Havrescones, Gluten- och laktosfria

När sommarkvällarna numera bjuder på mörker och regn kan man kontra med att baka dessa supergoda havrescones och mysa i soffan med en kopp te och tända ljus, det känns så mycket bättre då!
 
Havrescones, fria från gluten och laktos
 
Ingredienser, ca 2 personer
 
2,5 dl havregryn
ca 2 dl havremjöl
ca 2,5 dl rismjöl
1 msk kokossocker eller annan valfri sötning (kan uteslutas)
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1,5 tsk fiberhusk
50 g smör eller kokosolja i fast form
3,5 dl havremjölk eller annan valfri mjölk

Gör så här: Sätt ugnen på 250°C. Blanda alla torra ingredienser väl för sig i en bunke. Tillsätt smör eller kokosolja och finfördela det snabbt i mjölblandningen med fingrarna. Om du använder kokosolja var försiktig med dina varma händer så att oljan inte smälter för mycket, det kan vara bättre att köra ingredienserna i matberedare. Tillsätt havremjölken och rör snabbt ihop degen med en slev. Låt degen svälla i ca 10 minuter. Forma runda bröd och placera på en plåt med bakplåtspapper. Nagga ytan med en gaffel och grädda i ca 20-25 min mitt i ugnen.

/Linda

Coconut Bircher Muesli

Underbart krämig & god Birchermuesli med söta jordgubbar är en perfekt frukost för lata semestermorgonar då man gärna sover ut lite extra. Den tilllagar sig själv i kylen under natten och håller sig ståendes i kylen i cirka  3-4 dagar. 
 
Ingredienser, 3 portioner
 
3,5 dl havregryn
3,5 dl valfri nötmjölk+ 2 msk grekisk yoghurt
1 rivet äpple
0,5 dl osötade kokoschips
0,5 dl hackade valnötter
0,5 dl russin

 

Topping: Valnötter, kokoschips, 3 dl färska jordgubbar

 

Så här gör du: Mixa alla ingredienser väl i en stor bunke, täck över och förvara i kylen under natten. På morgonen, Servera birchern i en skål och toppa med valnötter, kokoschips & färska jordgubbar. Bircher kan förvaras i kylen i en skål med lock upp till 3-4 dagar! 

 

/Linda


Lax med kall örtsås

I det enkla bor det goda! Wokade grönsaker med lax och en kall örtsås.
 
Lax med kall örtsås
 
Ingredienser 1 portion:
Laxfilé
frysta wokgrönsaker
olivolja
örtkryddor
 
Ingredienser kall örtsås
3 msk Kesella eller Grekisk yoghurt
1,5 tsk örtsalt
 
Gör såhär: Lägg laxfilén i en ugnssäker form, krydda med örtkryddor och tillaga i ugnen i cirka 15 minuter på 250 grader. Medans laxen är i ugnen, woka grönsakerna i olivolja till se fått en fin färg. Blanda kessellan eller youghurten i en skål tillsammans med örtsaltet och servera tillsammans med laxen och grönsakerna.
 
/Linda
 

Havregrynsgröt med smak av mandel, vanilj och blåbär

Min absoluta favoritgröt just nu! En havregrynsgröt som kokas upp på mandelmjölk och blandas med smaker av mandel från mandelsmör, vanilj från vaniljpulver och blåbär från just, blåbär. Delikat!
 
Havregrynsgröt med smak av mandel, vanilj och blåbär
 
Ingredienser:
1,5 dl havregryn
2,5 dl mandelmjölk
1 msk mandelsmör
en nypa ekologiskt vaniljpulver
1 krm salt
 
Gör så här: Koka upp havregrynen med mandelmjölken och blanda sedan ner mandelsmöret, vaniljpulvret och saltet. låt sjuda under omrörning tills den tjocknar till sig. Servera i en skål med mandelmjölk och topppa med upptinade blåbär.
 
/Linda
 
 
 

Co-yo Coconut yoghurt med mango och granola

Sweet tuesday! Solen lyser med sin frånvaro över Umeå just nu men denna strålande frukost rådde bot på det.
 
När min vän Patricia var och hälsade på mig i London en helg gick vi på Whole Foods Market tre dagar i rad och köpte en bowl med kokosyoghurt, olika baser och toppat med granola. Det var så otroligt gott att vi blev beroende, och såklart vill vi kunna äta det här hemma också. Tyvärr finns inte kokosyoghurt att köpa här så Patricia trixade i köket och hittade hur vi kunde göra vår egna variant som smakar lika härligt! Min favorit är att ha mango i botten men man kan välja precis det man själv gillar bäst, andra förslag är björnbär, blåbär, hallon, kiwi, jordgubb och banan.
 
