtarna. Smaka av med salt och cayennepeppar.

 

//M


Very berry med tofu

Att göra smoothie med tofu blir både proteinrikt, mättande och väldigt gott.
Denna tofuyoghurt är gjord på massvis av blandade bär; hallon, svarta- och röda vinbär, blåbär samt björnbär. Recept hittas här!
 
/M

RSS 2.0