Co-yo Coconut yoghurt med mango och granola
 
Ingredienser 1 portion:
 
Mangopureé:
En färsk mango
 
Coyo:
250 g laktosfri kesella 
en skvätt orginal kokosmjölk (naturell), beroende på hur mycket kokossmak du gillar. Jag hade cirka 0,75 dl
 
Så här gör du:
Skiva mangon och mixa den i en mixer tillsammans med en skvätt vatten till en slät pureé. Lägg i botten av en skål. Blanda kesellan och kokosmjölken i en skål, smaka av hur mycket kokossmak du vill ha. Lägg den färdiga Co-yoen ovanpå mangon i skålen. Toppa sedan med granola och ät kall.
 
/Linda
 

Fluffiga bananpannkakor

Dessa fluffiga bananpannkakor blev en perfekt lunch efter en härlig löptur i skogen! Denna gång toppade vi dem med sojagrädde, bananskivor, hallon,kokos och överringlat med lite agave sirap, delicious! 
 
Bananpannkakor
 
Ingredienser, 2 portioner
2 bananer 
2 ägg
1,5 msk mjöl av valfri sort (vi tog glutenfritt mjöl)
2 tsk bakpulver
en klick smör  till gräddning
 
Topping:
hallon
banan
vispad sojagrädde
agavesirap
 
Banan och ägg mosas ihop med en gaffel. Sedan mjöl av valfri sort som vispas ner i smeten tills den blir lite fluffig tillsammans med lite bakpulver så att pannkakorna får lite volym. Vispa ihop smeten och grädda dem väl i en medelvarm stekpanna.
 
/Linda
 
 

Raw tripple-layered raspberry-vanilla cheesecake

Såå underbar! En raw cheesecake med smak av hallon och vanilj, en perfekt dessert fylld med god energi för en varm sommarkväll.
 
Raw tripple-layered raspberry-vanilla cheesecake
 
Ingredienser:
 
Basen:
2,25 dl mandlar
12 färska dadlar
0,75 dl riven kokos
 
Fyllning:
5 dl cashewnötter, blötlagda i vatten i cirka 6 timmar
1,35 dl maple sirap
0,75 dl kokosolja
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1,25 dl hallon (färska eller frysta)
 
Såhär gör du:
Blanda alla ingredienser till basen i en matberedare. Pressa ut basen i en bakform med löstagbara kanter. Mixa sedan alla ingredienserna, förutom hallonen till fyllningen i i matberedaren. Blanda tills det blivit en jämn blandning. Häll häften av fyllningen över basen i formen och ställ i frysen.  Lägg nu till hallonen i mixern  tillsammans med den resterande fyllningen och blanda tills det blandads ihop. Häll försiktigt över den resterande hallonfyllningen över den andra fyllningen och lägg sedan in i frysen över natten för att cheesekaken ska sätta sig. Ta fram 10 minuter innan servering, toppa med hallon och njut!
 
/Linda
 
 
 

Räksallad med mango och halloumi

I tisdags var jag på en middagsbjudning med ett härligt gäng och utöver det så bjöds det på en fantastisk god och fräsch sommarsallad. Enligt värdarna var det en gång ett ihop plock av vad som fanns hemma och som nu blivit en stående favorit. Hemligheten och pricken över i:et var en het chilibalsamico som ringlades över, så härligt när nått så enkelt är så gott!
 
Räksallad med mango och halloumi
 
Ingredinser:
blandade salladsblad
räkor
färsk mango
stekta halloumiskivor
tomtater
citron
 
Topping:
Chilibalsamico
 
Så här gör du: Lägg upp bladen på ett fint serveringsfat, skär mango och tomat och lägg över detta, toppa med citron och lägg på de stekta hallomiskivorna. Låt dina gäster ringa över chilibalsamico efter smak. 
 
/Linda
 

Riskaka med Hannas favorittopping

Om min lillasyster får välja frukost står denna supermumsiga kombo högt på listan, riskaka med jordnötssmör, skivad banan och lite kanel. Eftersom hon är världens undebaraste gör jag gladeligen hemmagjort jordnötssmör som hon får ha på sina morgonstunder. Nedan är det receptet jag brukar göra, hur enkelt som helst och både hälsosammare och billigare än de flesta i butik!
 
Andra tips med jordnöttsmör är att blanda i smoothies smoothies, toppa på bananpannkakor, ha i bakverk och det är även supergott att blanda i havregrynsgröten! 
 
Hemmagjort jordnötsmör, 1 burk
 
Ingredienser:
500 g jordnötter
lite rapsolja (efter smak, beroende på hur krämigt du vill ha det)
havssalt
 
Gör så här:
Mixa mixa mixa alltesammans i en matberedare, tillsätt olja och havssalt efter smak. Låt gå i mixern tills du fått din önskade konsistens. 
 
/Linda
 

RSS 2.0